septem Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Czesc. Poszukuje nowej korby na 42t, ale niestety teraz moj rower ma mocowanie na klin a takowego nigdzie nie moge znalezc w poszukiwanej nowej korbie, dlatego mam pytanie. Czy jak kupie nowa korbe na kwardat to zamocowanie wiaze sie z wymiana calego suportu?
dzanas Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Zajrzyj tutaj http://www.######.pl/pol_m_CZESCI-ROWEROWE_Mechanizmy-korbowe_Korby-3387.html jeżeli (korba) tylko na kwadrat to będziesz musiał zmienić także wkład suportu, o ile pamiętam na osi było specjalne frezowanie, żeby właśnie klin wszedł w to miejsce jeżeli nawet będziesz musiał wymieniać suport , to nie są to jakieś kosmiczne pieniądze (pamiętaj o długości osi)
septem Napisano 28 Lipca 2014 Autor Napisano 28 Lipca 2014 zajrzalem, nie ma tego co mnie interesuje. Bardziej mnie interesuje czy musze ten suport zmienic zeby miec na kwadrat :/
seraph Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Oczywiście, że będziesz musiał przynajmniej oś. Jak wyobrażasz sobie włożenie korby z kwadratowym gniazdem na to co masz teraz? Musisz kupić dokładnie coś takiego: http://allegro.pl/nowa-os-suportu-na-kwadrat-konusy-nakrecane-gwint-i4440452482.html To jest gwintowana oś suportu na kwadrat w taki sam sposób jak Twoja obecna oś na klin - przekładasz łożyska i śmiga. Tylko nie kupuj na ślepo a najpierw zdecyduj jaką chcesz korbę i do niej dobierz długość osi.
dzanas Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 "Nie baw się" w osie i nakręcane konusy + osobno wkładane łożyska kulkowe.....itp itd...nie ma sensu(toż to historia ), już za 20 (albo i taniej) kupisz zintegrowany wkład suportu.(z łożyskami maszynowymi) wykręcasz stare "bebechy" ..wkręcasz nową całość i masz spokój , jeżeli będziesz miał nową korbę to pamiętaj,że długość osi dobiera się pod konkretny model korby (zazwyczaj podają to producenci-dedykowana długość osi)
seraph Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Jak wg Ciebie ma wkręcić ten pakiet suportu skoro jeśli ma oś na klin to ma wbijane miski łożysk, a nie wkręcane, więc mufa nie ma gwintu? Jakby to wszystko było takie proste to nie istniały by w ogóle adaptery i zamienniki bo nie byłoby potrzeby...
dzanas Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Też prawda mea culpa , tak dawno nie bawiłem się ze starym bikiem, że umknął mi ten mini fakcik LOL hah dobre dobre - masz mnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.