Skocz do zawartości

[do 2000]Rower do jazdy po lesie jak i po drogach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Poszukuje roweru do 2000 zł.Będzie to mój pierwszy markowy rower więc na pewno poczuje różnice.Chciałbym żeby ramia miało 27,5 cali lub 29(nie wiem czy to nie za dużo).Chciałbym żeby miał najlepszy osprzęt w tej cenie.Będę nim jeździł po drogach ale także bardziej sportowo po górkach

Napisano

Będę nim jeździł po drogach ale także bardziej sportowo po górkach

To się nie da.

Określ procentowo zastosowania roweru i bardziej precyzyjnie co to te "górki". 

Napisano

Więcej bym jeździł na drogach 60% asfalt 40% teren w lesie

Znalazłem dwa rowery:

- Kross LEVEL B3

- Unibike Fusion 29

Który z nich jest najlepszy lub czy ktoś poleca co innego 

Napisano

Doszedłem do wniosku że 29er będzie za duży dla mnie więc wybiorę 27,5 cali Unibike Fusion Disk lub Unibike Evolution 27,5 tylko nie wiem czy warto dopłacać do Evolution

Napisano

Wzrost podaj. Skoro 60% to asfalt to nie zostaje nic innego poza 29er, albo odpuszczenie terenu i kupno cross'a.

Jak codziennie na rowerze masz zamiar latać lub prawie codziennie niekoniecznie po asfalcie, to warto dopłacić do Evo. W przeciwnym razie nie ma to za bardzo sensu...

Napisano

Nie da się porównać bo jeden 27.5 drugi 29. :E

Zdecyduj się : cross albo 29er. Jeśli teren cięższy poza ścieżkami to zostaje 29er. Jak lekki teren i w większości i tak ten asfalt albo szuter to lepiej brać cross'a.

Od razu podpowiem : Fusion 29 w pierwszym przypadku, w drugim Crossfire Disc/Viper - zależy od tego czy potrzebujesz/chcesz tarcze, czy nie.

26 albo 27.5 i tak się nie nadają, bo za dużo po asfalcie chcesz jeździć.

Napisano

No, tak, częściowo. Bardzo popularny ostatnio model:

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=romet+jolene+29&search_scope=

Dużo lepiej wyposażony od 29tek, które normalnie można dostać w tej cenie. W ostatnich tygodniach odkąd są na niego takie korzystne promocje pojawiło się dość dużo tematów, więc można poszukać.

W internecie są też jego testy z prasy branżowej. Można sobie poczytać.

Napisano

A lepiej jest kupić rower np. Krossa, Gianta z gorszym osprzętem i z czasem wymienić w nim parę rzeczy czy np. Unibika, Rometa który ma lepszy osprzęt

Napisano

Nie ma żadnej różnicy w wymienionych markach w tym budżecie. Wszystkie są równie dobre, albo równie słabe :) Bierz najlepiej wyposażony i najbardziej ci pasujący. Żadna z tych czterech nie jest jakąś nie wiadomo jak renomowaną, prestiżową firmą, by opłacało się do niej dopłacać.

Napisano

No, jeśli pasuje ci 19tka - bo chyba tylko na takie są te promocje, to jest ok. Z wad względem Evo:

- 2 klasy gorsze manetki - w sumie pewnie najsłabsza część. Ale łatwa do wymiany, no i nie jest tragiczna - to już te trochę lepsze manetki z grupy sportowej. Można wrzucić na allegro i za mniej niż stówkę wymienić na jakieś lepsze.

- Amortyzator o wąskich goleniach (choć poza tym ok), więc może łapać luzy przy zbyt ciężkim/ostro katującym go rowerzyście. Szczególnie przy 29 cali.

A poza tym nic złego o tym rowerze powiedzieć nie można. Cała reszta podobna jak w Evo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...