xZera Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Witam, Mam mały problem i potrzebuje Waszej pomocy. Wymieniłem swój stary widelec amortyzowany w rowerze Author Outset z rocznika 2011 (amortyzator to Zoom, aluminiowy jak podaje specyfikacja roweru) na sztywny widelec MTB ACCENT. Wiadomo nowa gwiazdka założona, ale wszystko inne z poprzedniego amortyzatora. Starałem się wszystko nasmarować jak podają różne poradniki w necie. Dociąłem to wymaganej wielkości brzeszczotem również rurę widelca bo była nieco za długa. Bieżnia również ściągnięta i nabita na sztywny widelec z poprzedniego amortyzatora. Po wymianie, przykręceniu wszystkiego działa to w miarę ok, ale jest mały problem. Skręcanie kierownicy jest o wiele cięższe, żeby nie powiedzieć dość ciężkie. Co zrobiłem nie tak? Wianuszki smarowałem, rurę pod podkładki też. Gdzie mogę szukać powodu takiej sytuacji? W którym miejscu coś może być za mocno skręcone, albo za mało nasmarowane? Czy może wianuszki uległy uszkodzeniu? Jakaś kulka odpadła itp. Proszę o porady gdzie mam szukać przyczyny ciężkiego skręcania kierownicy? Jak potrzebujecie więcej informacji dajcie znać. Z góry dzięki za pomoc.
xZera Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Poskładane w takiej samej kolejności jak były wcześniej.W którym miejscy mogą być za mocno skręcone? Na gwiazdce?
cienkun Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Tak, na gwiazdce. Za mocno dociągnięta. Jeszcze sprawdź czy nie włożyłeś któregoś wianka na odwrót. Mi się kiedyś zdarzyło... Choć to i tak by nie miało znaczącego wpływu na skręcanie kierownicy, ale może uszkodzić bieżnię.
xZera Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Czyli można ją wbić niżej, czy wystarczy poluzować śrubę w nie wkręcaną? Sprawdzić czy to to i ewentualnie wbić niżej, aby śruba była dokręcona do końca? Jutro będę kombinował, dzięki za pierwsze informacje.
cienkun Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Tylko odkręć śruby mostka, nieco poluzuj śrubę ściągającą gwiazdkę i dokręć mostek.
xZera Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Ok, odkręciłem wszystko jeszcze raz i zmontowałem ponownie. Najprawdopodobniej coś krzywo musiało się ułożyć w sterach, albo za mocno dokręciłem gwiazdkę. Teraz hula, dziękuję za pomoc. Dla mnie problem rozwiązany, więc temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.