Skocz do zawartości

[napęd] Nieregularna praca tylnego napędu?

Trickster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam taki problem, niedawno oddałem rower do serwisu na regulację przerzutek i czyszczenie napędu, po odebraniu go - dzień później pojechałem się przejechać i po powrocie zauważyłem, że gdy kręcę kołem standardowe "tykanie" zamiast jednolite - wydawało dźwięki pulsacyjne głośno-cicho-głośno-cicho przy tym, gdy ruszę samym kołem to wydaje dźwięk jakby szurania - również pulsacyjny, cisza-szurnięcie-cisza-szurnięcie. 

Nie wiem czy jest to związane ale gdy trzymając tylnie koło w powietrzu rozpędzę napęd to rwie rowerem lekko do góry i dołu.

Co może być przyczyną?

Napisano

Odczepiłem blokadę, trochę poruszałem kołem - bo nie chciałem kompletnie ściągać - zamknąłem i ustało szuranie :)

Ale "cykanie" lub "tykanie" nadal jest pulsacyjne zamiast jednolite (choć z tym cykaniem to dziwnie było, rower kupiony miesiąc temu, najpierw w ogóle nie było słychać, potem czasami było słychać a czasami nie, teraz jest pulsacyjne)

Rower to: Rockrider 520 http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-520-id_8293188.html

Napisano

Nie chciałbym ciebie martwić,ale jest możliwość,że zamontowali w twoim rowerze inne koło.Podmiana części w serwisach (nie tylko rowerowych)to polska norma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...