Azahiels Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Cześć. Posiadam od jakiegoś miesiąca rower Kands Maestro. Przejechałem nim już 550 km i po pierwszym czyszczeniu łańcucha mam dziwny dźwięk tylnej przerzutki. Jak przyłożę ucho to najwięcej hałasu robią te "kółeczka" na których prowadzony jest łańcuch. W serwisie jak zostawiałem go na przegląd (dokręcali mi korby i poprawiali suport) to w sumie nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi czy to tak ma być... Umieszczam filmik , na którym słychać to "terkotanie". Jeśli to te kółeczka to na jakie wymienić? Osprzęt mam fabryczny , model 2013. Czyściłem i smarowałem także tylną przerzutkę i te kółeczka. Druga sprawa to drgania na pedałach na biegu 3-8. Spowodowane są najprawdopodobniej tym iż przerzutka ociera o plastik, który ochrania tryby od strony korby i pedałów. Czy jedyny sposób zlikwidowania to pozbycie się tej osłony? Trzecia sprawa- jak poznać czy łańcuch jest "za mało nasmarowany". Używam niebieskiego finish line, po kropli na ogniwo. link do filmiku: https://drive.google.com/file/d/0B9DW77l2DJYudjgtREJPSDdWQlE/edit?usp=sharing Pozdrawiam i dziękuję. ps. przejrzałem różne tematy na temat głośnej pracy, jednak nie jestem pewny a dwa chciałbym wiedzieć co ewentualnie opłaca się zakupić. Ewentualnie może ktoś się znajdzie w Łodzi, co pomoże za 4 pak
adriansocho Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Ja bym się tym nie przejmował, wydaje mi się, że ten dźwięk słychać tylko podczas testowania w domu, a podczas jazdy opony będą bardziej szumieć. Widocznie kółeczka (przerzutka) są innej firmy niż łańcuch i nie są ze sobą do końca kompatybilne. Jak się ząbki na kółeczkach nieco wyrobią, to dźwięk zniknie. Nie ma się co martwić na zapas.
Azahiels Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 Problem w tym że słychać go podczas jazdy jak najbardziej a jak już się przejeżdża gdzie jest ściana od strony przerzutek- to nie idzie wytrzymać Sek w tym że przez jakieś 300km było cicho. Słyszałem tylko opony, szum w szprychach i normalną pracę łańcucha.
BikerLight Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Popieram to co napisał kolega @@adriansocho. Jeżeli dźwięk tak bardzo Tobie przeszkadza to możesz zalać ( nie nasmarować) łańcuch jakimś gęstym olejem typu Wet np. Finish Line zielony. Będzie o wiele ciszej ale napęd błyskawicznie złapie syfek. Co do drgań by upewnić się że są powodowane przez osłonę po prostu ją odkręć - roboty na dwie minuty.
adriansocho Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Jeżeli jest tak głośno, że zdecydowanie Ci to przeszkadza, to obawiam się, że wchodzimy w obszar, gdzie nie jest łatwo pomóc przez internet. Jeżeli żaden z Twoich kolegów nie czuje się guru rowerowym, to może na podforum regionalnym umieść ogłoszenie z prośbą do osób mieszkających blisko Ciebie o sprawdzenie napędu?
BikerLight Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Zerknąłem sobie na ten niebieski Finish Line i zdaje się że jest to jeden z "lekkich" olei. Po czerwonym Finishu (teflon) kółeczka u mnie też głośno chodziły także... zmień smarowidło
blaem Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 zdecydowanie przejdź na zielony - u mnie było to samo, po przejechaniu 50 km na czerwonym napęd był bardzo słyszany i rzeczywiście doprowadza do szału:)
Azahiels Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Hmmm... Może i faktycznie macie rację. Zielony nie będzie "za" lepki na miastowe warunki? Drugie pytanie jak poznać czy luzy są na suporcie czy na korbie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.