marciano Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Witam, Wiem że o rowerku Kands Maestro napisano już całą mase wątków i postów. I właśnie przez to postanowiłem zwrócić się do was z małą prośbą. Podam najpierw może kilka info ogólnych: Waga: 70-75 kg Wzrost: 183cm Kwota na rower: około 1300 zł (+- 200/300 zł ). Najlepszy stosunek cena/jakość, bez płacenia za markę. Nawierzchnia: 80/90% asfalt (miasto), reszta ścieżki leśne, szutry i inne drogi gruntowe Wykorzystanie: czasami do pracy (ok 4 km), oraz weekendowe przejażdźki 40-50 km (tak na starym MTB było, chce więcej) Roczne przebiegi: 1000-1300 km Hamulce: raczej V-brake (sprawdzone, prostrze, tańsze) Przeglądając forum i internety mój wybór padł na Kands Maestro, rama 21, 28". Głównie z względu na stosunek cena/jakość, oraz zastosowany osprzęt. Mam w rodzinie trekking Kellys na alivio i trzyma się bardzo dobrze. Natomiast problem z Kandsem Maestro jest taki że dostępny jest jedynie internetowo (w moim regionie), znalazłem sklep stacjonarny który może mi sprowadzić taki rowerek ale tylko za zaliczką. Natomiast zaproponowano mi w zamian, podobno bliżniaczy rower Tander Navigator. Sprawdzając specyfikacje jest on troszkę słabszy, natomiast pytanie brzmi: Czy te rowery mają identyczny wymiar ramy ? Chętnie przymierzył bym się wtedy to Tandera, a zamówił Kandsa. Czy któryś z forumowiczów ma może jakieś informacje na ten temat? Specyfikacja: Kands Maestro: http://rowerykands.pl/rowery/56-kands-maestro-men-model-2014-28.html Tander: http://allegro.pl/rower-cross-tander-kola-28-shimano-alivio-lock-out-i4345707782.html Myślałem również nad Lazaro Integral V3 - ale brak dostępność stacjonarnej powoduje że raczej odpada, bowiem chciałbym najpier się troszkę przymierzyć.
jakac93 Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Z tych 2 Kands jest lepszy. Lepsze manetki, i kierownica, sztyca lepszej firmychociaż ja u siebie mam zooma i nie narzekam
Shiryu Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Tak jak pisał kolega wyżej, Maestro jest jednak odrobinę lepszy. A co do wielkości ramy, zastanów się raczej nad 19". Masz nogę o długości ok. 85 cm, prawda? Mam 182 cm wzrostu, nogę właśnie ok 84-85 cm i przymierzałem się do 21" Maestro. Kupiłem 19", bo większy był zwyczajnie za duży Nie chwalisz się, gdzie mieszkasz, więc ciężko powiedzieć, czy rzeczywiście Maestro nie ma w Twojej okolicy, czy tylko Ty na niego nigdzie nie trafiłeś
marciano Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Napisano 30 Czerwca 2014 Właśnie bałem się czy nie za duża ta 21, ale dziś przymierzyłem się do tego Tandera własnie na ramie 21 i było ok. Do tej pory jeździłem na 19 i miałem odczucie że ciut przy mała. Zobaczymy jak to będzie podczas jazdy. Mieszkam w Łodzi i znalazłem 2 sklepy w województwie (bełchatów oraz brzeziny) mieli maestro w ofercie ale nie był dostępny "od ręki" i stacjonarnie. Dziś w sklepie z tym Tanderem zamówiłem Maestro za 1250,00 więc myślę że rozsądna stawka i nie będe miał kosztów transportu bo to Łódź. Co myślicie o amortyzowanej sztycy co tego Maestro ?, Siedzi się na takiej dosyć fajnie. Mam propozycje dokupienia sztycy z amortyzatorem za 100 zł, jak to wygląda jeśli chodzi o jakość ?
copone Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Używałem kiedyś sztycy z amortyzatorem, ale to niewypał raz, że po czasie łapie luzy i siodło lata, dwa trudno dopasować wysokość siodełka do pozycji, a trzy nie miałem możliwości zablokowania amortyzacji na stałe tak jak znajomy, który skręcił ją na maksa i nawet nie myśli, żeby tego używać
marciano Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Napisano 30 Czerwca 2014 Czyli jednak sztywna sztyca. Mize koedys cos wymienie. A jeszcze jedno pytanie, manetki hsmulcow w Maestro sa aluminiowe czy plastik? Mam wrazenie i madzieje ze to nie plastik ale poprosil bym o opdowiedz
copone Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Klamka jest z aluminium albo nierdzewki pewności nie mam Ale nie plastik
marciano Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi :€ Kands juz idebrany i pierwsze wrazenia swietne Temat mysle ze mozna zamknac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.