Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana napędu na Deore

rowerok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower służy do codziennej (5-6/tydzień) jazdy z reguły ~13-15km, może czasem jak czas pozwoli 1-2/tydzień do ~30-70km. Jeżdżę niezależnie od warunków pogodowych, planuje przejeździć również całą zimę (min do -10 oC).

Tarcza korby chodzi na boki >4mm (>2mm od pionu w obie strony), tarcza dotek 48/36/26 170 planuje zmienić cały napęd na Deore i tu mam ? czy wystarczy zwykłe czy raczej będzie wskazane Deore Lx (mam nadzieje iż nie będę musiał zainwestować w SLX, Deore XT czy Saint) chciałbym by napęd roweru wytrzymał min 5-6lat.

Planuje zmienić: korbę, p. przednią i tylną, kasetę, manetki(jeśli będzie to konieczne), łańcuch, a jeśli wystarczy zwykłe Deore to koła również (chodzi mi głównie o piasty z możliwością użycia h. tarczowych, byłby sens inwestowania w piasty wyższej grupy jak korba/przerzutki?).

Rower ma koła 26", obecny osprzęt to sis shimano (nie udało mi się zidentyfikować modelu jak zdarze to dopisze dzis caly opis ktory odczytalem, kaseta tylna jest 7 rzedowa i zaczyna sie od 14t).

Pozdrawiam wszystkich i czekam na podpowiedzi.

Napisano

Jaki masz budżet?? Podejrzewam że obecnie masz wolnobieg, więc jak będziesz chciał przejść na kasetę 8/9 sp to będziesz musiał zmienić piastę.

Napisano

Daj foto roweru. Z opisu wynika, że masz wolnobieg jak wspomniał kolega wyżej, do tego shimano sis? Są tam w ogóle uchwyty na zaciski tarczówek?

Coś mi się wydaje, że lepiej wyjdzie kupić cały rower...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...