Kaiketsu Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Cześć, Problemów z Rockriderem 9.1 ciąg dalszy: nie mogę wyregulować przerzutki. Zachowuje się ona jakby miała dwa "tryby" - sprawny, gdzie wszystko chodzi OK, oraz niesprawny, gdzie próba wrzucenia najwyższej (największej) tarczy czyli pierwszego biegu z tyłu powoduje jedynie odgłos pstryk-pstryk-pstryk przy kręceniu, bez przerzucenia. Nie mam zielonego pojęcia, czemu się tak dzieje - czasem przerzucę i wchodzi zupełnie OK (i schodzi tzn bieg 2->1 OK oraz bieg 1->2 OK) a czasami zaczyna pstrykać i wtedy pojawia się też problem ze zrzuceniem 2->3 bo przełożenie manetki nic nie daje, dopiero 2->4 zrzuca (skok o dwie). Kombinowałem z regulacją ale gdy przerzutce zechce się "nie przerzucać", to nawet maksymalne skrócenie linki NIC nie daje (nie wrzuca i tak), a jedynie komplikuje sytuacje z przerzucaniem dolnych biegów, całkowicie tam wszystko rozregulowując. Jedyne, co wtedy pomaga, to fizyczne wymuszenie ruchu na przerzutce przez naciśnięcie paluchem. Ograniczniki poluzowałem by nie było wątpliwości. Nie mam pomysłu, co robić. Do głowy przyszły mi różne pomysły: uszkodzona manetka fabrycznie, uszkodzona przerzutka, rozciągająca się linka pod wpływem pracy (może jakieś chłamowate w rockriderach dają?), kiepskiej jakości łańcuch - jakieś pomysły, co można zrobić? Efekt jest taki, jakby czasem przerzutce "brakowało zakresu" do przerzucenia. A czasem nie. Rower jest na gwarancji jeszcze rok, ale ponieważ mam na nim założone mnóstwo pierdółek (oświetlenie, liczniki, etc) to wolałbym go nie oddawać do serwisu, bo obawiałbym się że to "zaginie". Musiałbym zdjąć to wszystko, a to kupa zabawy. Serwis w ostateczności. Musiałbym też trafić na moment, gdzie przerzutka nie będzie chciała przerzucać, a jak znam moje szczęście, to przy serwisancie będzie działać idealnie. No i pewnie musiałbym pożegnać się z rowerem na kilka dni, a akurat piękne lato się zaczęło... Konfiguracja: Kaseta Sram 1030, 11/36; Łańcuch Sram 1031; Manetki Sram X5; Przerzutka tylna Sram X7.
BikoBiko Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Regulacja śrubką L na tylnej przerzutce powinna pomóc. O ile z głowy pamiętam to lekko wykręcić - o ćwierć obrotu.
Kaiketsu Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Hej, dzięki za szybką odpowiedź. Śrubki ograniczników wykręciłem w ramach testów prawie całkowicie - niestety, nie wpływa to na problem
grzechu83 Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 A zaobserwowałeś, w jakich warunkach się to dzieje? Czy tylko pod obciążeniem (kiedy mocno naciskasz na pedały), czy też zdarza się, ze np na stojaku serwisowym jest taki problem? Z jednej strony wygląda to tak, jakby linka przy największym napięciu się rozciągała, ale skoro piszesz, że pojawia się wtedy też problem ze zrzucaniem 2->3, to może linka się gdzieś bloku. Nie jest gdzieś zagięta/uszkodzona? Spróbuj może wyjąć i wyczyścić linkę i pancerze.
Kaiketsu Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Hej, dzieje się tak zarówno przy jeździe, jak i wtedy, gdy podnoszę koło i kręcę pedałami (tzn. w dwie osoby, bo nie mam na czym tego postawić). Wydaje mi się że jest to całkowicie losowe - czasem podniosę koło, pokręce, przerzucając - przerzuci tak z 2-3 razy płynnie, a potem nagle PYK PYK PYK i nie przerzuca... Wtedy mogę zyglować biegami do woli - nie przerzuca na najwyższy i ma wyraźny problem z płynnym zrzucaniem z "2" na "3". Reszta o dziwo działa OK. Po czym zjadę na dół do 10, pozygluję, wracam na "2" - i znów wszystko działa OK. Wchodzi od razu, schodzi od razu, żadnego pstrykania.
Jaca911 Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Oczywiście próby robisz na najmniejszej tarczy z przodu? Nie masz gdzieś po drodze przylapanego pancerza/linki, albo zalamanych? Albo gdzieś nie zalozyles blotnika, który zmienił bieg linki? Jak stary ten rower?
Kaiketsu Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Hej, Rower ma rok - dokładnie obejrzę, czy gdzieś nie jest "puknięty" pancerz. Błotników nie mam Próby robię na środkowej z przodu - szczerze mówiąc przedniej tarczy nigdy nie zmieniam. Błąd? Ktoś mi kiedyś powiedział, że tej klasy osprzęt powinien łykać całą kasetę na środkowej tarczy - może to nieprawda?
Kaiketsu Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Tak, od początku nie mogę tego wyregulować.
beardman Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Ja miałem podobnie, gdy dociąłem za długi odcinek pancerza przy kierownicy i zrobiła mi się pętla. Linka wtedy pracowała w pancerzu zamiast ciągnąć przerzutkę. Może gdzieś pancerz się wyrobił albo linka gdzieś haczy. Druga sprawa to może masz strzeloną manetkę w środku? Ale do tego to trzeba by rozpiąć linkę i zobaczyć jak przełącza biegi bez podpiętej przerzutki.
Kaiketsu Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Napisano 21 Sierpnia 2014 Koledzy, odpowiedź w końcu znalazłem sam. Nie była to manetka, łańcuch ani przerzutka. W SRAMie x7 jest jeszcze jedna śruba, którą można zmienić naciąg łańcucha ("przesunąć" mechanizm do przodu lub do tyłu). kiedy ów naciąg łańcucha zmniejszyłem, problem zniknął.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.