Skocz do zawartości

[przerzutka]Deore nie zrzuca biegow

adbak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na początku chciałbym się przywitać, gdyż to jest mój pierwszy post na forum.

Mam problem z przerzutka Shimano Deore. Po wyregulowaniu przerzutka z mniejszych zębatek na większe wrzuca biegi bardzo ładnie (jedynie z 2->1 trzeba użyć sporo siły by manetka "zaskoczyła" ,ale po zaskoczeniu bieg wchodzi płynnie). Natomiast problem pojawia się gdy chce zrzucić bieg. Aby to się udało muszę dwa razy kliknąć manetką, wtedy bieg spada z 2->1 . Następnie przy każdym kliknięciu bieg spada na dół. Aż do momentu redukcji z 7 biegu. Wtedy z 7->9 . Myślałem że to wina linki, dlatego dziś wymieniłem linie z panceżem,ale po wyregulowaniu jest identycznie jak przed wymianą. Dodam że rower był kupiony w tamtym roku (giant revel er0 29). Zrobiłem nim 4tyś kilometrów.. Możliwe jest żebym coś źle wyregulował ? Bo robię to pierwszy raz.

Z góry dziekuje za pomoc

Napisano

Sprawdź:

- czy przerzutka nie ma luzów na sworzniach,

- czy wózek przerzutki jest prosty,

- czy hak przerzutki nie jest skrzywiony,

- czy linka z pancerzem nie ma gdzieś zbyt ostrego łuku (jeśli docinałeś wg starego pancerza to mogłeś zdublować problem),

- czy łańcuch nie jest już mocno wyciągnięty i luźny na sworzniach

Jak możesz to wrzuć jakieś zdjęcia. Będzie łatwiej ocenić powyższe punkty.

Jeśli wszystko jest ok to spróbuj na spokojnie jeszcze raz regulować. Z shimano czasem trzeba się trochę pobawić, żeby dobrze wyregulować.

Napisano

-Czy kaseta nie jest zajechana, najlepiej ocenić po stopniu wyciągnięcia łańcucha, jak byś pojechał do serwisu to by Ci przymiarem sprawdzili. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...