Skocz do zawartości

[1600-1800 zl] rower Crossowy, pomoc w wyborze

Pastol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuje kupic moj piewrszy konkretniejszy rower. Ostatni mialem chyba z komunii :) Z reguly bede jezdzil glownie po asfalcie, sciezkach rowerowych, glownie utwardzone nawierzchnie. Moze od czasu do czasu zdarzy sie jakis lasek. Dlatego zdecydowalem sie na rower crossory. Moj budzet to 1600, max 1800 pln. Mam 190cm wzrostu i 95kg wagi ( ktora chcialbym troche zrzucic dzieki temu rowerkowi wlasnie :)) Bede jezdzil pewnie ok 80km/ tydz wiec nie za duzo, zaleznie od czasu. Do tej pory znalazlem:

1.http://www.salonrowerowy.com/index.php?id=oferta&kat=rowery&r=1&produkt=141   Tu akurat z mojego miasta.

2. http://allegro.pl/super-szybki-cross-kands-maestro-28-alivio-2014-i4343127983.html    Tutaj zastanawia mnie cena jak na podzespoly alivio. No i z allegro jakos nie jestem do konca przekonany co do takiej formy zakupu bez uprzedniego obejrzenia.

Moja wiedza nie ukrywam jest znikoma w tym temacie. Jedynie znam hierarchie Shimano :) I tu moja prosba o doradzenie jakiegos modelu. Budzetu zaznacze, ze te 1800 to moj maxymalny max.

Pozdrawiam.

Napisano

Czyli nie warto doplacac do tego Unibike ?Od tego unibike ma lepsze przerzutki i cos tam jeszcze, tylko tu sa hamulce tektro a nie shimano. I jeszcze zastanawia mnie sprawa gwarancji jak jest realizowana ?

Napisano

Dla Twojego wzrostu i przedziału cenowego nic lepszego nie ma ;)

Nie chwalisz się, skąd jesteś więc co do kupowania Kandsa mogę powiedzieć tylko tyle, że czasem są w sklepach stacjonarnych (łatwiej o nie na południu Polski). Do kupowania przez internet nie będę namawiał, bo to Ty musisz zdecydować, czy chcesz zaryzykować, a oszczędzoną kasę wydać na akcesoria (i - IMHO mało prawdopodobną - ewentualną wysyłkę roweru do sprzedawcy), czy kupić pewniaka w lokalnym sklepie.

Napisano

Jestem z Warszawy. Na ich stronie nie ma informacji o oficjalnym sklepie w obrebie 30km niestety. Wiec zostaje allegro. Co do oszczednosci to faktycznie jest spora, tylko mnie to zastanawia czemu takie podzespoly sa wlasnie w takiej cenie w porownaniu z innymi producentami ? A i powiedzcie czy lepiej wyrwac gdzies wersje z 2013 ktora ma manetki alivio zamiast acera z 2014 ?

Napisano

Bo stronę mają słabą i lepiej po Allegro szukać, ew. popytać w okolicznych sklepach.

Nie wydają na marketing, z marżą pewnie też nie szaleją, to i cena ciekawa ;)

Czy warto szukać rocznika 2013? Na dwoje babka wróżyła ;) Z jednej strony mamy te manetki zaszeregowane o klasę niżej (choć spotkałem się na forum z opinią, że to po prostu brzydsze Alivio 2013 - działają tak samo, ale Shimano zaklasyfikowało je niżej, bo oficjalnie od 2014 Alivio to grupa 9-rzędowa. Nie wiem ile w tym prawdy, ale do mnie to przemawia ;) ) i regulację przedniej przerzutki, która daje niezłą lekcja i regulacji i cierpliwości ;) Z drugiej strony dali lepsze drobiazgi, jak szczęki hamulcowe (Tektro zamiast Saccon), chwyty (w wersji 2013 naprawdę beznadziejne), kierownicę, sztycę itp. Ja bym chyba kupił model 2014 r. ;)

Zainteresuj się też Lazaro Integralem v3 (tu już tylko internet, ale za to to samo jeszcze taniej ;) )

Napisano

Dzieki za odpowiedz. Przewertowalem temat o Kandsie. Solidny rower w b. dobrej cenie, ludzie jezdza X tysiecy km na nim wiec dobrze. Co do roznicy w modelach podobno tu sie kierowac wzgledem estetycznym bo to prawie to samo. Martwi mnie tylko to serwisowanie, ale wyslalem maila z zapytaniem do sprzedawcy na allegro wiec to raczej indywidualnie ze sprzedawca do rozwiazania sprawa. Podoba mi sie bialy, a poki co tylko 2014 jest bialy wiec sklanialbym sie bardziej ku niemu :) W kazdym badz razie dzieki za odp i pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...