Bart4 Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Witam, mój rower już swoje wyjeździł dlatego rozglądam się za nowym, kwota na ten cel to jakieś 1200 zł. Rozumiem, że nie jest to jakaś powalająca suma, dlatego rower nie musi być nowy (chociaż nowy odpowiadałby mi najbardziej). Zależy mi na jakości. Mój wzrost 175 cm, waga 60 kg. 50% asfalt, 50% las. Niestety nie wiem w jakie rowery celować, dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam
Tadeus Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Proszę: http://allegro.pl/2013-lazaro-evolution-v3-full-alivio-suntour-m-i4262192539.html http://allegro.pl/niezawodny-kands-energy-1300vb-sh-alivio-model2014-i4249662450.html W Strefie Testów tego forum masz oceny właścicieli - jakieś 60 stron, jeśli dobrze pamiętam (Evolution i Kands 1300 to to samo)
Bart4 Napisano 30 Maja 2014 Autor Napisano 30 Maja 2014 Dziękuję za odpowiedź. Zaproponowane rowery bardzo mi odpowiadają ale może jest jeszcze coś godne uwagi ?
Wojtek97 Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Ostatnio wszyscy polecają marki Kands i Lazaro, zauważyłem że są na całkiem przyzwoitym osprzęcie w dobrej cenie, ale nigdzie nie zauważyłem oficjanych sklepów i serwisów tych marek, jak ma np. Kross, Unibike czy Romet. Czy to są rowery typowe z internetu bez możliwości przetestowania i zobaczenia na żywo?
Tadeus Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Kandsy bywają miejscami w stacjonarnych, Lazaro nie. Jednym z powodów, dla których te rowery są tak korzystne cenowo jest właśnie fakt, że sprzedawane są głównie (prawie tylko) w internecie. Tak jak jednak pisałem, czasem jak ktoś poda z jakiego miasta jest i popyta czy gdzieś przypadkiem nie można obejrzeć, to czasem da się coś znaleźć. W przypadku Krakowa np. tu: http://www.elmar.interial.pl/rowery/rowery-kands http://www.elmar.interial.pl/o-firmie albo tu: allegro.pl/rower-kands-lazaro-26-aluminiowy-krakow-i4265607874.html Jak ktoś pojedzie do Szczawnicy, to może też wypożyczyć, by wypożyczalnie się zaopatrzyły
Tadeus Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Z tego, co się orientuje, jak coś jest nie tak, to załatwiasz to ze sprzedawcą i odsyłasz mu np. część, która ci nie pasuje. Ktoś kiedyś tam pisał też, że się dogadał i załatwili naprawę z jakimś jego lokalnym serwisem.
Jeffero Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Podczepię się pod temat. Także szukam roweru MTB, takie same przeznaczenie jak założyciel tematu (50% asfalt, 50% las), także 175cm, 65kg wagi. Cena do 1300zł. Kompletnie się nie znam na osprzęcie rowerowym, nie potrafię porównać specyfikacji dwóch rowerów, gdyż po prostu nie wiem co jest lepsze. W tym temacie, jak i w podobnych większość poleca rowery Kands albo Lazaro. Czy nie lepszy jest Unibike Mission 2014r.? Znalazłem go w sklepie internetowym w promocji za 1169zł, rama 19" i akurat odpowiadający mi kolor (czarno-czerwony).Chciałem go zamawiać, ale mam coraz więcej wątpliwości, bo raczej nikt go tutaj nie poleca w tym przedziale cenowym.
Tadeus Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Unibike Mission 2014 już nie należy do najniższe półki (ma już w tym roku kasetę zamiast wolnobiegu), ale jednak osprzętowo wyraźnie Kandsowi/Lazro ustępuje (gorsze wszystkie elementy napędu i amortyzator - lepsze siodło i prawdopodobnie koła). No i istnieje szansa (nie ma pewności), że koło jest tylko pod kasetę 7 rzędów, więc będzie problem z ewentualną późniejszą rozbudową (7 rzędów odchodzi do lamusa). Kandsy już w 50% gotowe są nawet na 3x9. Czyli podsumowując - Unibike nie należy już do słabych rowerów, ale różnica do Kands/Lazaro i pod względem obecnego osprzętu i ewentualnej rozbudowy w wyższe grupy jest znaczna.
Jeffero Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie Unibike Mission odpada. Szkoda tylko, że ani Kands ani Lazaro nie ma sklepie, w którym jest teraz 10% zniżki (tak jak na tego Unibike za 1169zł). Jeszcze bym prosił o krótkie porównanie Kands i Lazaro do Raleigh Talus 1.0 .www.rowerowy.biz/rowery/mtb/raleigh-talus-1-0-meski#!prettyPhoto
Tadeus Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 http://www.rowerowy.biz/rowery/mtb/raleigh-talus-1-0-meski To już niestety jest najniższa półka - wolnobieg i najtańszy markowy amortyzator jaki jest na rynku
Jeffero Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Ok. Czyli do 1300zł absolutnymi zwycięzcami są Kands i Lazaro? A ten Scud? Normalnie kosztuje chyba 1099zł, ale jakby udało mi się go wyrwać na tej aukcji za jakieś 900zł, a nie byłby o wiele gorszy od Kandsa czy Lazaro to bym się chyba skusił. www.allegro.pl/rower-gorski-scud-argon-26-alivio-amortyzator-i4260994185.html No żeby już nie mieć wątpliwości to zapytam jeszcze o tego Ferrini R1 www.allegro.pl/rower-mtb-ferrini-r1-aluminium-21v-shimano-gratisy-i4266189456.html
Tadeus Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Scud to to samo co Kands/Lazaro (mowa o wersjach V-brake) tylko pod tańszą marką. Na tych licytacjach można wyrwać trochę taniej, ale za to koszty wysyłki są wyższe. Na licytacjach można oszczędzić, ale raczej nie w szczycie sezonu jak teraz. A co do podobnych jakościowo rowerów to stacjonarnie chyba dopiero od Kross Black Edition 2 - 1499 w Martes Sport. Ten też jest bardzo fajny: http://allegro.pl/limber-vx7-shimano-alivio-21-hydrauliczny-wa-i4261447145.html Gorszy napęd niż w Kands (nadal niezły) ale za to hamulce hydrauliczne i lepszy amortyzator (od wersji V-brake). Jest też taki rower: http://allegro.pl/rower-superior-oxide-810-shimano-hydraulika-2xdisc-i4290127984.html Też świetny, ale tylko 18tka w żółtym kolorze. Ogólnie to tak jak pisałem, bardzo dobrych alternatyw internetowych trochę jest, ale stacjonarnie to praktycznie prawie tylko Kross BE 2 z Martesa. Edycja: Ten ferrini bardzo słabiutki.
Bart4 Napisano 31 Maja 2014 Autor Napisano 31 Maja 2014 Warto dopłacać do hydrauliki jeżeli nie jeżdżę po bardzo wymagających terenach ? A tak w ogóle to o co chodzi z tymi rowerami Kands/Lazaro/Scud ? Sklepy zamawiają gotowe rowery a potem naklejają tylko naklejki i sprzedają jako "swoje" ?
Tadeus Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Tak, jest producent rowerów Trans-Rower i każdemu produkuje co tylko sobie wymyśli - poza powyższą trójką jest też Keller i Spartacus Hydraulika jest fajna jeśli jeździsz w błocie albo górach.
Bart4 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Dalej nie jestem zdecydowany. Może macie jeszcze jakieś propozycje ?
PjeseczeQ Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Nie jesteś zdecydowany bo... ? Kupujesz dowolnego klona Trans-roweru albo zwiększasz budżet. Nie ma innej opcji.
Bart4 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Do ilu musiałbym zwiększyć budżet żeby kupić coś lepszego od tych kands/lazaro itd. ?
PjeseczeQ Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Lepszego pod względem osprzętu ? 2000 trza dać żeby była widoczna różnica. Za 1500-1700 masz trochę gorsze bebechy ale lepszą dostępność, markę, serwis, gwarancję 5 lat na ramę (np. Author Classic, Kellys Cliff 50).
Bart4 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 W takim razie nie widzę sensu dopłacania 5 stówek za "markową" naklejkę i 5 lat gwarancji na ramę, tym bardziej że to 1200 zł to i tak już dla mnie bardzo duża kwota. Biorę któregoś z Trans-Rower. Dziękuję za pomoc Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.