wojekkubicz Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 Witam wszystkich, Jestem tu nowy, więc z góry proszę o wyrozumiałość i dziękuję. Właśnie zmieniłem łańcuch na nowy i staram się wyregulować tylną przerzutkę. Wydaje mi się, że przerzutkę wyregulowałem w granicach rozsądku, natomiast mam problem z wózkiem i nie mogę znaleźć nigdzie podobnego przypadku ani rozwiązania. Wózek praktycznie "jeździ" po kasecie - wydaje mi się, że jest zbyt blisko niej. Jedyna opcja, żeby go od niej oddalić, to jego ruch do tyłu wokół własnej osi - na śrubie mocującej. Przez to jest także problem z wrzuceniem najniższego biegu (duża zębatka). NIe mam pojęcia na czym polega problem, dlatego będę wdzięczny za wszelkie wskazówki bardziej doświadczonych użytkowników. Dziękuję i pozdrawiam Dodam tylko, że trzecią śrubę wkręciłem już max, a wózek wciąż jest niepokojąco blisko kasety.
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2014 Ten typ tak ma ... i inaczej nie będzie, chyba ze napniesz sprężynę główną przerzutki bardziej.
AdamF Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Czy nie masz przypadkiem zbyt długiego łańcucha? Jak wrzucisz łańcuch na największe koronki z przodu i z tyłu przerzutka powinna być bardziej naprężona, bliżej poziomu niż pionu. Jeżeli te zdjęcia zrobiłeś przy łańcuchu na największej koronce z przodu - to masz za długi łańcuch.
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2014 Krótszy łańcuch tylko mocniej dociśnie kółeczko do kasety, jedyną opcją jak pisadłem jest mocniejsze napięcie sprężyny przy śrubie mocującej. Jest tam śruba regulacyjna ale ona nie wiele pomaga
AdamF Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Krótszy łańcuch tylko mocniej dociśnie kółeczko do kasety Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym... Kierunek działania siły wywieranej przez łańcuch powoduje, że przerzutka powinna bardziej się napiąć i "rozciągnąć" się bardziej - co powinno skutkować właśnie oddaleniem kółeczka od kasety... Właśnie zmieniłem łańcuch na nowy i staram się wyregulować tylną przerzutkę. Czy to znaczy, że przed wymianą łańcucha było OK, czy po prostu nie sprawdzałeś takiego ustawienia biegów? Jak dobrałeś długość łańcucha? Na nowo, czy porównałeś ze starym, czy tylko założyłeś bez sprawdzania długości?
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2014 Nie chce mi sie rozrysowywać co by się działo w tej sytuacji ale skracanie nie pomoże. Prędzej dodanie kilku ogniw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.