Skocz do zawartości

[1000-2000] Pierwszy porządny rower. Do jazdy miejskiej i na dłuższe weekendowe wypady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie, przeczytałem wiele innych tematów i rozterek pozostałych forumowiczów. Najchętniej wydałbym jak najmniej. W grze są Kross Evado 3.0, Kands Maestro i Merida 40MD. 

Rowerem głównie chciałbym śmigać do pracy jakies 5km w 1 strone + weekendowe wypady myślę, że do 100km. 

Oczywiście inne sugestie rowerów też są*mile widziane. 

Dzięki z góry!

Napisano

Zdecydowanie cross - 29er ci się nie przyda, ma bardziej sportową geometrię i terenowy napęd + opony niż Cross, a nic nie napisałeś o lasach, maratonach, górach. Zgaduje, że te wyprawy 100km nie będą tylko po asfalcie, więc szosówka też odpada. 26er to głównie na krótkodystansowe zawody i dla krótkodystansowego ostrego mtb. Ten rower powinnien być dobry - http://www.unibike.pl/vipergts.html wystarczy ponegocjować cenę.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Głównie zależy mi na rowerze miejskim + weekendowe wypady.

Jednocześnie zastanawiam się też czy warto wydawać 2k, czy odczuję wyraźną różnicę skoro ostatni rower chyba miałem jakieś 10 lat temu :) Wydaje mi się, że cross jest najlepszym rozwiązaniem bo jak będę chciał wypaść do lasu raz na jakiś czas to też sobie z tym poradzi. 

Wiem już, że warto zwrócić uwagę na blokadę przedniego amortyzatora, mniej na hamulce tarczowe, które przy takich zastosowaniach podobno są przereklamowane?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...