OGMandino Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Witam. Wytargałem dziś z piwnicy swój stary rowerek i pomyślałem, że chyba niegłupim pomysłem byłoby go trochę zmodernizować. Mój rower to Kross City Best Shopper - rocznik 2002. Niestety, aktualnie nie stać mnie na kupno nowej maszyny, a i budżet przeznaczony na modernizację nie jest zbyt wysoki. Proszę zatem o porady, co można do niego wsadzić z takich niezbędnych rzeczy, które w jakiś sposób poprawią i umilą korzystanie z niego. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
cienkun Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Podaj specyfikację, bo nazwa nic mi nie mówi. I podaj też bardziej dokładny budżet na tę modernizację. I czy wszystko jest w nim sprawne.
mklos1 Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 To makrokesz. Stary Tourney. Generalnie z tego nadaje się tylko rama i kierownica. Jeżeli jest sprawny, to nie ma sensu modernizować, tylko przegląd i jazda.
pankierownik Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Coś takiego? http://www.bikestats.pl/rowery/Kross-City-Best_6563_4799.html Ogólnie to nie warto w niego ładować kasy, więc tak jak kolega wyżej napisał, sprawdź czy wszystko sprawne. Jeśli już coś chcesz zmieniać to w pierwszej kolejności pewnie opony, klocki hamulcowe, chwyty, siodełko i oczywiście napęd jeśli jest zajechany.
firefoks Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Jak jest tourney to musi być wypasiony model W bestach często bywał "gilong" albo "saiguan" czy inny "falcon". Jak już chcesz koniecznie coś zmieniać to może klamki hamulcowe bo tam zdaje się jest plastik-fantastik i wkład suportu na maszynowy (tam siedzi na 99,99% suport klasyczny,permanentnie się luzujący).
OGMandino Napisano 3 Lipca 2014 Autor Napisano 3 Lipca 2014 Coś takiego? http://www.bikestats.pl/rowery/Kross-City-Best_6563_4799.html Tak jest, właśnie o taki rower mi chodzi (tylko mój ma ładniejsze malowanie, hehe). Na szybko dopompowałem powietrza i przejechałem się trochę no i jak wróciłem do domu, to już tego powietrza było znacznie mniej, więc dętki do wymiany na pewno. Kolejna rzecz, to chwyty - okropnie niewygodne, twarde, wbijają się w dłonie. Do wymiany. Siodełko też poleci raczej, bo do najwygodniejszych nie należy. Także na początek prosiłbym o jakieś sprawdzone modele siodełek i chwytów - oby były miękkie. Budżet w sumie, to nie jest określony jakoś sztywno, ale sami piszecie, że nie ma co większej kasy w ten rower ładować, więc wiadomo, że nie szukam profesjonalnych chwytów i siodła po 1000 złotych za sztukę, tylko w takich rozsądnych kwotach.
cienkun Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Siodło musisz sobie dobrać sam, bo każdy ma inny tyłek. Popatrz na selle royal, mają różne siodła w różnych cenach. Chwyty też każdemu inne pasują. Ja kupiłem chwyty piankowe authora i generalnie byłem zadowolony, tylko że po 3 latach już są zużyte. W sumie to z takiego roweru, też za kilkaset złotych można zrobić miejski rower, którego atutem będzie to, że że będzie nieatrakcyjny dla złodzieja. Widziałem kiedyś bardzo fajny miejski rower, na bazie 30 letniego rometa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.