Blofeld Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Witam wszystkich! Postanowiłem przesiąść się na 29era i potrzebuję rady. Oglądałem Cube'a Acida 29, ale sprzedawca zaoferował mi LTD 29 za 4000zł po rabacie. Czy w tej cenie znajdę coś lepszego? Nie ścigam się, ostatnio głównie las i raczej lekko pofałdowany teren. Zależy mi na amorku powietrznym i korbach na Hollowtechu 2 lub pochodne. Wzrost 191, waga 110, nogi nie mierzyłem. Rozmiar ramy 21" będzie chyba o.k - zrobiłem małą rundę po sklepie i pozycja za kierownicą była wygodna. Mój obecny rower to Merida na kołach 26 z ramą 22". Z góry dzięki za radę. Szymon
grzegorz1988wroc Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Mam 188cm, ok 100kg. Rama 21 i jestem zadowolony. Na starcie wymieniłem Hamulce na SLX i opony na smart samy 1,75, ale chyba wrócę do opon 29cali. Pedały wymieniłem na jakieś za 50zl i jest o wiele lepiej, na fabrycznych but się ślizgał, ciężko chodziły a po 300km zaczęły skrzypieć. IMHO przy sporej wadze rowerzysty Reba dobrze pracuję, nie buja ani nie dobija. Na modernizację czekają gripy bo przy obecnych dłonie mi cierpną. Rower fajnie przyspiesza, jeździ lekko. Za 4kzl raczej ciężko będzie ogarnąć coś innego z tym osprzętem.
Blofeld Napisano 7 Lipca 2014 Autor Napisano 7 Lipca 2014 Dzięki za info. Wyposażenie tego roweru wydaje się dobre w porównaniu do konkurencji. Inne firmy w większości pakują XC 32, tutaj jest Reba RL. Trochę wypadłem z obiegu jeśli chodzi o osprzęt, ale trochę poszperałem w necie i zauważyłem, że Reba jest sporo lżejsza od XC 32 i kosztuje prawie 2x tyle. Gdzie jest haczyk? Na pewno seryjne hamulce to śmietnik. Cały rower chyba nie jest też specjalnie lekki(?) Jeżeli chodzi o pedały, to i tak przełożę moje SPDy z poprzedniego roweru.
Obes Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Haczyk ?, czyżby ten rower miał większe, cięższe koła (obręcze, szprychy, dętki, opony) ?
Blofeld Napisano 7 Lipca 2014 Autor Napisano 7 Lipca 2014 Dzięki Master Obes za bardzo "merytoryczną" odpowiedź. Chodziło mi o to, czy ten rower ma jeszcze coś słabego poza hamulcami, coś ewidentnie gorszego od konkurencji, co równoważy ten lepszy amortyzator. Nie porównuję masy tego roweru do 26", a jeśli już przy tym jesteśmy, to CUBE podaje masę 12,8kg dla rozmiaru S, natomiast taki Kross podaje 12,9 dla Levela B7 w rozmiarze M, pomimo cięższego amortyzatora.
grzegorz1988wroc Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Producent podaje ok 12,5kg. Ludzie nieobeznani w rowerach zazwyczaj mówią "ale lekki".. Cenowo dobrze wypada Kellys Tnt 90, ale best buyem jest imho Cube Race One 4800 i xt. Hamulce u konkurencji przeważnie są takie same w tym przedziale cenowym.
Blofeld Napisano 7 Lipca 2014 Autor Napisano 7 Lipca 2014 Faktycznie "best buy", ale sporo ponad budżet niestety. W Kellysie pewnie tysiąca rabatu raczej nie dostanę
grzegorz1988wroc Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Z Twoim rabatem ciężko o coś ciekawszego z gotowców. Przy cenie katalogowej LTD, TNT i Race One są warte rozważenia. Mi Ltd z hamulcami SLX wyszedł tyle co Race, ale za to kupiony w sklepie stacjonarnym w kredycie 0%
Blofeld Napisano 8 Lipca 2014 Autor Napisano 8 Lipca 2014 Kupiłem dzisiaj za 3959zł Pierwsze wrażenia pozytywne - lekki, zwrotny. Wczoraj szukałem jeszcze lepszych ofert, ale takie są, jeśli jest się niskiego wzrostu, np. Merida Big.Nine TFS-900D 2013 z 5000zł na 3000zł, ale rama tylko 15". Inne fajne oferty też tylko dal małych rozmiarów. Dzięki Grzegorz za opinię.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.