Suhar87 Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Witam! Jestem początkującym rowerzystą, kupiłem rowerek używany żeby oprócz jazdy również móc samemu dokonywać napraw i uczyć się jak zbudowany jest mój rower.Wszystko szło gładko (google, youtube) do momentu aż zaczął mi szwankować przedni suport. Cały internet aż pęka w szwach od tutoriali jak odkręcić korby tupu Hollowtech II. Ja posiadam dużo mniej znane korby Hollowtech I (jeden) Deore XT. Nigdzie, ani na YT, ani na żadnych forach nie mogę znaleźć jak zdjąć te korby... Patrząc z zewnątrz pierwszym elementem po obu stronach jest pierścień z dwoma nawierconymi otworami (gdzieś wyczytałem że to jest ściągacz). Głębiej (ok. 2 cm) dopiero widać miejsce do użycia klucza imbusowego. Miał ktoś kiedyś do czynienia z takim rozwiązaniem? Jak się je zdejmuje? Jakich narzędzi potrzebuję?Będę wdzięczny za każdą pomoc, bo raczej nie piszę osobiście tematów jeśli nie wyczerpię wsza zystkich możliwości znalezienia pomocy :/ Z góry dziękuję a w załączniku przesyłam zdjęcie korb.
Mod Team safian Napisano 5 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2014 Hollowtech I oznacza jedynie, że korba posiada ramiona puste w środku, Twoja FC-M752 (podawaj zawsze dokładny model części ) ma suport w systemie Octalink. Jeden obraz tłumaczy więcej niż tysiąc słów także łap filmik: https://www.youtube.com/watch?v=1bjv3knA3qU W sumie z narzędzi rowerowych potrzebny jest jedynie ściągacz.
Suhar87 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 Heh, człowiek uczy się całe życie Bardzo dziękuję, właśnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło tylko nie odpowiednio wpisywałem zapytania. Teraz wszystko jasne! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.