Skocz do zawartości

[suport] Shimano BB-UN26 odstęp między mufą a ramą

Rupietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po montażu ww. suportu odstęp między ramą a mufą(lewą, plastikową) wynosi 2,5mm. Obawiam się czy jest to prawidłowa odległość. Gdy dokręcałem mocniej, suport zaczynał bardzo ciężko chodzić, a stopniowo odkręcając właśnie przy tej odległości suport chodził "znośnie".

Prawa mufa dokręcona na maksa.

Czy jest to w porządku czy powinienem zacząć się martwić?

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Jeżeli mówisz o lewej, plastikowej misce, nie zawsze ona chce sie wkręcić do końca, powinna ale nie zawsze chce. W takim wypadku wkręć do momentu, w którym oś sie kreci ok i zostaw.

Napisano

Ok, zanotuję zmianę odstępu co każde 100km, gdyby się okazało, że się luzuje to chyba będzie znaczyć, że za słabo dokręcone było.

Napisano

No tak, jednak zrobię ten pomiar, żeby gdzieś w środku trasy się nie okazało, że mufa sobie pląsa po korbie :)

@edit

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Dokręcając suport w przybliżeniu mógłbym określić 3 stany kręcenia się suportu. 1 - suport kręci się tak samo jakby nie był dokręcony(to jest wtedy gdy mufę plastikową dokręcę mocno ręką). 2 - suport chodzi tak "średnio", trochę słabiej, ale jednak się kręci( wtedy gdy dokręcę kluczem, ale nie na maksa, tak 3/4 obrotu przed maksem). 3 - wtedy gdy suport zrobi maks jeden obrót przy umiarkowanym pchnięciu z korbami( na maksa dokręcony)

Który "stan" jest tym odpowiednim do dokręcenia?

• Mod Team
Napisano

Powinien być to stan 1, góra 2. Nigdy 3, to zniszczy łożyska. Zawsze możesz porządnie wyczyścić w mufie, to powinno trochę pomóc.

Napisano

To muszę nanieść poprawkę, kierowałem się tym, że tak dużo tej mufy jest na wierzchu, że dużo za dużo, ale to wiele wyjaśnia.  :thanks:

@edit

ale to dziwne, suport pod szerokość 68mm, no to dajmy nawet +-1mm(w co nie bardzo chce mi się wierzyć), to nie mogą skalibrować dokładniej?

• Mod Team
Napisano

Cofnij lewą miskę, niczemu to nie będzie przeszkadzało. Oś ma sie kręcić możliwie najlżej jak to możliwe ale bez luzu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...