Skocz do zawartości

[stery] Po wymianie widelca kierownica ciężko się skręca

xZera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam mały problem i potrzebuje Waszej pomocy.

Wymieniłem swój stary widelec amortyzowany w rowerze Author Outset z rocznika 2011 (amortyzator to Zoom, aluminiowy jak podaje specyfikacja roweru) na sztywny widelec MTB ACCENT.

Wiadomo nowa gwiazdka założona, ale wszystko inne z poprzedniego amortyzatora. Starałem się wszystko nasmarować jak podają różne poradniki w necie. Dociąłem to wymaganej wielkości brzeszczotem również rurę widelca bo była nieco za długa. Bieżnia również ściągnięta i nabita na sztywny widelec z poprzedniego amortyzatora.

Po wymianie, przykręceniu wszystkiego działa to w miarę ok, ale jest mały problem. Skręcanie kierownicy jest o wiele cięższe, żeby nie powiedzieć dość ciężkie. Co zrobiłem nie tak? Wianuszki smarowałem, rurę pod podkładki też. Gdzie mogę szukać powodu takiej  sytuacji? W którym miejscu coś może być za mocno skręcone, albo za mało nasmarowane? Czy może wianuszki uległy uszkodzeniu? Jakaś kulka odpadła itp.

Proszę o porady gdzie mam szukać przyczyny ciężkiego skręcania kierownicy?

Jak potrzebujecie więcej informacji dajcie znać. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Poskładane w takiej samej kolejności jak były wcześniej.W którym miejscy mogą być za mocno skręcone? Na gwiazdce?

Napisano

Tak, na gwiazdce. Za mocno dociągnięta. 

Jeszcze sprawdź czy nie włożyłeś któregoś wianka na odwrót. Mi się kiedyś zdarzyło... :P Choć to i tak by nie miało znaczącego wpływu na skręcanie kierownicy, ale może uszkodzić bieżnię.

Napisano

Czyli można ją wbić niżej, czy wystarczy poluzować śrubę w nie wkręcaną? Sprawdzić czy to to i ewentualnie wbić niżej, aby śruba była dokręcona do końca? Jutro będę kombinował, dzięki za pierwsze informacje.

Napisano

Ok, odkręciłem wszystko jeszcze raz i zmontowałem ponownie. Najprawdopodobniej coś krzywo musiało się ułożyć w sterach, albo za mocno dokręciłem gwiazdkę. Teraz hula, dziękuję za pomoc. Dla mnie problem rozwiązany, więc temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...