milvuc Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Witam, Szybko spróbuję opisać mój styl jazdy, i to czego szukam :-) Jest to mój pierwszy post po chyba miesiącu przeglądania forum :-) Więc tak,ostatnio jeżdżę praktycznie tylko po lasach, i tu uwaga z podpiętym psem (husky na szelkach) i głównie po podjazdach i do tego szukam roweru. Zaznaczam że czasami jest to naprawdę szalona jazda po wąskich szlakach, z tym że albo podjazd albo płasko. Ze względu na psa, zjazdy są trochę niebezpieczne, chociaż nie wykluczone, z większą dozą ostrożności. Mam 184cm i 80kg, rower chyba 21", na kołach 29, można uwzględnić 27,5. Ponieważ do tej pory w każdym rowerze jaki posiadałem (MTB, długo jeździłem kolarką podczas studiów, ostre koło i teraz znowu mtb (kross hexagon czy coś takiego)) po pierwsze mi siadała korba, ważne jest żeby wybrać rower silną korbą. Druga ważna rzecz to hamulce, bo już nie raz wylatywała sarenka na szlak a pies nagle w bok :-D. Z tego co widziałem to najlepszy osprzęt mają polskie firmy typu Romet Rambler 3.0 (27,5), unibike flite. Albo np. http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/xc-sport/ventura-pro-29er.html http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-29/cayon-29-xt Proszę o doradzenie oraz propozycje, lata temu jak kupowałem rower wydaje mi się że nie było takiego wyboru, teraz to jest naprawdę zawrót głowy, tyle części że naprawdę się zaczynam gubić. Dziękuje i pozdrawiam
Rulez Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Mondraker nie ma ani solidnych hamulców, ani korby , więc z jakiej racji jest w zestawieniu ? Ponad to, zdecyduj się jakie koła ma ten pies ciągnąć ...
milvuc Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 No koła 29er, ale w myślę że z moim wzrostem wchodzą w grę też 27,5. Mondraker-a podałem jako ciekawy rower z wyglądu. To proszę mi powiedzieć jaki rower będzie miał najbardziej wytrzymały osprzęt w tej klasie cenowej? Chodzi mi głównie o swojskie marki, ale tak jak mówiłem za bardzo jestem do tyłu z tym wszystkim i ile bym nie czytał i tak zostaje mętlik w głowie. Jaki rower w okolicach tej ceny (max 3500) będzie na solidnych częściach (szczególnie korba) ?
Rulez Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Już kilku forumowiczów twierdziło, że utargowali do ceny 3500 tego Rometa : http://sklep-romet.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=78&size=MTB%2029ER
milvuc Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Dzięki za odp. Mam 184cm, 80 kg, jaką ramę wybrać 20" czy 22", bo widzę że 21" nie ma. Tak powiedzmy z teoretycznego punktu widzenia jaki rozmiar ramy bardziej sprzyja podjazdom? :-D
Rulez Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Rowery na kołach 29" same z siebie sprzyjają podjazdom, rama 22" będzie za duża , a 20" na pewno nie będzie za mała. Romet ma korbę 3 tarczową z przełożeniami które pozwolą podjechać wszystko co jest do podjechania ...
milvuc Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Dzięki, w sobotę mam nadzieję będę miał okazje zobaczyć te romety. Jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycję proszę pisać, fajnie by było mieć porównanie. Bo jeżeli chodzi o części to za 3500 romet ma najlepszy skład?
Rulez Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Tak, za 3500 to bardzo dobrze wyposażony rower i trudno by było znaleźć coś lepszego.
meszka Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 W końcu też zdecydowałem się na tego Rometa i potwierdzam, zapłaciłem 3499.
Rulez Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 No i jest to jak na 3499 zł. bardzo dobrze wyposażony rower, jakie wrażenia po zakupie (czy może zapłacony a jeszcze nie sprowadzony ) ?
meszka Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Czekam na przesyłkę. Przymierzyłem się w sklepie i zamówiłem z necie. Zrezygnowałem z gratisów i rower zszedł do 3499
meszka Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 W sklepie proponowano mi 3% czyli ok 100zł i 5% rabatu na akcesoria, w drugim 200 złotych, nie lubię się targować, trochę to upokarzające... A tutaj od razu na pytanie, ile opuści rezygnując z gratisów, odpowiedź: 400, więc się zdecydowałem.
milvuc Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 No ja w sobotę pochodzę po sklepach w Krakowie, zdam relacje. Ktoś wie gdzie zacząć w Krakowie? Jakie sklepy polecacie, może być na PW jeżeli tu jest niedopuszczalne (może być uznane jako forma reklamy) :-)
meszka Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 Z dostępnością tych droższych Rometów jest tragicznie, wszędzie są na zamówienie, dlatego ciężko się przymierzyć. Całą Warszawę przemierzyłem i znalazłem tylko dwa sklepy gdzie mieli złożone, tylko inne modele, niższe, ale z tej samej serii.
milvuc Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 http://allegro.pl/rower-mtb-romet-mosquito-1-0-sram-x9-gratisy-i4307225279.html Co o tym sądzicie?Wiem że to co innego niż pisałem, ale dosyć mnie zaciekawił, szczególnie osprzętem za tą kasę. Tylko że rama 18 i koła 26...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.