Skocz do zawartości

[suport] Bicie podczas pedałowania

fragi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem który wydaje mi się z suportem.

Otóż gdy stoję rowerem i zacznę pedałować to czuje specyficzne, równe bicie. Nie zawsze sie tak dzieje. Gdy już jadę i przestane kręcić korbą to bicie ustaje.  Zazwyczaj spotykam się z tym gdy ruszam z miejsca albo z bardzo małej prędkości gwałtownie przyśpieszam.

Czy istnieje możliwość że to własnie w supporcie coś się posypało? Jakieś łożyska? Czy może brać pod uwagę też cos innego ?

Napisano

Albo masz krzywą oś, albo miałeś niedokręconą korbę i prawdopodobnie już wyrobił się kwadrat, więc jeśli po dokręceniu problem zniknie, a później znowu się pojawi, to masz do wymiany korbę i to by mi najbardziej odpowiadało do opisywanej przez Ciebie sytuacji. 

Napisano

Bicie czy może raczej cykanie/skrzypienie ?

Na pewno bicie, dziś zrobiłem 50km+ i dość często mi tak biło, nawet przy zmianie biegów.

Dziś lub jutro sprawdzę czy wszystko jest dokręcone i wtedy dam znać. Cos musi być z tym suportem/korbą skoro tylko przy pedałowaniu.

• Mod Team
Napisano

Ale zdefiniuj biło. Korba latała na boki czy jakos inaczej czy co sie działo ? Bicie takie jak w kole czy inne ?

Napisano

Korba nie ma luzów, wszystko dokręcone.

Mechanicznie nie odczuwam żadnego kłopotu. Pedałuje się tak jak zawsze. Tylko podczas krecenia słychac specyficzny dzwięk. Jest w równym tempie. I nie zawsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...