Skocz do zawartości

[pedały] PD-A520 czy PD-M540 do fitness bike + buty MTB

put3k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Czy mogę Was prosić o podpowiedź czy do roweru typu fitness (jazda 100% szosa, dłuższe trasy) wybrać lepiej pedały SPD szosowe PD-A520 czy MTB PD-M540. Czym się kierować przy tym wyborze?

Jeżeli PD-A520, to czy będą one pasowały do butów MTB Exustar MTB E-SM303 jak na zdjęciu poniżej?(wypłukałem się przy zakupie roweru i póki co buty zostają od MTB:)

http://www.torpedo7.com.au/images/products/EXSSMN803_large.jpg?v=491e5479a7d049a58293

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Michał

Napisano

A-520tki to właściwie nie wiem co to jest...

Jeśli decydujesz się na buty takie jak podałeś to jedynym sensownym wyborem będą dwustronne pedały spd mtb. 

A-520tki to pedały z jednostronnym mechanizmem, drugiej strony nie da się sensownie wykorzstywać bo nie ma w nich platformy.

Jednostronne pedały mają sens w przypadku pedałów/bloków/butów szosowych, bo tam przynajmniej wiąże się to z konstrukcją bazującą na dużym mechaniźmie wpięcia i dużym bloku, który wg użytkujących poprawia "transfer energii".

Jeśli już mają być te buty i pedały pod mały blok to - jeśli ma być z jednej strony mechanizm spd lepiej wybrać pedały "kombi" czyli spd plus normalna platforma. 

Napisano

tobo, dzięki. O taką odpowiedź mi chodziło. Zamowię w takim razie M540. Jak się odkuję, kupię buty szosowe i nowe pedały, a M540tki wylądują wtedy w rowerze MTB. Teraz mam M520 i jestem zadowolony z nich.

Pozdrawiam

Napisano

Wg mnie jeśli to rower typu fitness to wydatek na zestaw szosowy nie ma sensu - jednak to Twoje pieniądze i Twoja decyzja :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...