Siodemek Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Witam, ostatnio zmieniłem napęd i mam taki oto problem: Jest to ustawienie największa z tyłu 36 zębów i mała z przodu 28 zębów. Dla mnie to jest delikatnie zbyt naciągnięte. Dodam, że jest to długi wózek. Przy ustawieniu duża z przodu i mała z tyłu wygląda dobrze. Nie zaburza to pracy w żaden sposób ale dla mnie jest ciut zbyt napięte. Co na to powiecie dołożyć ze 2 ogniwa czy zostawić?
rambolbambol Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Według mnie, mogło by być nawet krócej o 2 ogniwka. Jest dobrze.
derwisz Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 A jakim cudem wrzuciłbyś wtedy blat?Jeśli to jest zdjęcie na młynku to faktycznie napiete jest trochę za mocno. Blat masz 40 czy 42? Da się na blacie wrzucić 36 na kasecie?
Siodemek Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Napisano 3 Czerwca 2014 Da się na blacie wrzucić 36 na kasecie? Tak, ale wygląda to tak: No i oczywiście ociera o przerzutkę lekko. Blat ma 40 zębów a łańcuch ma 106 ogniw.
rambolbambol Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Ok, moja wina, nie doczytałem że to pierwsze foto to zdjęcie na młynku. Lekko za krótki łańcuch, ale jak będziesz pamiętać nie robić takich kombinacji alpejskich 40-36, to przynajmniej łańcuch nie będzie ci chlapał o widełki.
Mod Team Puklus Napisano 3 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2014 Wg mnie w sam raz, choć w napędzie 2x może faktycznie lekko krótkawy.
derwisz Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Wg. mnie przy pełnym zakresie (40-36), wózek powinien być między ustawieniem z pierwszej i drugiej fotki. Z pewnością nie może zostać taki, wszak idea 2x10 zakłada wykorzystanie całej kasety z blatu.
Siodemek Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Mam plan dołożyć dwa ogniwa zobaczyć jak będzie to działało i ewentualnie dalej kombinować. Ale mam nadzieję, że dwa w zupełności wystarczą. Dam znać co z tego wyszło.
Siodemek Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 Sorry, że dopiero teraz wrzucam ale nie miałem czasu. Po dołożeniu 2 ogniw wygląda to tak: 2x10 2x1 1x1 Moim zdaniem jest okej. Co Wy na to?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.