Skocz do zawartości

[korba] zmiana klinu na kwadrat

septem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc.

Poszukuje nowej korby na 42t, ale niestety teraz moj rower ma mocowanie na klin a takowego nigdzie nie moge znalezc w poszukiwanej nowej korbie, dlatego mam pytanie. Czy jak kupie nowa korbe na kwardat to zamocowanie wiaze sie z wymiana calego suportu?

Napisano

Zajrzyj tutaj

http://www.######.pl/pol_m_CZESCI-ROWEROWE_Mechanizmy-korbowe_Korby-3387.html 

jeżeli (korba) tylko na kwadrat to będziesz musiał zmienić także wkład suportu, o ile pamiętam  na osi było specjalne frezowanie, żeby właśnie klin wszedł w to miejsce 

jeżeli nawet będziesz musiał wymieniać suport , to nie są to jakieś kosmiczne pieniądze  :thumbsup:  (pamiętaj o długości osi) 

Napisano

zajrzalem, nie ma tego co mnie interesuje.

Bardziej mnie interesuje czy musze ten suport zmienic zeby miec na kwadrat :/

Napisano

Oczywiście, że będziesz musiał przynajmniej oś. Jak wyobrażasz sobie włożenie korby z kwadratowym gniazdem na to co masz teraz?

Musisz kupić dokładnie coś takiego:

http://allegro.pl/nowa-os-suportu-na-kwadrat-konusy-nakrecane-gwint-i4440452482.html

To jest gwintowana oś suportu na kwadrat w taki sam sposób jak Twoja obecna oś na klin - przekładasz łożyska i śmiga.

Tylko nie kupuj na ślepo a najpierw zdecyduj jaką chcesz korbę i do niej dobierz długość osi.

Napisano

"Nie baw się" w osie i nakręcane konusy + osobno wkładane łożyska kulkowe.....itp itd...nie ma sensu(toż to historia :thumbsup: ), już za 20 (albo i taniej) kupisz zintegrowany wkład suportu.(z łożyskami maszynowymi) wykręcasz stare "bebechy"  ..wkręcasz nową całość i masz spokój , jeżeli będziesz miał nową korbę to pamiętaj,że długość osi dobiera się pod konkretny model korby (zazwyczaj podają to producenci-dedykowana długość osi) 

Napisano

Jak wg Ciebie ma wkręcić ten pakiet suportu skoro jeśli ma oś na klin to ma wbijane miski łożysk, a nie wkręcane, więc mufa nie ma gwintu? :woot:

Jakby to wszystko było takie proste to nie istniały by w ogóle adaptery i zamienniki bo nie byłoby potrzeby...

Napisano

Też prawda  :whistling:  mea culpa , tak dawno nie bawiłem się ze starym bikiem, że umknął mi ten mini fakcik LOL  :icon_confused:  hah dobre dobre - masz mnie  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...