Skocz do zawartości

[suport] lekkie stuki przy braku obciążenia, luz na korbie

mattom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam problem w miarę nowym rowerem, przejechane około 400km i poczułem delikatne postukiwanie. Występuje tylko przy braku obciążenia, kiedy rower się rozpędza - postukiwanie nie występuje. Ogólnie występuje praktycznie na przerzutkach 1/1 do 1/3 wyżej praktycznie nie da się tego zaobserwować.

Po obróceniu roweru i naciskaniu na korby wyczuć można delikatny (1-2mm) luz na suporcie. Widać jak delikatnie się miski przesuwają.

niestety nie wiem co to za suport, korba to suntour xct,

Pytanie brzmi - czy możliwe jest, że suport podczas jazdy się rozkręcił ? Załączam 2 zdjęcia - lewa miska (od strony nie napędowej) wygląda jakby była nie dokręcona do końca (widać gwint). Rower niestety kupiony wysyłkowo i nie do końca chce mi się go odsyłać na gwarancje. Próbować dokręcenia tej miski, ewentualnie oddać ją do wyciągnięcia i przesmarowania ? wJjvy01.jpgIXFyssI.jpg

sorki za syf na ramie, ale nie zdążyłem go umyć po ostatniej jeździe ;) 

Napisano

Czyli mam rozumieć, że ta miska powinna być wkręcona do końca ? Jeśli tak to możliwe, że się sama rozkręciła, czy po prostu ktoś przy montażu zapomniał dociągnąć ją ? 

Szczerze jak mam zapłacić 50zł za klucz i ściągacz z wysyłką, to wolę oddać to chłopakom w decathlonie, lub innym rowerowym. 

Napisano

Na pewno nie powinna być tyle wykręcona. Po prostu w fabryce nie dokręcili i jak powinni i się poluzowało.

Ja u siebie miałem to samo, bo wymieniałem suport nie mając specjalnego klucza. Poluzowało się i latało, myślałem, że padł suport. Dociągnąłem kluczem i do dzisiaj spokój.

Napisano

Ok dzięki za odpowiedź, W takim razie jutro pakuje go na auto i zawioze do Decathlonu, mam nadzieje, że nie policzą jak za zboże ;)

Napisano

To witaj w klubie tej padliny.Ja mam to samo przy przebiegu 100 km,pukniecia gdzies w korbie.Najpierw obstawiałem pedał,ale będzie to jednak coś w suporcie.Po 4 kilometrach od kupna zerwalo mi tylni hak i wkrecilo w kolo przerzutkę i zrobiło niezłą demolke.Lakier odpada przy najmniejszym puknięciu i obtarciu linki.Generalnie to rower to niezla tandeta ladnie wygladajaca.Tak,że przygotuj się na dalsze niespodzianki.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

A co do tego gwintu to tez tak mam,nie jest dokrecony do konca.Za pewne tak ma byc bo wsadzili tam cos i dziala tylko przy tskim dokreceniu.

A co do tego gwintu to mam tak samo.Pewnie cos im nie wyszlo przy skladaniu w montowni.Nie sadze zeby mialo to byc dokrecone do konca.

Napisano

Wychodzę z założenia nauczony doświadczeniem, że uznam coś za awaryjne dopiero jak mi się porządnie zepsuje ;)

Jak na razie po zrobionym przebiegu i przy warunkach jakim musi ten rower pracować nie mam co narzekać.

Przed pierwszą jazdą wszystko co się dało sobie przesmarowałem i nie miałem żadnych problemów. 

A co do tego suportu - zastanawiam się czy nie wymienić go od razu na coś wytrzymalszego. Bo pewnie tani suport przy mojej wadze (100+) nie będzie miał lekko.

A też nie ma co ukrywać - w takiej cenie ciężko było znaleźć o podobnym osprzęcie i jakoś wyglądające. A oglądając przed kupnem zarówno krossy jak i Kandsy miałem wrażenie, że są straszną tandetą a właśnie ferrini sprawił wrażenie dobrze poskładanego bez jakiś plastików trzeszczących itd.

Ogólnie jestem mega zadowolony. Pojadę jutro niech wyciągną mi ten suport i go przesmaruja.

Napisano

Ok to daj znac co tam jest,bo ja mam tez 96 kg i kierowalem sie kupujac dokladnie tym co Ty ale u mnie jakoś to pechowo wszystko sie zaczelo.Czy kupowales z Top Narty i masz może ramę 52 ?

Napisano

Tak z topnarty ale rozmiar 44. 

to jak już przy temacie, jak okaże się, że suport do wymiany. Jaki kupić ?

Napisano

Nic nie wymieniaj. Powiedz im, że mają to tylko DOKRECIĆ a nie rozkręcać i kombinować. Dlaczego? Bo pewnie rozbiorą i się okaże, że połowa napędu do wymiany.

Napisano

Byłem w małym serwisie - pan stwierdził, ze tak to ma być, bo w zależności od szerokości mufy ? To może tyle wystawać, Stwierdził, że nie ma sensu dokręcanie, może mi go wymienić.

Zaproponował 55zł za częśc + wymiane. 

Czyli dalej jestem w punkcie zero

Napisano

No tak, tyle, że w cenie mam tutaj już suport ;)

Pan stwierdził, że to plastik i się po prostu wyeksploatował..

Napisano

Wiem wiem, dlatego chyba, się szarpnę na te klucze ;) zawsze to lepiej pomajstrować coś samemu ;) a póki co odwiesze rower na kołek

Napisano

Post pod postem ale ...

problem rozwiązany. Dokręciłem ten suport a właściwie lewą miskę, co prawda nie kupiłem kluczy, ale użyłem sprytnego klucza samoróbki, obyło się bez ściągania korby.

Stukanie ustało, Ale przełom lipca/sierpnia pewnie pomyśle nad jakimś innym suportem tym razem wytrzymalszym.

Ogólnie suport odkręcał się sam w czasie jazdy. Dzisiaj miskę byłem w stanie odkręcić ręką ;)

• 3 miesiące temu...
Napisano

post pod postem i lekki odkop. ale nie chce zaśmiecać - luzy niestety co jakiś czas powracają, trzeba dokręcać co 3-4 wyjazdy. 

Dlatego się zastanawiam czy jest opcja zastąpienia tego czymś wytrzymalszym, co nie będzie się wykręcać i trzeszczeć.

Jak dobrać suport ? To gdzieś będzie wybite na ramie ? Czy muszę coś mierzyć

Napisano

Jak dobrać suport ? To gdzieś będzie wybite na ramie ? Czy muszę coś mierzyć

U ciebie pewnie jest suport na kwadrat.Najlepszym wyborem będzie niedrogi suport firmy Thun,na łożyskach maszynowych.Suport dobiera się do korby.

Pan stwierdził, że to plastik i się po prostu wyeksploatował..

Do tego pana,to lepiej już nie chodź.Plastikowa jest tylko lewa miska,którą reguluje się luz. 

Napisano

do pana to była jednorazowa wycieczka. 

Jeśli chodzi o suport - to w sumie chciałbym coś co trochę pojeździ, cena też nie jest jakimś najważniejszym wyznacznikiem.

Chociaż przy okazji myślałem nad wymianą korby na taką z większym blatem. Chyba, że można też zmienić sam blat ?

Napisano

Chociaż przy okazji myślałem nad wymianą korby na taką z większym blatem. Chyba, że można też zmienić sam blat ?

W twoim rowerze korba ma niewymienne tarcze.

Jeśli chcesz wymieniać korbę,to raczej z suportem na octalink,trochę lepsza .Są jeszcze lepsze,ale ich cena mocno szybuje w górę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...