Skocz do zawartości

[Torpedo] Luz przy pierwszym pchnięciu

Aven

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam pytanko do bardziej doświadczonych. Jestem w posiadaniu roweru Kands Wenecja z przerzutką Nexus3. Miejska damka.

Jest to pierwszy rower z napędem  torpedo jaki posiadam i nurtuje mnie jedna rzecz. Otóż podczas jazdy gdy przestane kręcić pedałami i po chwili znowu zaczne to pierwszy obrót jest taki luźny, nie przekazuje jakby mocy w koła, coś jakby napęd musiał się rozpędzić do prędkości kół i wtedy dopiero łapie... czy to normalne w tego typu napędzie? Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem. Będę wdzieczny jeżeli ktoś doświadczony się wypowie.

Edit - rower jest nowy więc przypuszczam że to normalne, chce się tylko upewnić.

• Mod Team
Napisano

Takie objawy nie łapania napędu to dość częste w torpedo. tam za napęd odpowiadają najprawdopodobniej wałki, bo nexuxa nie znam. Jeżlei wałki są smarowane czymś zbyt lepkim, np smar lub bardzo gęsty olej moga sie "leniwie" poruszać co skutkuje ich kiepską praca. Coś na podobieństwo nasmarowania zapadek w bębenku smarem ... lubią nie odbijać bo sie zassają i nie ma napędu :P

Pasuje rozebrać piaste i obadać stan.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...