Skocz do zawartości

[1000-1500] Rower miejski dla kobiety, cross dla faceta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuję z żoną zakup rowerów, na każdy planujemy wydać max 1500 zł w pierwszej kolejności skupmy się na wyborze roweru dla mojej kobiety. Co do wzrostu 168 zm, waga 53 kg. Na pewno rower musi mieć możliwość zamontowania fotelika rowerowego. Co do częstotliwości jazdy to z dwa razy w tygodniu krótkie wypady, bardziej miasto  i tu wybór padłby na rower miejski, żonie najbardziej podoba się kross classico III, ale prawdopodobnie za jakiś czas wejdą w grę wypady poza miasto jakieś leśne ścieżki ale nie ekstremalne i problem jest taki czy żona z tym dzieckiem i tymi 3 biegami w tym krossie podoła innym warunkom niż miejska ścieżka rowerowa? Pewnie bardziej odpowiedni byłby jakiś trek ale ona się upiera na miejski. Proszę o jakieś rady

Dodam iż ja się skłaniam ku rowerowi typu cross, mój wzrost 177cm i 88 kg wagi. Cena za rower max 1500zł, chciałbym aby również  była możliwość zamontowania fotelika dla dziecka. Na pewno oprócz tras miejskich, chciałbym aby rower sprawdził się na jakiś leśnych ścieżkach. 

Dodam, że rowery mają być nowe i wygląd ma dla nas znaczenie. proszę o propozycję.

Napisano

problem jest taki czy żona z tym dzieckiem i tymi 3 biegami w tym krossie podoła innym warunkom niż miejska ścieżka rowerowa
Z trzema biegami nawet tam będzie ciężko. Musiałaby mieć 7-8, a i tak na szutrze i z fotelikiem za fajnie nie będzie. Do tego, z tego co piszesz, będziecie jeździć głównie przy ładnej pogodzie i w dzień. Zatem po kiego grzyba dokładać sobie do wożenia zbędnego balastu (błotniki, oświetlenie), skoro się to do niczego nie przyda?

Do crossa w razie potrzeby zazwyczaj można dokręcić bagażnik (tylko niektóre, bardziej usportowione modele nie mają odpowiednich otworów). Tak więc polecam crossy dla obojga.

W tej cenie najłatwiej będzie dostać Kandsa Maestro (trzeba poszukać w lokalnych sklepach rowerowych), w internecie dostaniesz też jego klony (marki Scud, Spartacus albo Lazaro). 

Uprzedzając pytanie: oferty znanych firm w tej cenie są słabe, żenująco słabe, lub beznadziejnie słabe - do wyboru, do koloru :P

Napisano

Co do roweru dla mnie, na miejscu dostęne marki rowerów to giant, kross, unibike, kellys i tyle. Poprzeglądałem trochę forum i najbardziej podoba mi się albo lazaro albo kands;

http://allegro.pl/2014-king-of-the-road-lazaro-integral-na-alivio-i4358014498.html

http://allegro.pl/kands-maestro-treking-alu-alivio-suntor-okazja-i4349862115.html

bardziej wizualnie lazaro, tylko, że nie ma go na aukcjach na allegro...hmmm?

rozumiem, że ja nie mam co szukać bo pewnie wracać będziemy do tych dwóch modeli nawet jeśli mam budżet do 1500 zł?

A co do żony może jakieś konkretne propozycje?

Napisano

A maestro damka 17" małżonce się nie podoba ?

Jeśli mogę sugerować to szukaj wersji 2013 - jeszcze można trafić -  tańsza a bardziej bezproblemowa.

Napisano

Po rozmowie z żoną stwierdzam, że nie da się namówić na inny rower, jest po prostu tak zafascynowana tym kross classico III w czerwonym kolorze, że nie zmieni zdania. Jest dostępny u miejscowego sprzedawcy w cenie 1499zł czyli cena rozsądna. 

Moje pytanie jaki dobrać fotelik rowerowy dla dziecka 10 kg aby pasował i do tego classico jak i mojego lazaro/kands? 

Napisano

Zapytaj żonę, czy podoba się jej kolor, czy to, że będzie miała wygodną, wyprostowaną pozycję ;) Ja z moją przerabiałem to samo i dopiero po tym, jak wytłumaczyłem jej, że nie tylko w mieszczuch będzie miała wygodniej zgodziła się na treka z kierownicą w jaskółkę jak w mieszczuchach. Jej wygodnie a i do lasu da się wjechać. W podobnym budżecie kupiłą Krossa Trans Atlantic.

Napisano

Nie ma żony do czego przekonywać, bo to ona ma rację. Nie wiem skąd się wzięło przekonanie, że do jazdy po leśnych ścieżkach potrzeba "terenowego" roweru. Szczególnie na spokojną wycieczkę z dzieckiem w foteliku...

Dziecko 10kg to jeszcze małe dziecko, i dobrze by było gdybyście kupili fotelik na kierownice. Dla małego dziecka to bezpieczniejsze rozwiązanie, bo pozwala kontrolować zachowanie dziecka. W innym temacie napisałam trochę o fotelikach i geometrii roweru odpowiedniej do przedniego fotelika.

www.forumrowerowe.org/topic/164784-do-700zl-damski-do-jazdy-po-miescie/

Fotelik przedni jest dla dzieci do 15kg (maks 3-4lata). Przejrzyj oferty firm Bobike czy Yepp.

Tak się składa, że akurat ten Kross Classico III ma całkiem długą ramę, która będzie pomocna przy przewożeniu dziecka z przodu. Do tego stalowa rama, stalowy widelec dadzą większy komfort jazdy niż aluminionwa rama z tandetnym widelcem ze sprężyną. Nie mówiąc już o tym, że sprężyna obciążona fotelikiem nie będzie miała szansy zadziałać prawidłowo.

Akurat polecony tu Kross Trans Atlantic z b.tandetnym napędem, b.kiepskim widelcem z przodu i "krótką" ramą będzie tylko gorszy.

Fotelika przedniego do swojego roweru (lazaro, Kands) nie zamontujesz. Fotelik montuje się na czymś takim:

www.rowerystylowe.pl/p-703/uchwyt-fotelika-bobike-mini-classic-exclusive

Są specjalne adaptery ale drogie i niewygodne. Jak dziecko podrośnie i kupicie fotelik tylny, to będziesz mógł zamontować na obydwu rowerach.

Napisano

jest po prostu tak zafascynowana tym kross classico III w czerwonym kolorze, że nie zmieni zdania.
Wyrazy współczucia ;) Moja tak samo napaliła się na Trans Siberiana i musiała się sezon pomęczyć, zanim do niej dotarło, że to nie jest odpowiedni rower dla niej.

Nie wiem skąd się wzięło przekonanie, że do jazdy po leśnych ścieżkach potrzeba "terenowego" roweru
Twoim zdaniem cross do takich zastosowań to taki dziwny pomysł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...