chiz1611 Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Witam. Zauważyłem, że mam lekko przekrzywione koło. Odchył jest niewielki, około 1mm. Czy konieczne jest scentrowanie takiego koła? Pozdrawiam Michał
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2014 Mod Team Napisano 9 Lipca 2014 Jak jesteś perfekcjonistą to trzeba. Jak masz v-ki to warto się zastanowić. Jak masz tarcze to zastanawiaj się później. Jak wolisz jeździć zamiast grzebać to na zdrowie.
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2014 Mod Team Napisano 9 Lipca 2014 Jak wyżej a nawet bardziej. Co wy w aptece wszyscy pracujecie? na oko 0.5 mm ? dobre masz oko.
jogi109 Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 No tak mniej więcej Może nieco więcej :PP powiedzmy że do 2mm.
mklos1 Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Jeżeli Ci przeszkadza centruj, jeżeli nie wpływa to na twój komfort jazdy - odpuść.
zur555 Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Ja mam podobny problem tylko bicia są większe ale do ustawienia tak ze o klocki obręcz nie trze... I teraz pytanie, czy jazda na nie wycentrowanym kole może pogorszyć stan koła? Czy tak jak użytkownik Mklos1 zaznaczył chodzi tylko o komfort jazdy?
mklos1 Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Stan może się pogłebiać aż do momentu gdy na kole nie będzie dało się jeździć. To normalne.
rzezniol Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Ja generalnie stosuje proste kryteria oceny "czy trzeba" ... Jeżeli koło dostało bicia to: - przy hamulcach obręczowych kluczowy dla mnie jest komfort ich użytkowania ... jak da radę ustawić hamulec tak aby mnie to satysfakcjonowało olewam sprawę ... - przy hamulcach tarczowych i obręczowych sprawdzam napięcie szprych w okolicy wady ... jeżeli krzyże są znacząco luźniejsze od pozostałych to się nie zastanawiam tylko koryguje bo to najlepsza droga do szybkiego pogłębienia bicia. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.