colek Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Witam. Jestem nowym użytkownikiem i z góry przepraszam, bo wiem że podobne tematy już były, ale piszę żeby uzyskać fachową poradę. Posiadam Wheelera 1900 proride od około 7 lat (dokładnie nie pamiętam) i praktycznie nic w nim nie wymieniałem, lecz wreszcie przyszła ta chwila. Chciałbym zmienić cały napęd na nowy, wyższej klasy. Głównie jeżdżę tylko wiosna, lato, jesień w trasach mieszanych, często z przewagą lasu i polnych dróg. Roweru na co dzień używam aby dojeżdżać do pracy około 18km w jedną stronę. Gdy przychodzi weekend używam go do zwiedzania nieznanych terenów i lubię mocniej popedałowac. (max dystans dniowy 98km, a średnio to 20-40km) Nie jestem zawodowcem a tym bardziej moje pojęcie o osprzęcie jest średnie. Puki co mam 550zl na wymianę, ale zbieram dalej… Osprzęt mojego roweru: (spisałem z naklejek na sprzęcie i grawerek) -Korba FC MC08 170 42,32,22 (słychać stukanie, grechotanie w suporcie, a przynajmniej tak mi się wydaje i jeśli chodzi o suport to nie wiem jaki model w środku się znajduje, chyba że jest on zintegrowany z korbą…??) -Łańcuch Shimano narrow Ig 3f G51 (spisałem wszystkie oznaczenia jakie na nim były. Według moich obliczeń posiada 108 ogniw) -Przerzutka przednia ACERA FD M330 -Przerzutka tylna ACERA RD M340 (w tym roku mam już problem z jej regulacją, chyba się zużyła i wydaje mi się że ma luzy boczne dość spore) -Klamkomanetki ST EF 29-8 -Piasta tył FH RM 40-8 -Kaseta modelu mi nieznanego 8rzędowa 32,11t (ostatnio na stojąco strach pedałować bo lubi coś przeskoczyć i można zaliczyć dobrą glebę. Pytanie tylko czy to łańcuch przeskakuje czy kaseta na piaście o ile to możliwe??) Upatrzyłem sobie taki o to sprzęt. Osobiście wydaje mi się że w zupełności mi wystarczy albo nawet jest lekko wyżej niż potrzebuje: -Kaseta Shimano HG 50-9 + łańcuch HG53 (nie wiem jaki rozmiar kasety czy 32t czy 34t?) -Korba + suport Shimano FC M590 -Przerzutka tył Shimano RD M592 shadow lub RD m591 (nie wiem którą wybrać) -Przerzutka przednia Shimano FD M591 -manetki M430 (teraz mam klamko manetki, więc przy zakupie manetek klamki będę musiał kupić osobno, czy może polecacie jakieś klamko manetki?) Na chwilę obecna koszta to około 800zl wiec muszę do zbierać, a może coś tańszego z grupy Alivio?? Jestem otwarty na propozycje. I kolejne pytanie czy ten sprzęt będzie pasował w miejsce starego, bo tego się najbardziej obawiam.? Aaa bym zapomniał przy okazji wymiana linek i pancerzy i tu też pytanie co kupić i ile metrów. Moja rama to 22,5 cala bo jestem dość wysoki 191cm Proszę o fachowe podpowiedzi i pozdrawiam Piotrek.
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2014 Wszystko jest ok. odnośnie przerzutki to 592 to shadow, a 591 klasyczna, która może obijać się o ramę. Jeżeli nie masz tyle kasy, możesz korbę poszukać używanej, lub wszystko lekko używane ( poza kaseta i łańcuchem) albo zejdź niżej w grupie, na alivio lub nawet acere. Manetki alivio to rozsądny wybór.
colek Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Pod moją piaste bedzie wszystko pasować, czy tez do wymiany? I jak to z tymi suportami jest? Ta korba co wybrałem tez podpasuje? Coś czytalem że są różne średnice?
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2014 Piasta jest 8 biegowa, czyli kaseta ma pasować nie ma wyboru
colek Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Napisano 5 Czerwca 2014 Tak zgadza się moja piasta i kaseta jest 8 biegowa a ja chcę wstawic kasete 9 biegową i tu pytanie czy ta piasta podoła wyzwaniu?
colek Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Napisano 17 Czerwca 2014 zakupy rozpoczęte, czekam na przesyłkę. Póki co zamówiłem: -SHIMANO FC M590 DEORE KORBA 44-32-22z 170mm CZARNA -SHIMANO ZESTAW KASETA HG50 11-34 +ŁAŃCUCH HG53 9RZ Jak już mówiłem mam klamkomanetki i muszę je wymienić i tu pytanko czy kupić klamki i manetki osobno czy też klamkomanetki?? moje typy to: - http://www.bikestacja.pl/pl/klamkomanetka-lewa-przednia-shimano-alivio-st-m430-3speed.html czy?? - http://www.bikestacja.pl/pl/komplet-manetek-shimano-alivio-sl-m430-3x9speed.html i klamki http://www.bikestacja.pl/pl/klamki-hamulcowe-shimano-alivio-bl-m421.html poradźcie.
RedTrek Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 Ze dwa miesiące temu też stałem przed wyborem zmiany korby zamontowałem właśnie tą którą zamówiłeś, szczerze polecam na podstawie pierwszych odczuć po zmianie. Nie wiem czy sam będziesz montował czy serwis ale dużo się naczytałem że są częste problemy jak ktoś to zrobi nie mając odpowiedniej wiedzy i doświadczenia. Na tą chwilę też jestem na etapie wyboru manetki/klamkomanetki docelowo kierowałem się w kierunku Alivio ale doradzono mi tu na forum pójście w Deore, faktycznie nie dużo więcej kasy a lepsza klasa.
colek Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Napisano 17 Czerwca 2014 Dzięki Puklus za poprawienie błędu. Tak to jest jak się chodzić do szkoły nie chciało :laugh: . Co do wymiany to chyba serwis wchodzi w grę, bo małe mam doświadczenie. Muszę tylko jakiś porządny serwis znaleźć (myślę o serwisie na pojezierskiej w Łodzi)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.