obrajan Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 Cześć, Niedawno wymieniłem korbę na nową. Suport dobrałem do korby, to tak dla uprzedzenia pytań. Poprzednia korba: 42-34-24 nowa 42-32-22. Przerzutka przednia to Shimano M190 - 42T. Siedzę nad tym juz drugi dzień i nie mogę wyregulowac przedniej przerzutki tak aby łańcuch wchodził na największą tarczę. Naciągam, reguluję i nic. Mam wrażenie, że przerzutka nie może wyhylić się na tyle mocno aby swobodnie wrzucić łańcuch na trzecią tarczę. Czytajac fora pomyslałem, ze może winą jest fakt, iż pojemność przerzutki to 18T a powinna być w chwili obecnej 20T. Czy faktycznie to może byc problem, czy może jenak mimo wszystko to problem naciągniętej linki (choć mam wrażenie, że mocniej już się nie da). Musze kupic nową przerzutkę? Będę wdzięczny za pomoc!
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2014 Poprzednia korba: 42-34-24 nowa 42-32-22. I tutaj tkwi twój problem. Nie wspominając o złym tytule ... Da sie to wyregulować by to działało, prawdopodobnie ale to będzie trudne.
jahoo84 Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Czy tak korba to shimano ht2? Jesli tak to moze jest za duzo podkladek pod suportem od strony korby i dlatego ramię nie może sie odpowiedno wychylić?
Sagitt77 Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Czy sprawdziłeś czy śruba do regulacji wychylenia przerzutki nie blokuje prowadnika?
obrajan Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Napisano 18 Czerwca 2014 Czy tak korba to shimano ht2? Jesli tak to moze jest za duzo podkladek pod suportem od strony korby i dlatego ramię nie może sie odpowiedno wychylić? Nie, korba to Shimano M410 mocowana na kwadrat, suport 113,5mm. I tutaj tkwi twój problem. Nie wspominając o złym tytule ... Da sie to wyregulować by to działało, prawdopodobnie ale to będzie trudne. Czyli jednak. Rozumiem, że dla świetego spokoju kupić nową przerzutkę dedykowaną do tej korby (korba M410 czyli przerzutka fd m410). Czy rodzaj manetek ma przy wyborze przerzutki znaczenie?
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2014 To chyba jedyna przerzutka z pojemnością 20t i dość dobra klasą. m430, wszystkie deore od 510 do 590, LXy i reszta miały pojemności 22t. W zasadzie moze być przerzutka 22t, trochę trudną ją ustawić ale da sie i pracuje to bardzo ładnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.