Rupietek Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 Witam, po montażu ww. suportu odstęp między ramą a mufą(lewą, plastikową) wynosi 2,5mm. Obawiam się czy jest to prawidłowa odległość. Gdy dokręcałem mocniej, suport zaczynał bardzo ciężko chodzić, a stopniowo odkręcając właśnie przy tej odległości suport chodził "znośnie". Prawa mufa dokręcona na maksa. Czy jest to w porządku czy powinienem zacząć się martwić? Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2014 Jeżeli mówisz o lewej, plastikowej misce, nie zawsze ona chce sie wkręcić do końca, powinna ale nie zawsze chce. W takim wypadku wkręć do momentu, w którym oś sie kreci ok i zostaw.
Rupietek Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Napisano 7 Czerwca 2014 Ok, zanotuję zmianę odstępu co każde 100km, gdyby się okazało, że się luzuje to chyba będzie znaczyć, że za słabo dokręcone było.
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2014 Nie sadze by sie to luzowało, mało tego po kilku sezonach może być problem z odkręceniem
Rupietek Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Napisano 7 Czerwca 2014 No tak, jednak zrobię ten pomiar, żeby gdzieś w środku trasy się nie okazało, że mufa sobie pląsa po korbie @edit Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Dokręcając suport w przybliżeniu mógłbym określić 3 stany kręcenia się suportu. 1 - suport kręci się tak samo jakby nie był dokręcony(to jest wtedy gdy mufę plastikową dokręcę mocno ręką). 2 - suport chodzi tak "średnio", trochę słabiej, ale jednak się kręci( wtedy gdy dokręcę kluczem, ale nie na maksa, tak 3/4 obrotu przed maksem). 3 - wtedy gdy suport zrobi maks jeden obrót przy umiarkowanym pchnięciu z korbami( na maksa dokręcony) Który "stan" jest tym odpowiednim do dokręcenia?
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2014 Powinien być to stan 1, góra 2. Nigdy 3, to zniszczy łożyska. Zawsze możesz porządnie wyczyścić w mufie, to powinno trochę pomóc.
Rupietek Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Napisano 7 Czerwca 2014 To muszę nanieść poprawkę, kierowałem się tym, że tak dużo tej mufy jest na wierzchu, że dużo za dużo, ale to wiele wyjaśnia. @edit ale to dziwne, suport pod szerokość 68mm, no to dajmy nawet +-1mm(w co nie bardzo chce mi się wierzyć), to nie mogą skalibrować dokładniej?
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2014 Cofnij lewą miskę, niczemu to nie będzie przeszkadzało. Oś ma sie kręcić możliwie najlżej jak to możliwe ale bez luzu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.