Skocz do zawartości

[2000-2500] MTB/CROSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam po wypłacie czyli około 10 sierpnia planuje kupić rower.Nie chce kupować przez internet tylko w Częstochowie albo w okolicach .

W oko wpadło mi kilka rowerów w Częstochowie ,możecie mi powiedzieć co o nich sądzicie .Będzie do jazdy po drodze w lesie ale głównie asfaltem .

Rower Merida BIG.Nine 20-MD 29er biały-szary-czarny 2014 Rower Merida BIG.Nine 40-D 29er biały-czarny-zielony model 2014  Rower Merida BIG.Nine 40-MD 29er biały-czarny-czerwony model 2014 

W sklepie nartyrowery.pl

Ten 3 mi się najbardziej podoba .Jednak nie znam się zbytnio na osprzęcie więc chce się od was dowiedzieć czy warto .

Napisano

Moment. Najpierw ustalmy, czego szukasz, bo raz 29er, raz 650b, raz cross...

Gdzie przede wszystkim będziesz jeździł? Szosa? Określ w %. Wiadomo, że to będzie w przybliżeniu, ale przynajmniej będzie wiadomo, jak ważny jest dla Ciebie ten typ nawierzchni.

Często będziesz z niej zjeżdżał? A jeśli tak, to jak często i gdzie? Na szutry i (twarde) leśne ścieżki, czy bezdroża, błota i inne takie atrakcje?

Dużo masz w okolicy stromych podjazdów?

Jak to się wyjaśni, to zaczniemy szukać konkretnych modeli rowerów.

Napisano

Więc około 50/50 asfalt i drogi .Wiadomo jedzie się gdzieś pojeździć to raz asfaltem raz lasem bo bliżej jest .Co do tego jak jest w lesie to dziury ale raczej są to twarde leśne ścieżki .W okolicy praktycznie nie mam stromych podjazdów .

Napisano

Czyli po błocie i bezdrożach nie jeździsz? W góry, jak rozumiem, też się nie wybierasz?

W takim razie powinieneś celować w crossa, w ostateczności w 29era (wtedy konieczna będzie zmiana opon).

Z crossów Unibike Viper (był w jednym z linków). Z MTB nie widziałem nic lepszego niż http://bikepark24.pl/pl/p/Rower-gorski-CUBE-ANALOG-29-2014-CZARNO-SZARY/4467, ale nie przetrząsałem oferty zbyt szczegółowo i może się jakiś rarytas uchował (szczerze wątpię).

Napisano

Dokładnie tak jak napisałeś ,ten Cube ładnie się prezentuje i osprzęt z tego co widzę (a za bardzo się nie znam) nie jest zły .Od tego vipera odstrasza mnie trochę że nie ma hamulców hydraulicznych które chciałbym mieć w rowerze .A jeśli o tą zmianę opon to te w kupionym nowym rowerze są złe bo trochę tego nie rozumiem.Jakie te opony kupić i ile to kosztuje np. gdybym chciał kupić tego Cuba to jakie opony dokupić .

Napisano

Dziękuje bardzo więc póki co jestem za kupnem tego Analoga .Gdyby ktoś miał inne propozycję to też chętnie wysłucham a póki co poszukam opon do tego .

Napisano

Hmm ciekawe te wszystkie rowery chyba będę musiał się przejechać na każdym i po prostu wybrać ten na którym mi się najlepiej będzie jeździć . Tylko ten romet trochę narusza mój budżet.

Napisano

Racja powinien coś opuścić to by się jeszcze torbę jakąś dokupiło :D .Szukam opinii na temat tego roweru ale nie ma tego za wiele .Myślisz że ten romet też nada się do lasu jazdy po dziurach (bez takich bardzo trudnych terenów).

Napisano

A to nieporozumienie bo ja oglądałem tego pierwszego rometa :P .No jeśli opuści z 200-300 zł z tego rometa to byłbym zainteresowany bo 2849 to sporo.

Napisano

najlepszą porą na zakupy jest wrzesień - październik zaczynają się już obniżki i wielkie polowania na swoje wymarzone rowerki ja tez czekam tej pory poluję na szosę  :woot:

O ile będą jeszcze rowery w odpowiednim w rozmiarze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...