bociek28 Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 witam Zastanawiam się nad zmianą przerzutek przedniej oraz tylnej, obecnie na tyle xt oraz deore na przodzie. Ostatnio regulując przód zauważyłem ze złapała straszne luzy a i ustawienie jej tak aby łańcuch chodził po większości koronek graniczy z cudem, co w sramie który mam w innym rowerze jest rzeczą normalną niema także tak wielkich luzów ( raczej rzadko używany) jeżeli chodzi o tył to pracuje głośniej od XT wyraźniej mocniejsza sprężyna oraz łańcuch tak nie lata:) .Teraz pytanie czy zagra to z łańcuchem XTR kaseta XT oraz korbą SLX jako że nie dyna sys oraz czy jest sens przekładać??
bociek28 Napisano 22 Maja 2014 Autor Napisano 22 Maja 2014 jest na 10 w rowerze w którym teraz chodzi x7 też jest 10
Tomek21001 Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Przerzutka przednia - jak najbardziej. Przerzutka tylna - nie (wymaga zmiany manetki na Srama) Korba,łańcuch,kaseta - nie ma znaczenia.
afly Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Jeżeli do 10 biegowych manetek shimano chcesz z tyłu przerzutkę Sram, to jedyną opcją jest wrzucenie przerzutki sram pod 9/8 biegów, ponieważ ma zbliżony ciąg do manetek shimano dyna sys (bliski 1:1). Wnioskuję to po tym, że do moich manetek sram X-7 8sp mogę wrzucić tylną przerzutkę shimano dyna-sys.https://www.youtube.com/watch?v=dodGlPD_QmotTutaj modyfikacja manetki Shimano 10sp + tylna przerzutka Sram 9/8sp (wygląda na to, że działa).
bociek28 Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 manetki mam srama x5 nie wiem czy jest sens wymieniać je na lepsze np x7? czy w przypadku srama jest też taka różnica w manetkach jak w shimano miedzy deore a xt?? mam jeszcze pytanie x7 to odpowiednik którego modelu shimano
afly Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 X7 miałem 10-biegowe, jakoś mnie nie zwaliła na kolana ich praca. Jeżeli wymiana to proponowałbym na X9.X7 odpowiada niby grupie shimano SLX, jak dla mnie sramowska grupa jest troszkę lepsza.
bociek28 Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 z moich spostrzeżeń wynika ze nie łapią tak szybko luzów niż deore, następna rzecz to przy przedniej przerzutce w sramie na każdej tarczy z przodu mogę obskoczyć wiekszość koronek w kasecie, w shimano tylko 4 niestety później zaczyna łańcuch ocierać o prowadnice, odnośnie pracy to sram chodzi troche głośniej, bardziej trzaska przy zmianie biegu:) ale rzadko wymaga regulacji no chyba że zainwestować w przednią M786 xt jak wygląda sprawa z luzami w tyc modelach?? oraz coś z serii M78... na tył z shadow
asked Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 @up mam grupę XT w konfiguracji 3x9 u siebie i na 2 z przodu mam pełny zakres z tylu a na 1 i 3 z przodu obcięra tylko na 2 skrajnych przelozeniach z tylu. Coś albo źle ustawiasz albo to objaw wojny Sram vs. Shimano. Myślę, ze nie da sie powiedzieć czy Sram jest lepszy czy raczej Shimano... Wszystkie odczucia są subiektywne a obie marki bardzo porównywalne. Sent from my iPhone using Tapatalk
bociek28 Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 ja nie mam z przodu xt tylko deore. ocieranie to jedno inna sprawa to dosyć spore luzy po 2 latach. co do obcierki być może xt jest trochę szersza:) albo tego ze masz kasete 9:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.