Skocz do zawartości

[max 3500zł] MTB - Haibike RX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Poszukuję roweru MTB (27,5), który służyłby do śmigania po Beskidzie Żywieckim i pozwalałby na odrobinę szaleństwa ;)

Przeglądając masę rowerów natknąłem się na "Haibike Edition RX 27.5"

Specyfikacja:

Amortyzator przód : Suntour Raidon XC-R RL remote lockout, suspension: air/oil, damping: oil, travel: 100mm
Przerzutka przód : Shimano Deore, FDM610, Dual Pull, Top Swing, 34,9mm
Przerzutka tył : Shimano Deore XT M 781, 30-speed
Manetki : Shimano Deore, SL-M 610, Rapidfire
Korba : Shimano M 552, 42-32-24 t, 2-piece crankset
Suport : Shimano Press Fit SM-BB 71
Kaseta : Sram PG 1030, 11-36 T, 10-sp
Hamulec przód : Tektro HDC300, hydraulic disc brake, 180mm
Hamulec tył : Tektro HDC300, hydraulic disc brake, 180mm
Opony : Schwalbe Racing Ralph Performance, fold, 27,5x2,25, SV-Valve
Piasta przód : Sram MTH 306 Disc, Alu hub with quick release
Piasta tył : Sram MTH 306 Disc, cassette with quick release

Waga : 12,2kg

291c7yp.jpg

Prosiłbym o ocenę roweru czy jest on dobrym wyborem i czy będę zadowolony z jego użytkowania.

Mój wzrost: 177 (rama M)

Cena za jaką mogę mieć ten rower to 3300 - co sądzicie?

Napisano

UP - to może skoro model nie jest znany forumowiczom to może ktoś się wypowiedzieć na temat samej firmy Haibike? Jestem mało zorientowany w tematyce rowerowej a nie chciałbym potem żałować decyzji ;)

Napisano

To taka tam niemiecka firma z dość dobrą renomą, która czasem ma w Niemczech fajne promocje i ludzie sobie ściągaja z Niemiec rowery. Rower z grubsza ok. Dość dobry napęd, ale najtańsze hydrauliki na rynku, amortyzator to chyba najtańszy powietrzny na rynku, ale już powietrzny, więc jak na 3 tys dobrze.

Z drugiej strony nie wiem, czy znajdziesz coś lepszego do 3300 jeśli nie zejdziesz z niemieckich do polskich producentów.

Ogólnie nie jest to jakaś nieposkromiona górska bestia, ale nie wiem, czy poza Rometem ktoś do 3300zł da ci coś wyraźnie lepszego :)

Edycja: A nie, nie doczytałem tego Raidon przed XCR :D No to jest lepszy niż najtańszy powietrzny na rynku :) Ogólnie poza podstawowymi hamulcami nie ma się do czego przyczepić.

Napisano

Firma znana jest w Niemczech, firma uznana, wyposażenie ok jak na cenę 3300, tylko do geometrii miał bym zastrzeżenia, ramy raczej krótkie, mały rozstaw kół, dosyć ostre kąty - to geometria bardziej na płaskie tereny :whistling: w górach trochę za mało stabilny, nie jestem pewny czy rozmiar M będzie optymalny pod 177 cm (tak dla kogoś lubiącego krótkie ramy i mocne trzymanie kierownicy) osobiście nie miał bym przyjemności z jazdy takim rowerem w górach - za duża nerwówka  :blink:

Napisano

Siedziałem na rozmiarze "19" i był dla mnie za duży - 17 był już w miarę OK ale wciąż czułem pewną niepewność. Nie wiem czy to przez styczność z nowym rowerem... Ogólnie będzie to mój pierwszy "normalny" rower nie licząc tych marketowych. O co chodzi z tą krótką ramą i czemu miała by być nerwówka? Przepraszam za "błahe" pytania ale poważnie się nie znam ;) Testowałem go chwilkę przed sklepem i zdziwiło mnie kiepskie hamowanie. Kiedyś mając v-ki hamowałem z zablokowaną oponą po naciśnięciu klamki a tu jeszcze "leciałem" parę metrów - myślicie, że to kwestia wyregulowania hamulców czy faktycznie są aż tak kiepskie, że nie hamują??

Napisano

Hamulce będą się raczej długo docierały, taki typ ... krótka rama i dosyć ostry kąt sterówki to łatwiejsze podrywanie koła na podjeździe, łatwiejsze przelecenie przez kierownicę na zjeździe i wybijanie przedniego koła z toru jazdy na koleinach czy kamieniach.

Napisano

Bardzo fajna jak na takie pieniądze maszyna. Czy przez geo będzie mniej stabilny to już też zależy od techniki. Nie demonizował bym tutaj, że będzie żle. Co do hydraulików to wszystko wyjdzie w terenie. Generalnie wszystko jest w porządku poza hamulcami ale nie można przecież mieć wszystkiego.

Napisano

A jak hamulce będą złe to zawsze można pokombinować z klockami, albo z techniką i mniej hamować ;)

Sprzęt można powiedzieć, że idealny do rozpoczęcia bardziej ambitnego kolarstwa, dobra cena :)

Napisano

. Czy przez geo będzie mniej stabilny to już też zależy od techniki. Nie demonizował bym tutaj, że będzie żle. 

Właśnie, że nie zależy to od techniki, mając niezła technikę można rower łatwiej utrzymać w ryzach, ale  geometria nie sprzyja jego opanowaniu.

Napisano

Zobacz jeszcze ROMET JOLENE 1 można go dorwać za 2800 a osprzętoowo wypada nieźle.

Ale to jest 26 calowiec a ja szukam 27,5 ;)

Napisano

Rower zakupiony :) Pierwsze wrażenie jest takie, że jak na 27,5 to waga 12kg jest naprawdę OK! Wybrałem ramę 17' - pasuje idealnie. Ogólnie szukałem jeszcze jakiejś alternatywy ale w tej cenie faktycznie jest to chyba najlepszy rower z dobrym osprzętem. Napiszę coś więcej jak go kilka dni potestuję ;)

Obecnie wygląda tak:

11jcdgz.jpg

Napisano

Witam wszystkich. Zacząłem czytać to forum i w końcu zarejestrowałem się ponieważ jestem bardzo ciekaw gdzie powyższą maszynę można kupić w cenie 3300zł?

Napisano

busik: cena katalogowa tego modelu to 3999zł. Najlepiej mieć jakiegoś znajomego ze zniżkami w jakimś sklepie rowerowym ;)

Napisano

Domyślam się, że Ty masz takiego znajomego :icon_cool: ?

A czy możesz już coś napisać na temat samego roweru.

Napisano

busik: mam go dopiero 2 dzień ale nie żałuję zakupu - bardzo udany rower. Dla mnie największym plusem jest waga roweru - bardzo fajnie manewruje mi się nim w wąskich przejazdach. Z racji krótkiej ramy jest bardzo zwrotny nawet jak na 27,5 :) Hamulce są ok - z początku nie działały jak "żyleta" ale chyba zaczynają się docierać bo ładnie sobie poczyniają ;) Pierwszą rzeczą, którą wymienię to rączki - są ok ale kiedyś w starym rowerze miałem jakieś dartmoory i lepiej mi się je trzymało (może przyzwyczajenie, nie wiem...). Spróbuję też przerobić shwalbe na bezdętkowce - zawsze parę gram mniej ;)

Napisano

Ale jak go nie dostanę za 3300zł to i tak mogę tylko pomarzyć. Poniważ chciałbym się zmieścić w około 4000zł razem z butami, pedałami SPD, spodenkami x2, koszulką, kaskiem i plecaczkiem. Więc chyba pora znaleźć inny wątek albo samemu założyć nowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...