wiatrucien Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Cześć. Od pewnego czasu głowię się nad "dobrym rowerkiem" enduro za około 5000 zł. Jest parę spraw, które chciałbym z WAMI omówić i w przyszłym czasie "coś" zakupić. Nie spieszy mnie się ! Szukam ciekawej okazji, - nie żadnego niemca czy holendra, za którym płakał właściciel jak go sprzedawał, - tylko chodzi mi o "outlet", końcówki serii/modeli rocznika, wady lakieru, lub od gościa, któremu znudził się rower. Najlepiej na gwarancji, może być używany, - osobiście nie rozpoznam wady spawu i wprawnego lakiernika. Jeszcze lepiej jakby rama miała dożywotnią gwarancję (Trek, Mondraker). Dane techniczne: Koła najlepiej 27,5. Rama L - czyli 19 cali. 26 są dla mnie za małe, chociaż tylko takie popularne są w DH, - nie wypowiem się, bo nie znam się. 29 - nie wiem czy ryzykować... . Wzrost 178 (?) i 70 wagi (?). Jestem zielony pod względem części i nie poskładam prostego roweru. Jedynie rozpoznam amort. 100 mm i 160 mm. Proszę mi powiedzieć czym przykładowo różni się http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/enduro/dune.html https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3265#tab-reiter2 http://metrobikes.pl/pl/p/KTM-Phinx-292/15694 Powiecie, że wymieniam rowery za 10 tysięcy, - ale nie wykluczam, że mogę dołożyć do sprzętu jak trafi się okazja, np: tutaj, czy warto licytować? http://allegro.pl/ktm-phinx-292-2014-29er-13-5kg-nowy-bcm-i4266103208.html Powracając używam roweru na codzień (hardtrail), obecny skok 100 mm nie zadowala mnie. 65% używania to niestety asfalt, 35% teren/góry/kamienie/wyboje/piach. Dlaczego asfalt więcej ?, - bo trzeba w ten teren dojechać. Nie potrafię wybić się z kamienia wysokiego na pół metra i wylądować na żwirek bezkolizyjnie, - jednak "Kręci mnie dzika jazda" i nie oszczędzam roweru. Jeżeli nie będzie komfortowy do jazdy miejskiej, mam harda, co wspomniałem, - więc proszę się nie kłopotać z tekstami, że enduro na ulicę, jest jak żyrafa w psiej budzie. Dzięki za odpowiedzi.
marcin_ostrów Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Wymieniłeś trzy rowerki . Dwa pierwsze to typowe enduraki , różnią się wielkością kół . No i forward geometry w Mondrakerze : cholernie długa rura i króciutki mostek. Jednym to pasuje , innym nie ( skręca jak szatan , ale trudno go opanować ) . A KTM to XC na dużych kołach : bardziej ostry kąt podsiodłówki , do tego widzę duży przekrok. Rower do innych zastosowań A ten z aukcji za duży , 21 cali M
wiatrucien Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Wymieniłeś trzy rowerki . Dwa pierwsze to typowe enduraki , różnią się wielkością kół . No i forward geometry w Mondrakerze : cholernie długa rura i króciutki mostek. Jednym to pasuje , innym nie ( skręca jak szatan , ale trudno go opanować ) . A KTM to XC na dużych kołach : bardziej ostry kąt podsiodłówki , do tego widzę duży przekrok. Rower do innych zastosowań A ten z aukcji za duży , 21 cali M To już początek wiedzy. Czy taki "Forward" da radę opanować w dłuższym czasie ? Gdzie to się spisuje dobrze ? I co by było gdybym miał wybór 21 rama i 26 koła, albo 19 rama i 29 koła ? Jaki wpływ na amortyzację ma konstrukcja dampera, np: - poziomy pod ramą, ukośny przy podsidłówce, czy pionowy.
marcin_ostrów Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 A co ma wielkość ramy do wielkości kół ? Zresztą przy Twoim wzroście ( a to nie jest jedyny parametr - patrz np długość nogi ) na 21 nawet bym nie patrzył , a i nie na wszystkie 19 . Na moje oko 21 na bank za duża ( za wysoka ) M
wiatrucien Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 A co ma wielkość ramy do wielkości kół ? Zresztą przy Twoim wzroście ( a to nie jest jedyny parametr - patrz np długość nogi ) na 21 nawet bym nie patrzył , a i nie na wszystkie 19 . Na moje oko 21 na bank za duża ( za wysoka ) M Przepraszam zapomniałem napisać. 85 cm. Pytam, bo mam znajomego z krossem a4 21 cali ramy i 29 cali koła. Taki sam wzrost (+/- 2 cm) i nie narzeka w górach (ogólnie mówiąc). Jak go sprawdzałem na wysokiej sztycy, - owszem duży, jednak koła idealne, nie wiem tylko czy do "średnich zjazdów" dałyby radę jak na mój wzrost. Obstawiam dlatego 27,5.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.