sprej Napisano 23 Czerwca 2014 Napisano 23 Czerwca 2014 witam. jestem świeży w temacie. mam 182cm wzrostu i 83kg wagi. chce kupic rower na dojazdy do sklepu ale tez na wyprawy typu jeden dzień i 100km. w okolicy teren który pokonuje na aktualnym rowerze to 70% asfalt, reszta to szuter, droga polna, kostka brukowa, wiec twarde nawierzchnie, choc zdarzy sie przejechać przez podmoknieta drogę w lesie czy jakies kamyki przy torach lub betonowe plyty. ostatnio trafila mi okazha pokonania kilku km na giant roam3 w wersji damskiej i powiem tak, ze 3x7 przerzutki i brakowalo ciezszego przelozenia na rownej asfaltowej drodze zeby mniej pedalowac a szybciej jechac, rower prowadzil sie swietnie, lekko, hamulce tez mi odpowiadaly, jedynie chwyty padaczka.to tyle jesli chodzi o rowery firmowe i moj kontakt z nimi. prosze o pomoc w doborze typu roweru jak i modelu. chciałbym cos nowego bo moja kobieta wydala 1000zl za windore z nexusem 7 prawie 1000zl 3 miesiace i wszystko sie rozsypalo. wiec mam uraz do używek. tak to mam gwarancje i serwis i z bani. przepraszam za pismo ale pisze z telefonu, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i pytania.
sprej Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Napisano 24 Czerwca 2014 nikt nie pomoże? , przegladalem oferty i jedno sie rzuca w oczy, dlaczego rowery typu integral, scud, kands sa tak przesadnie pstrokate i oklejanie. Rower wyglada jak dla dziecka a nie doroslego mężczyzny. Preferuje jednak wyglad krossa czy gianta, stonowany mat z jednym czy dwoma neklajkami firmy i modelu. Stwierdzam ze odpowiednim rowerem bedzie cross, hamulce v-brake, widelec z amorem. Moje pytanie, jak to dokladnie jest z tym osprzetem, miedzy acerem a alivio jest duza różnica?. Czy jesli bede używał roweru 2-3 razy w tygodniu i lacznie zrobie max do 50km oraz max 2 razy w miesiącu wypad w trase 90% asfalt i max 100km to szukac cos z alivio czy np. to co ma kross evado 1.0 wystarczy? moze roam 3/4 ? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi i pomoc, dziękuję z góry:-)
Tadeus Napisano 24 Czerwca 2014 Napisano 24 Czerwca 2014 Jest jeszcze Spartacus z tej samej rodziny - zazwyczaj jest mniej pstrokaty Pytania w stylu "czy mi jest potrzebne" są bez sensu. Wyższe klasy osprzętu dają po prostu płynniejszą, mniej awaryjną, bardziej bezobsługową i czasem też bezpieczniejszą jazdę. A czy to będzię 3% zysku, 15% zysku, czy 30% zysku na części to nikt ci nie obliczy. Zbierzesz dużo lepszych części to jazda będzie ogólnie lepsza Alivio jest obecnie idealną klasą do rekreacyjnej jazdy, nawet dla wymagających użytkowników. Ale już nie dla katujących sprzęt i oczekujących sprzętu klasy amatorsko-sportowej. Więc jeśli da się trochę tego alivio uzbierać, to zawsze to jakoś zaprocentuje. Te Kands/Lazaro też mają jedynie niektóre komponenty z tej klasy, a inne niższe. A rowery typu Roam 3/4 czy Evado 1.0/2.0 to po prostu rowery na częściach dla ludzi jeżdżących bardzo rzadko i lekko. Jeśli robisz więcej niż ten tysiąc km rocznie, to po prostu się w żaden sposób nie opłacają, bo nie dość, że potencjalnie mogą wymagać więcej regulacji/napraw i wymian to jeszcze przez ten cały czas będą działały po prostu mozolniej i ograniczały twoją przyjemność z jazdy. Generalnie klas poniżej acery to Shimano nawet nie pokazuje na swojej stronie I jeszcze raz zaznaczam, że klasa nie ogranicza się tylko do tylnej przerzutki. Jeśli to byłaby pełna grupa acera, to byłoby całkiem ok. Zazwyczaj to jednak jest tylko tylna przerzutka, a cała reszta to tourney i manetki ste-fany
PjeseczeQ Napisano 24 Czerwca 2014 Napisano 24 Czerwca 2014 Acera/Tourney sprawuje się do rekreacji u mnie bdb o ile napęd czysty i dobrze nasmarowany. Brudny już wali fochy i szarpie przy zmianie biegów. Zamiast Evado 1.0 ja bym poszukał Author'a Horizon z jednego powodu - kasety. A roczniki 2013 i starsze stoją podobnie jak Evado pod względem cenowym.
sprej Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Napisano 24 Czerwca 2014 Tylko ten author ma 7 biegów z tylu, a jak pisałem 3x7 w roamie i brakowało ciezszego przełożenia. Porownalem tego krossa i w sumie nic ciekawego nie ma, bo alivio ma integral v3, tylko odrzuca mnie ta "pstrokatosc". No ale wazny osprzęt a nie kolor :-). A moze cos z northec?. Ostatecznie moge wydac 1500zl, jednak jest to koniev końców, najlepiej bardziej bydzet w stronę 1000zl. Bo chciałbym od razu zainwestować w jakis licznik, torbe, pompke i moze gacie z pampersem :-). A z krossem to pisze bo mam sklep na miejscu, ale jak trzeba bedzie to sie przejade po rower. Scottem sobie nawet glowy nie zawracac?
Tadeus Napisano 24 Czerwca 2014 Napisano 24 Czerwca 2014 Przecież mówię, że jest też klon Lazaro mniej pstrokaty: http://allegro.pl/2014-spartacus-cross-shimano-alivio-blokada-skoku-i4342755413.html
sprej Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Napisano 24 Czerwca 2014 widzialem, widzialem i bardzo blisko mnie, mam jakies 25 km
PjeseczeQ Napisano 24 Czerwca 2014 Napisano 24 Czerwca 2014 Czy brakowało cięższego przełożenia, czy nie - to zależy od tarcz kasety, a nie liczby rzędów.
sprej Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Napisano 24 Czerwca 2014 no rozumiem, ze im mniejsza z tylu a wieksza z przodu tym przełożenie ciezsze, wiec logicznie myslalem ze tarcza ósma bedzie mniejsza od 7 :-) jesli moje myślenie jest bledne jak sprawdzić inaczej? mam ilosc zebow liczyc czy jak? zebym mial przełożenie jak w ukrainie starej, ze dwa raz zakrece i jade 45km/h hue hue
sprej Napisano 2 Lipca 2014 Autor Napisano 2 Lipca 2014 witam, priorytety niestety sie pozmienialy, szukam czegoś uzywanego do 700-800zl, tablica, allegro mile widziane, ake najlepiej jakies typy, na co zwrocic uwage, bo po giełdach sie porozgladam, pzdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.