Vigolec Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Witam, Na wstępie uprzedzam, że jestem zielony, zwłasza jeśli chodzi o terminologię, więc jeśli napiszę coś głupiego, to proszę o wyrozumiałość Od niedawna mam Meridę jak w temacie. Pierwsze 500 km przebiegło bezproblemowo - jazda głównie po asfalcie i szutrach. Ostatnio w czasie krótkiego wypadu do pagórkowatego lasu, spadł mi dwa razy łańcuch z przodu ( ustawienie 1/1). Nie dość, że spadł, to jeszcze wlazł między ramę a korbę. Musiałem się mocno nagimnastykować, żeby go stamtąd wyrwać. W trakcie "zabiegu" zauważyłem, że jedno ogniowo łańcucha jest lekko rozpięte. Zastanawiam się, czy łańcuch rozpiął się wcześniej i to spowodował fakt, że spadł, czy wyrywając go, spowodowałem jego rozpięcie. W trakcie jazdy, czasem coś jakby przeskakiwało na korbie - może to źle skuty łańcuch? Mam pytanie - czy można założyć jakiś dodatkowy ogranicznik, żeby łańcuch nie spadał? Jeśli mocniej ograniczam przerzutke odpowiednią śrubką, nie chce zrzucić na 1 przełożenie. I kolejne - może polecacie jakiś łańcuch, zamiast KMC Z99 9s, który jest oryginalnie na rowerze?
ezios Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Najlepiej zrób zdjęcia. Rower nowy czy z drugiej ręki. Jest coś takiego jak prowadnica łańcucha, ale to raczej nie dla ciebie. Coś jest nie halo. Wrzuć zdjęcia. Możesz mieć skrzywione zęby korby i dlatego spada.
Vigolec Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Rower nowy. Przyglądałem się wczoraj zębatkom na korbie i są lekko zwichrowane. Zrobię zdjęcia i zmierzę w wolnej chwili jak bardzo są zwichrowane.
Vigolec Napisano 13 Lipca 2014 Autor Napisano 13 Lipca 2014 Skułem porządnie łańcuch i dolegliwości minęły. Ale straciłem do niego serce. Jaki łańcuch polecacie do kasety sunrace cs-m9 11-32?
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2014 Mod Team Napisano 14 Lipca 2014 Jeżeli przejechałeś na tym łańcuchu powyżej 500km to ja bym go nie zmieniał bo nowy sie nie przyjmie na kasecie. Najpierw pokaż w jakim stanie masz zębatki a później myśl o nowym łańcuchu. http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/ tu masz adekwatny temat.
Vigolec Napisano 16 Lipca 2014 Autor Napisano 16 Lipca 2014 Jazda jak na razie jest mocno rekreacyjna, z uwagi na towarzysza podróży w postaci małżonki, więc zębatka wygląda ok. Łańcuch kupiłem, założyłem i śmiga pięknie. Ale mam pytanie, bo zachciało mi się lepszego osprzętu. Pytanie tylko, czy to ma sens. Rower Merida Crossway 40 d z tego roku. Przeznaczenie to w 80% jazda rekreacyjna, reszta to mocniejsze przyciśnięcie, ale teren spokojny. Czy warto zmienić osprzęt na deore np? Coś wyższego? Czy lepiej sprzedać rower i pójść w lepszą ramę?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.