Skocz do zawartości

[Przerzutki] Hexagon V3 wymiana przerzutek

Staszekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Chciałbym wymienić przerzutki zachowując resztę oryginalnego napędu. Chciałbym wymienić obie przerzutki na XD-M530. Tylna przerzutka współpracuje z kasetami 8/9 biegowymi. Ja posiadam 7. Czy to nie będzie problemem ? Czy nie będzie problemem z odwrotna sprężyną ?

Może macie na myśli lepsze rozwiązanie dla mnie ?

Dzięki i pozdrawiam

Napisano

Starą przerzutką była Shimano sis 42T.

Wygląda na Ty 10,więc można śmiało zastosować Alivio M 413.Będzie zdecydowanie lepiej działać.

• Mod Team
Napisano

Chciałbym wymienić obie przerzutki na XD-M530

Nie wiem co to za przerzutki, nie znam takich, możesz pokazać, dać link ? Policz jakie masz zębatki na korbie 42/32/22??

• Mod Team
Napisano

To na przyszłość pisz FD/RD, pytałem czy deore to nic nie mówisz :P Przednia raczej nie będzie chciała działać poprawnie, tylną możesz brać bez problemu. Przednia jest do korb 44/32/22 czyli ma pojemność 22t, tobie trzeba 18t. Takie mają np z grupy dyna sys.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. 

A znasz może tańszą wersje przedniej przerzutki ?

A chciałbym się upewnić czy tylna przerzutka nie będzie miała problemu z odwrotną sprężyna ? Co się zmieni po zastosowaniu takiej przerzutki ?

Dobrze rozumiem, że sprężyna odwrotna oznacza tylko to, że "spada" z najwyższych przerzutek na najniższe ? I nic poza tym nie będzie innego ?

• Mod Team
Napisano

Odwrotna sprężyna była zaprojektowana do manetek DC ( dual control) i z nimi pracuje poprawnie, z każda inną będzie pracowała odwrotnie, łącznie ze wskaźnikami. Jak klikasz teraz by dać z 4 na 5 z tyłu to przy takiej przerzutce będzie to samo z 5 na 4.  Bez linki w normalnej przerzutce łańcuch zjedzie na ostatni bieg np 9 a na tamtej na 1, największa zębatkę.

Odnośne przedniej przerzutki na chwilę obecną nie pamiętam modelu ... trzeba by poszukać :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...