Skocz do zawartości

[1000-1500 Cross] Kands Maestro Vs Tander Navigator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wiem że o rowerku Kands Maestro napisano już całą mase wątków i postów. I właśnie przez to postanowiłem zwrócić się do was z małą prośbą.

Podam najpierw może kilka info ogólnych:

Waga: 70-75 kg

Wzrost: 183cm

Kwota na rower: około 1300 zł (+- 200/300 zł ). Najlepszy stosunek cena/jakość, bez płacenia za markę.

Nawierzchnia: 80/90% asfalt (miasto), reszta ścieżki leśne, szutry i inne drogi gruntowe

Wykorzystanie: czasami do pracy (ok 4 km), oraz weekendowe przejażdźki 40-50 km (tak na starym MTB było, chce więcej)

Roczne przebiegi: 1000-1300 km

Hamulce: raczej V-brake (sprawdzone, prostrze, tańsze)

Przeglądając forum i internety mój wybór padł na Kands Maestro, rama 21, 28". Głównie z względu na stosunek cena/jakość, oraz zastosowany osprzęt. Mam w rodzinie trekking Kellys na alivio i trzyma się bardzo dobrze. 

Natomiast problem z Kandsem Maestro jest taki że dostępny jest jedynie internetowo (w moim regionie), znalazłem sklep stacjonarny który może mi sprowadzić taki rowerek ale tylko za zaliczką. Natomiast zaproponowano mi w zamian, podobno bliżniaczy rower Tander Navigator.

Sprawdzając specyfikacje jest on troszkę słabszy, natomiast pytanie brzmi:  Czy te rowery mają identyczny wymiar ramy ?

Chętnie przymierzył bym się wtedy to Tandera, a zamówił Kandsa. Czy któryś z forumowiczów ma może jakieś informacje na ten temat?

Specyfikacja:

Kands Maestro: http://rowerykands.pl/rowery/56-kands-maestro-men-model-2014-28.html

Tander: http://allegro.pl/rower-cross-tander-kola-28-shimano-alivio-lock-out-i4345707782.html

Myślałem również nad Lazaro Integral V3 - ale brak dostępność stacjonarnej powoduje że raczej odpada, bowiem chciałbym najpier się troszkę przymierzyć.

Napisano

Tak jak pisał kolega wyżej, Maestro jest jednak odrobinę lepszy.

A co do wielkości ramy, zastanów się raczej nad 19". Masz nogę o długości ok. 85 cm, prawda? Mam 182 cm wzrostu, nogę właśnie ok 84-85 cm i przymierzałem się do 21" Maestro. Kupiłem 19", bo większy był zwyczajnie za duży ;)

Nie chwalisz się, gdzie mieszkasz, więc ciężko powiedzieć, czy rzeczywiście Maestro nie ma w Twojej okolicy, czy tylko Ty na niego nigdzie nie trafiłeś ;)

Napisano

Właśnie bałem się czy nie za duża ta 21, ale dziś przymierzyłem się do tego Tandera własnie na ramie 21 i było ok. Do tej pory jeździłem na 19 i miałem odczucie że ciut przy mała.  Zobaczymy jak to będzie podczas jazdy.

Mieszkam w Łodzi i znalazłem 2 sklepy w województwie (bełchatów oraz brzeziny) mieli maestro w ofercie ale nie był dostępny "od ręki" i stacjonarnie.

Dziś w sklepie z tym Tanderem zamówiłem Maestro za 1250,00 więc myślę że rozsądna stawka i nie będe miał kosztów transportu bo to Łódź.

Co myślicie o amortyzowanej sztycy co tego Maestro ?, Siedzi się na takiej dosyć fajnie.

Mam propozycje dokupienia sztycy z amortyzatorem za 100 zł, jak to wygląda jeśli chodzi o jakość ?

Napisano

Używałem kiedyś sztycy z amortyzatorem, ale to niewypał raz, że po czasie łapie luzy i siodło lata, dwa trudno dopasować wysokość siodełka do pozycji, a trzy nie miałem możliwości zablokowania amortyzacji na stałe tak jak znajomy, który skręcił ją na maksa i nawet nie myśli, żeby tego używać

Napisano

Czyli jednak sztywna sztyca. Mize koedys cos wymienie.

A jeszcze jedno pytanie, manetki hsmulcow w Maestro sa aluminiowe czy plastik? Mam wrazenie i madzieje ze to nie plastik ale poprosil bym o opdowiedz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...