Skocz do zawartości

[ok. 2000] Rower MTB 27,5" Unibike evolution, cross traction, giant talon czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przymierzałem się do zakupu roweru 26", jednak uznałem, że może lepiej zainwestować w 27,5"-większa prędkość, lżej się jedzie itp. Do wydania mam około 2000 zł. Póki co znalazłem takie modele:

Cross traction:

http://allegro.pl/rower-mtb-27-5-cross-traction-xt-ham-hyd-rock-shox-i4389692666.html

Giant talon 5:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.5.bialy/17696/74821/

Kellys Madman 05

http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2014/gorskie/hardtail-27-5/madman-05

Unibike evolution

http://www.unibike.pl/evolution.html

Nie znam się za bardzo na rowerach. Dzisiaj sprzedawca w sklepie z Giant'ami powiedział mi, że nie jeździ się na napisach(chodzi mi o to, że przerzutki w talonie to acerki), a na rowerze. Z moich obliczeń wynika, że najlepiej w tym zestawieniu wypada unibike i cross.

Fajnie by było, gdyby ktoś podał jeszcze jakieś ciekawe modele rowerów w tej cenie.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi.

Napisano

Dzisiaj sprzedawca w sklepie z Giant'ami powiedział mi, że nie jeździ się na napisach

I jak najbardziej ma rację. Napis Giant na rowerze jest zupełnie zbędny :)

Najlepiej wypada Cross, za nim (bardzo niewielka różnica - głównie amortyzator) Evolution. Cała reszta słaba.

Napisano

T jeszcze zaproponuje nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-dr

Ciut przekracza budżet ale jak się poszuka to można taniej znaleźć.

Napisano

Ok, a co z ramą w tym cross'ie? Czyli ten Giant jest słąby? Koleś jest pasjonatem tej marki, pokazywał mi swój rower za kilkanaście k ;)

Napisano

Można być pasjonatem marki albo pasjonatem porządnego roweru, jeśli jesteś tym drugim wybierzesz Crossa, Giant to po prostu słabo wyposażony rower a rama nie jest w niczym lepsza niż rama Crossa.

Giat za kilkanaście tys. nie ma nic wspólnego a Talonem oprócz napisu na ramie ...

Nie masz za wiele funduszy, więc tym bardziej powinieneś je mądrze wydać, zakup Gianta nie będzie zbyt mądrym wyborem.

Napisano

A jak to jest z tym cross'em? To dobra marka? Czy nie lepiej wziąć krajowego unibike'a? Unibike pewnie by wyszedł taniej, bo w sklepie stacjonarnym pewnie zbił był z 10% ceny.

Czy przy wyborze warto brać pod uwagę przerzutki? Z tego co widziałem na allegro to komplet shimano deore kosztuje ok 300 pln.

Napisano

A jak to jest z unibike? Są one dostępne w sklepach stacjonarnych czy tylko przez internet?

Cross'a w sklepie stacjonarnym pewnie nie spotkam, c'nie?

Napisano

Unibike dalej ma sieć sprzedaży. Na swojej stronie mają dział Dystrybutorzy, tam w większości większych miast da się wyszukać sklep, który prowadzi rowery tej firmy.

Jeśli zależy ci na kupnie stacjonarnym, to jak najbardziej możesz skłaniać się w stronę Evolution - to bardzo spoko rower.

Ogólnie pełna grupa deore jest droższa. Nawet pełna grupa alivio kosztuje koło 500zł. To nie tylko przerzutka przód i tył, jeszcze manetki, korba, łańcuch, kaseta itd. Amortyzator też jest lepszy, więc to nie tylko przewaga przerzutek, również opony i koła bardziej markowe i tak dalej.

Zauważ, że ten twój tańszy talon wcale nie jest na acerze - acera jest tylko z tyłu, a reszta to altus, amortyzator też z niższej klasy, korba miejska, a nie MTB itd.

Giant ogólnie nie jest zły, ale najtańszy opłacalny to Talon 27,5 3 za 2799zł, Niższe są po prostu nieopłacalne.

Napisano

Mam jeszcze takie pytanko(głównie z ciekawości)-czy do roweru 27,5" można założyć kółka 28" z oponami szosowymi(mniejsza średnica niż 27,5" z oponami terenowymi)? I czy na 27,5" rower będzie zauważalnie szybszy, niż na 26"?

Napisano

Nie, w sumie to nawet nie mam kółek :D, ale tak się zastanawiałem czy można taki myk zrobić, bo taki komplet kół+opon szosowych dużo by nie wyszedł, a pewnie znacznie by mnie przyśpieszył, gdybym akurat wybierał się gdzieś dalej ;).

Napisano

A nie ma jeszcze jakichś ciekawych rowerów 650b z innych firm w tej cenie?

Czy różnica prędkości na 27,5 w porównaniu z 26" będzie zauważalna?

Napisano

Prędkość zależy od tego jak mocno i z jaką kdencją kręcisz pedałami, w rowerze z kołami 27,5" podobną szybkość można uzyskać przy niższej kadencji (wtedy dobrze gdy korba ma 44z w największej zębatce), ale to nie znaczy, że będziesz szybszy - możesz nie mieć siły przezwyciężyć oporów powietrza i toaczenia .

Napisano

Na obecnym rowerze bez problemu osiągam prędkości 50-60 km/h z średniej wielkości górek, więc chyba nie jest aż tak źle :)

Napisano

Czyżby firma unibike rezygnowała ze standardu 26"?

Jak większość firmy w droższych modelach MTB.

Fusion jest wyraźnie gorszy. Choć nadal jest to dość znośny model.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...