andrzejl Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Witam Moja wysłużona korba FC-M442 już domaga się wymiany więc wybór padł na SLX FC-M670 czyli to: http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-shimano-slx-fc-m670-42z-dynasys-i4368143793.html Ma dwa pytanka a mianowicie: - czy jak zdejmę moją FC-M442 (na kwadrat z suportem BB-UN26) czy będzie pasować wszystko z tego zestawu FC-M670. Muszę coś zmierzyć ? - czy potrzebuję jakiś specjalny klucz aby tą korbę SLX zamocować ? Szukałem na stronie Shimano ale nie ma instrukcji montażu. Mam ściągacz korby na kwadrat oraz klucz do suportu BB-UN26 żeby mój stary zestaw zdjąć. Z góry dzięki za rady.
Mod Team michuuu Napisano 4 Lipca 2014 Mod Team Napisano 4 Lipca 2014 Klucz (2w1) potrzebny do łożysk zewnętrznych. http://www.bitul.pl/Sklep/Kategorie/NarzedziaDoKorb Pacjent bywa na forum ,szukaj pod M333.
andrzejl Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Super - tak właśnie czułem, że jakiegoś klucza mi brakowało. Idąc za ciosem i szukaniem po frazie Hollowtech znalazłem jeszcze to: http://allegro.pl/klucz-do-sruby-suportu-sh-hollowtech-bike-hand-i4366028840.html Potrzebuję to ?
gajutrw Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Taki http://allegro.pl/klucz-do-suportu-m-in-hollowtech-ii-2w1-bitul-i4390074001.html
gajutrw Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 2i regulaminu, jeszcze jeden punkt do kolekcji dodać ? Napisalem Ci prywatna wiadomosc, przeczytaj.
Klecko Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Kup to i będziesz zadowolony http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/5-Klucz-do-suportu-Hollowtech-II%2c-2w1
Mod Team michuuu Napisano 4 Lipca 2014 Mod Team Napisano 4 Lipca 2014 Klecko czytasz poprzednie posty czy tylko pierwszy?
Klecko Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 2i regulaminu Przepraszam przeczytałem cały, ale umknął mi ten link do alegro Chciałem jak najlepiej.
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2014 Mod Team Napisano 6 Lipca 2014 I do tego regulaminu nie czyta ...
andrzejl Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 Witam Dzięki za wszystkie rady ale pojawiła się jeszcze jedna wątpliwość a mianowicie w opisie te aukcji: http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-shimano-slx-fc-m670-42z-dynasys-i4368143793.html jest informacja: "Dostosowana do napędów 3x10 biegów i łańcuchów HG-X " Rozumiem, że to nie znaczy, że nie będzie pracować z moją kasetą 9 rzędową ? Pytam na wszelki wypadek. No i info dotyczące łańcucha HG-X - Skoro mój stary HG-53 jest jeszcze dobry nie muszę go zmieniać ?
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2014 Mod Team Napisano 6 Lipca 2014 Będzie, jeżeli masz przerzutkę pod pojemność korby nie powinno być żadnych problemów.
andrzejl Napisano 8 Lipca 2014 Autor Napisano 8 Lipca 2014 Przepraszam, że odgrzebuję temat ale mam pewną wątpliwość w kwestii korby a mianowicie otrzymałem od Was potwierdzenie, że korba SLX model FC-M670 (dedykowana do 10 rzędowego napędu) będzie pasować do mojego 9 rzędowego napędu. Dziś byłem w sklepie gdzie jest autoryzowany serwis SHIMANO i otrzymałem info, że jak mam 9 rzędowy napęd to mogę kupić korbę FC-M670 ale muszę zmienić łańcuch na HG-X czyli na 10 rzędów. Łańcuch HG-X do napędu 10 rzędowego będzie pracował poprawnie z moją 9 rzędową kasetą ale już mój obecny jeszcze dobry HG53 już nie. I bądź tu mądry.... To mogę kupić tą FC-M670 do 9 rzędowego napędu czy muszę dokupić jeszcze łańcuch ??? Opcja jest jeszcze jedna - kupić korbę SLX FC-M660 czyli dedykowaną do 9 rzędowego napędu ale wtedy raczej nie przejdę z tą korbą na 10 rzędowy napęd w przyszłości. Zapytam jeszcze tak przy okazji - zacząłem sobie analizować napędy i pytanie: co daje mi przejście z 9 na 10 rzędów - zawsze mam problem z brakiem małej koronki czyli 11T (za wolno) bo największa w napędzie 9 rzędowym to 32T a największa w napędzie 10 rzędowym to 34T. Tyle zamieszania o te dwa zęby w największej koronce ???
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2014 Mod Team Napisano 8 Lipca 2014 Nie musisz. Będzie to działało dobrze z łańcuchem hg53. Poproś w sklepie do ręki obie korby 660 i 670 przyjrzyj sie zębatkom. I poproś serwisanta niech ci wytłumaczy dlaczego skoro wyglądają bardzo podobnie
andrzejl Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Ok tak zrobię . Jakiś komentarz do zamiany napędu 9 na 10 rzędów ?
andrzejl Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Chodzi mi o to: Zapytam jeszcze tak przy okazji - zacząłem sobie analizować napędy i pytanie: co daje mi przejście z 9 na 10 rzędów - zawsze mam problem z brakiem małej koronki czyli 11T (za wolno) bo największa w napędzie 9 rzędowym to 32T a największa w napędzie 10 rzędowym to 34T. Tyle zamieszania o te dwa zęby w największej koronce ???
beskid Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Przecież są kasety 9 rz 11-34 więc nie o to tu chodzi. Po prostu upchnęli dodatkową koronkę przez co zmiana przełożeń stała się dla niektórych precyzyjniejsza. Niestety są też wady takiego rozwiązania.
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2014 Mod Team Napisano 10 Lipca 2014 bo największa w napędzie 9 rzędowym to 32T a największa w napędzie 10 rzędowym to 34T. Przepraszam bardzo ale 9s sa 11-36 takie same jak 10s, wiec jedyną różnicą jest jest na zębatka po drodze więcej. No i większy wybór kaset 11-36 przy 10s, bo w 9 chyba jest jeden model. Nawet nie wiesz ile te 2 zęby potrafią dać
andrzejl Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 Witam I wszystko jest dla mnie jasne ale uprę się przy tej najmniejszej zębatce - i w napędzie 9s i w 10s najmniejsza ma 11 zębów więc jeżeli komuś brakuje " prędkości" to w przypadku obu napędów wymiana napędu z tyłu nic mu nie daje a koszty spore (kaseta, przerzutka, łańcuch). Wtedy chyba lepiej a może nawet taniej jest wymienić przerzutkę z przodu i korbę na taką która na największym blacie ma zamiast standardowej ilości 42T jak obecnie u mnie np. 44T lub nawet 48T prawda ? Zostawiamy z tyłu to co mamy na 9s a zmieniamy z przodu. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie ale chyba dobrze sobie to pokalkulowałem ? Oczywiście jeżeli są inne zalety napędu na 10 rzędów oprócz tych 2 zębów na największej koronce i ponoć dla "niektórych precyzyjniejszy" napęd chciałbym je usłyszeć. Oczywiście o wadach też oprócz "chudszego" portfela... Z góry dzięki za odpowiedzi - te niepochlebne dla zwolenników 10s też
beskid Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Nie bardzo kumam z czego masz problem?? Jedni przechodzą na 10 sp dla tego by mieć "więcej" inni kupili już taki rower a trzeci bo jest więcej części pod ten napęd. Cała reszta w tym ja to olewa i ma nadal 9-kę a nawet 8-kę. Inna sprawa to wytrzymałość. Ja tu i tak robię rekordowe przeloty na 9-ce ale i tak to tylko połowa tego co na tej o zębatkę mniej. Na 10 sp jest jeszcze lepiej. Chcesz pociskać szybciej to dokładaj zęby do korby bo na kasecie nic się nie zmieni.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2014 Mod Team Napisano 11 Lipca 2014 i w napędzie 9s i w 10s najmniejsza ma 11 zębów więc jeżeli komuś brakuje " prędkości" to w przypadku obu napędów wymiana napędu z tyłu nic mu nie daje a koszty spore Hameryki nie odkryłeś. Powiedz jasno i wprost ... chce jechać szybciej bo już brak mi biegów. Jedno krótkie zdanie .. a jakież treściwe. tak wymień korbę na 48 lub nawet 52. Jedyną zaletą napędu 10s ( poza oczywiście najlepszymi komponentami dostępnymi i bayerami typu np sprzęgło) jest płynniejsza zmiana biegów. Im kaseta mniejsza tym płynna pracy wzrasta.
andrzejl Napisano 19 Lipca 2014 Autor Napisano 19 Lipca 2014 Witam Odgrzebuję temat - kasa już jest więc czas korbę kupi !!! . Jak napisałem wybór padł na SLX FC-M670 - napęd mam 9 rzędowy ale zgodnie z Waszymi sugestiami korba do napędu 10 rzędów też bez problemu zadziała. Ostatnie weryfikacje i pojawia się problem a mianowicie dwa zęby... Sprawdziłem specyfikacje mojej korby której używam teraz czyli FC-M442 która ma zęby 44-32-22 a FC-M670 ma 42-32-24 czyli na największej zębatce mam dwa zęby mniej a na najmniejszej dwa zęby więcej. Czy mogę mieć z tego tytułu problem ? Łańcuch HG52 a przerzutka przód FD-M530 w której specyfikacji jest napisane "różnica zębów w mechanizmie korbowym 22T" - i tutaj się zgadza bo SLX FC-M670 to ma ale jest też druga informacja czyli "Min. różnica między dużą a średnią tarczą" i tutaj jest info 12T a SLX ma tylko 10T.... Czeka mnie też zmiana przerzutki przedniej czy to zadziała ? Jak nie zadziała jaką przerzutkę z przodu muszę kupić ?
Mod Team Puklus Napisano 19 Lipca 2014 Mod Team Napisano 19 Lipca 2014 Czy mogę mieć z tego tytułu problem ? Ależ oczywiście przerzutki nie wyregulujesz tak jak byś chciał. Prawdopodobnie. Jak to jaką kupić, dopasowaną parametrami do korby.
andrzejl Napisano 19 Lipca 2014 Autor Napisano 19 Lipca 2014 Hmmm, kopałem, kopałem i wyszła mi FD-M670 ale pozostaje sprawa info, że przeznaczona jest do napędów 10 rzędowych więc pytanie czy skoro korba będzie pracować z napędem 9 rzędowym to przerzutka do napędów 10 rzędowych też powinna pracować z 9 rzędowym napędem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.