Skocz do zawartości

[łańcuch] Za krótki łańcuch w napędzie 2x10?

Siodemek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

ostatnio zmieniłem napęd i mam taki oto problem:

0dcdf29f5e88652em.jpg

Jest to ustawienie największa z tyłu 36 zębów i mała z przodu 28 zębów. Dla mnie to jest delikatnie zbyt naciągnięte. Dodam, że jest to długi wózek. Przy ustawieniu duża z przodu i mała z tyłu wygląda dobrze. Nie zaburza to pracy w żaden sposób ale dla mnie jest ciut zbyt napięte. Co na to powiecie dołożyć ze 2 ogniwa czy zostawić?

Napisano

A jakim cudem wrzuciłbyś wtedy blat?
Jeśli to jest zdjęcie na młynku to faktycznie napiete jest trochę za mocno. Blat masz 40 czy 42? Da się na blacie wrzucić 36 na kasecie?

Napisano

Da się na blacie wrzucić 36 na kasecie?

Tak, ale wygląda to tak:

24e1f807493068bfm.jpg

No i oczywiście ociera o przerzutkę lekko. Blat ma 40 zębów a łańcuch ma 106 ogniw.

Napisano

Ok, moja wina, nie doczytałem że to pierwsze foto to zdjęcie na młynku.

Lekko za krótki łańcuch, ale jak będziesz pamiętać nie robić takich kombinacji alpejskich 40-36, to przynajmniej łańcuch nie będzie ci chlapał o widełki.

Napisano

Wg. mnie przy pełnym zakresie (40-36), wózek powinien być między ustawieniem z pierwszej i drugiej fotki. Z pewnością nie może zostać taki, wszak idea 2x10 zakłada wykorzystanie całej kasety z blatu.

Napisano

Mam plan dołożyć dwa ogniwa zobaczyć jak będzie to działało i ewentualnie dalej kombinować. Ale mam nadzieję, że dwa w zupełności wystarczą. Dam znać co z tego wyszło.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sorry, że dopiero teraz wrzucam ale nie miałem czasu.

Po dołożeniu 2 ogniw wygląda to tak:

• 2x10

562d6947907c4331m.jpg

• 2x1

90d65e10bef003b0m.jpg

• 1x1

20b447399b7fdc89m.jpg

Moim zdaniem jest okej. Co Wy na to?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...