Komuchomor Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Witajcie! Od pewnego czasu noszę się z zamiarem poskładania sobie roweru. Wymyśliłem sobie, że będzie to surly cross check, uzbrojony w piastę z biegami Shimano Nexus 8R36. Ma to być taka niby-przełajówka, służąca do możliwie bezobsługowej jazdy po asfalcie o dużym nachyleniu (bez żadnego ścigania), ale też i do lekkiego terenu (na tyle lekkiego, że rower górski nie ma sensu). Znalezienie korby, która miałaby następujące cechy: - możliwość zainstalowania jednej, wymiennej, odpowiednio (nie)dużej zębatki (od 32 do 44, ale wolałbym mniejsze niż większe z powodu ograniczonego wyboru dużych zębatek do piasty z biegami); - długość ramienia 175 lub 180 (lepiej to drugie); - przyzwoita sztywność; - srebrność i ogólnie jaki taki wygląd (bardziej klasyczny); - cena taka, żebym pieniędzy nie musiał zwozić wagonami jest dosyć trudne, zważywszy, że żaden model nie wyczerpuje wszystkich tych parametrów. Problemy z linią łańcucha wiszą nade mną niby miecz Damoklesa, ale w zasadzie nie o to chodzi (przynajmniej na razie). Mam do wyboru następujące typy: Shimano FC-NX60, Sturmey-Archer wszystkich serii FCS - niewymienne zębatki, straszliwy wygląd (pod osłoną łańcucha tego nie widać, ale ja takowej nie przewiduję); Shimano FC-S400 i FC-S500, dedykowane do grupy Alfine - okropny, plastikowo-nieforemny wygląd, przypominający nowe samochody; Shimano DXR - zdaje się być git, ale straszliwie droga i nie do zdobycia w PL; rynek wtórny oczywiście nie istnieje; SRAM S100 i Miche Xpress - wyglądają na bliźniacze; cena przyzwoita, ale zębatka niestety tylko 48, no i nawet te srebrne egzemplarze są czarne; Sugino w ogóle - cena; Truvativ Omnium - no cóż, cena... Truvativ Hammerschmidt - łomatko, korba z wewnętrznymi biegami, ależ bym tym kręcił i zmieniał... gdybym miał więcej kasy lub gdyby ktoś chciał sprzedać używaną za niewielkie pieniądze, w co wątpię; Miche Primato Advanced - na polskim rynku występuje efekt Volkswagena, dzięki któremu jest absurdalnie droga. Wersja 175mm ma fabrycznie blat 51-zębowy (musiałbym dokupić 44-zębowy); poza tym ma swoje wymiary suportu i nie wiadomo, czy te przyszłe problemy z linią łańcucha nie byłyby jeszcze większe; Truvativ Powerspline Touro Compact 175mm dwurzędowa z wymontowanym blatem - niby ok, mała tarcza ma 34 zęby, wygląd możliwy, cena całkiem całkiem, ale z drugiej strony opinie w zagranicznych internetach są podzielone i nie wiem, czy to byłby dobry wybór; Sturmey-Archer FCSX - wygląda na całkiem ok, ale opinii nie ma (nawet podzielonych); zdaje się, że to nowość na rynku; nie do zdobycia w PL; Sturmey-Archer serii FCT - nie wiem, jak się sprawuje w praktyce. Korba EFNEO - nie weszła do produkcji seryjnej. Która by się nadała? Większość podanych przez mnie modeli korb to torowe. Może w ogóle szukać czegoś innego (np. kupić szosową i wymontować część zębatek)? Tutaj z kolei pojawia się problem tych rowków ułatwiających przerzucanie - czy mogą one spowodować spadanie łańcucha? I czy w ogóle jest jakaś szansa albo cień nadziei, żeby to wszystko chodziło jak należy, czy może lepiej rzucić to wszystko i zainstalować, horribile dictu, przerzutki?
djzatorze Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Moim zdaniem wybór korb 1-rz jest na tyle ubogi, że warto przerobić "normalną" na jeden blat. Optowałbym wręcz za korbą od MTB (na 4 śruby), przez co zniknie problem doboru zębatki. Na koniec zabawa w artystę żeby wyglądało z jajem. O, znalazłem dobry przykład: http://forums.mtbr.com/singlespeed/jeff-jones-960-xtr-510632-3.html
Komuchomor Napisano 16 Lipca 2014 Autor Napisano 16 Lipca 2014 Dobra, ale tutaj znowu powstaje problem rowków ułatwiających przerzucanie łańcucha przerzutkami. Przyjmuję założenie, że im trudniej łańcuchowi będzie się zsunąć z tarczy, tym lepiej, a producenci mają dokładnie odwrotnie... Będzie to chodzić?
djzatorze Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Miałem na myśli przystosowanie zębatki jednorzędowej do korby mtb. Czasem ponoć pasują od razu. U siebie w góralu mam właśnie zębatkę jednorzędową Truvativa sprzęgniętą z korbą FC-M540, z tym że oczywiście jest to zestaw terenowy I trzeba było zebrać 1,5 mm po wewnętrznej stronie zębatki, żeby zmieściła się w pająku. Myślę że dobrze byłoby kupić ładną korbę i ładną zębatkę z takim samym BCD i potem zmusić je do współpracy. Na koniec polerka i mamy ładną korbę
Komuchomor Napisano 17 Lipca 2014 Autor Napisano 17 Lipca 2014 Niegłupi pomysł. Przyznam, że przeróbki korby wielorzędowej traktowałem jako ostateczność, ale to się chyba zmieni. Zwizualizowawszy sobie górską korbę, pedały szosowe klasyczne, noski i ramę z cienkich rur stalowych, stwierdzam jednak, że bardziej estetyczna byłaby szosowa korba.
djzatorze Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 No racja, taki przykład podałem bo jest bliski memu sercu Ale np. nabyć Campagnolo Chorus i zrobić żeby ta zębatka 39T była od zewnątrz. Potem od długości osi suportu podanej przez producenta korby odjąć zmierzoną wcześniej odległość między oryginalnymi zębatkami i na tej podstawie dobrać suport. Pozostaje problem śrub, bo jeden blat jest cieńszy niż dwa. Nie zawsze da się dobrać odpowiednie kominy, ale to w zasadzie też ta się przerobić. Po poniższym zdjęciu mniemam, że Campa Record dałby się tak przerobić: http://campagnolo.wikispaces.com/file/view/Cranks,_C-Record_2.JPG/30229882/Cranks,_C-Record_2.JPG
Komuchomor Napisano 17 Lipca 2014 Autor Napisano 17 Lipca 2014 Veloce jest srebrna, no i to zawsze campa, tylko troszkę cięższa i mniej portfel wysuszy . Ewentualnie założę przerobionego truvativa touro już dla samej taniości - nic nie jest zamontowane na stałe i wymienić zawsze można. Na superlekkości mi nie zależy, bo gdyby tak było, to nie wybierałbym stalowej ramy i piasty z biegami... edyta: Uzywany record też niezły. Piękne toto, no i na allegroszu występuje w ilościach całkiem sporych... tylkotrza poczekać, aż wyskoczy jakaś 175mm, bo tak to same 170. A co do tych śrub jeszcze: czy zwykłe podkładki od odpowiedniej strony nie rozwiążą problemu? Ba, nawet dwóch (mityczna Linia Łańcucha)? edyta2: A może lepiej by było poucinać z jakiejś zużytej zębatki campy same zaczepy?
djzatorze Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 Właśnie nie zawsze da radę. Widziałem korby mtb z podkładkami, ale trzeba wynaleźć dość nietypowe - otwór 10 mm a śr. zewnętrzna ~12 mm... Tak teraz na oko mówię, po prostu standardowe podkładki są szerokie w tym wymiarze i się nie mieszczą w pająku. A o Campie pomyślałem bo nie mają one żadnych wyżłobień. łedycja: Zaczepy mówisz? Hm, niegłupie.
Komuchomor Napisano 17 Lipca 2014 Autor Napisano 17 Lipca 2014 A suporcik z campy pod gwint angielski 68mm podejdzie? edyta: sam se znalazłem, podejdzie. Zresztą same łożyska się wkręca, a suport jest zintegrowany.
djzatorze Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 Bardziej niż suportem martwiłbym się śrubami. Nie miałem w ręku śrub Campy ale: Śruby od Campy mają średnicę 9,8 mm, więc tyle samo co wszystkie inne - sprawdzałem KCNC i Tokeny. Inna jest długość kominów i śrub. Campa ma cały komin 8,8 mm + śruba 10,5 mm (bez główek komin 7 + komin 8,2). KCNC komin 6,5 mm + śruba 8,5 mm. Czyli ponad 2 mm mniej, a i komin ma też gwint nie od początku. Token ma komin 7,2 + śruba 8,3. Starczy to? Ciekawe czy podają wymiary z łebkiem czy bez.
Komuchomor Napisano 17 Lipca 2014 Autor Napisano 17 Lipca 2014 W sensie tych do zębatki? (nie wiem czy są inne, ale na wszelki wypadek pytam) A nie są one czasem w komplecie?
djzatorze Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 Tak, śrubami do zębatki. Przykładowa korba normalnie ma 2 zębatki i między nimi pająk. Jeżeli zdjąć jedną zębatkę, zostanie luz. Tak jak mówiłeś, można odciąć zaczepy ze zużytej zębatki i zastosować w charakterze podkładek - wtedy problemu ze śrubami nie ma. Jeżeli jednak chcesz bez takiego rzeźbienia, to trzeba kupić śruby posiadające odpowiednio krótkie kominy. Przytoczony cytat odnosił się do śrub, z tym że nie wiadomo czy chodziło o 1 czy 2 zębatki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.