Skocz do zawartości

[korba]Altus fc-ct92 luźne zębatki

nervous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dziś zauważyłem że zębatki w mojej ww. korbie ruszają się luźno prawo/lewo o ok. 1mm. Jednak same ramiona korby są sztywne. Jako że poszukałem w internecie informacji i dowiedziałem się, że ta korba ma nitowane zębatki doszedłem do wniosku, że trzeba ją wymienić. I tutaj pojawia się problem gdyż przerzutka przednia to stara Acera FD-M291 której przeskoki są jakby dopasowane pod tą korbę, jednak nowa korba na takich tarczach to tylko FC-M171 które wydaję się być liche, a wolałbym zamontować korbę z rozkręcanymi zębatkami jak np. Acera FC-M361 z tarczami 42-32-22, pytanie czy przerzutka podoła takiej korbie ? 

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Nie trzeba. Można nity rozwiercić i zastąpić je śrubami. Natomiast jak kupujesz nową a stara była 42/32/22 czy też 48/38/28 to tak, przerzutka dogada sie z nowa korba o takich samych stopniowaniach.

Napisano

Problem w tym, że stara korba miała rozmiary 42-34-24. Z tego co wygoglałem to maksymalna pojemność tej przerzutki to 18T, ciekawi mnie tylko czy w praktyce obsłuży 20T czy szukać od razu nowej.

• Mod Team
Napisano

To dość nietypowa korba i przerzutka, ale altusy takie bywały heh. Nowe korby z dyna sysa maja 42/32/24 ale to drogie korby. Taniej będzie ci kupić korbę i przerzutkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...