MyKeey Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Prosze o podpowiedzi:Ważę 80 kg, (wahania o kilka kg) i zastanawiam się jaki amortyzator będzie dla mnie "lepszy": Rock Shox XC 30 TK, 100mm, coil czy Suntour Raidon-RL AIR, 100mm czy może dołożyć na coś takiego: Rock Shox XC 32 TK AIR, 100mm Jazda w sumie to po trochu po każdym terenie, czasem amatorsko jakiś maraton. Lepsze jest powietrze czy na moją wagę wystarczy ten sprężynowiec? Z góry dzięki za podpowiedzi.
matkell Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Zależy który rocznik Raidona, to ważne bo na Allegro są jeszcze modele z 2008 roku, a one są delikatnie mówiąc bardzo słabe
vibovit185 Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Powietrze jest lepsze - bo możesz ustawić amortyzator pod siebie - niezależnie - czy jedziesz lekko ubrany i ważysz 80 kg, czy jedziesz załadowany w daleką trase z sakwami/dzieckiem w foteliku i waga Ci się zmieni. Z w/w amorków wybrałbym RS XC 32 TK solo air (sam mam taki) i jestem z niego zadowolony - nie oszczędzam go - waże obecnie 91kg (do tego zawsze jeżdżę w plecaku, z łańcuchem ~3,5 kg i innymi klamotami)
Ziemko Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 XC32 TK Air jest przede wszystkim sztywniejszy z racji goleni o większej średnicy w stosunku do XC30 Na ile jednak nie jestem w stanie powiedzieć bo nie miałem tego amorka. Prawdopodobnie kwestią wyboru, powietrze czy sprężyna stalowa będzie charakterystyka pracy. Sprężyna stalowa pracuje liniowo tj. jej twardość zawsze jest taka sama niezależnie od tego czy wybiera mniejsze czy większe nierówności co za tym idzie możne amortyzować wszystko albo nic. Z powodu liniowości łatwiej też go dobić. No i co ważniejsze jeśli kupisz amortyzator ze zbyt twardą/miękką sprężyną będziesz tylko na niego narzekał. I co jeśli Twoja waga zmieni się? Powietrze za to jest progresywne. Jego twardość wzrasta wraz z ugięciem a to znaczy że może amortyzator może być bardzo czuły na małe nierówności ale jednocześnie trudniej go dobić na większych dołkach. No i nie trzeba dobierać go do wagi. Oba medium mają za to wspólną cechę. Ich twardość zmienia się pod wpływem temperatury. Powietrzne amortyzatory miękną wraz z spadkiem temperatury a sprężyny odwrotnie. Ale nie wszystkie modele tak samo. Amorki Suntoura XCT czy XCM na ujemnej temperaturze są twarde jak skała za to na +30 pracują całkiem okej.
MyKeey Napisano 8 Lipca 2014 Autor Napisano 8 Lipca 2014 Raidon to bodaj z tego roku, i też ma golenie 32mm czyli grubsze od RC XC 30.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.