flor3q Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Witam tak jak wyżej mam problem z "przeskakującym" łańcuchem łańcuch przeskakuje ; -gdy jadę pod górkę -gdy gdy jadę na stojącą -gdy jadę po wybojach Zaczyna mnie to denerwować ... Jadę sobie na marcinkę (taka górka) na stojąco i nagle bum jajami w ramę kaseta CS-HG50 łańcuch CN-HG53 Przerzutka SHIMANO DEORE RD M592 SGS SHADOW PRZERZUTKA TYŁ Łańcuch spięty spinką conex'a Jak się tego pozbyć?
seraph Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Ile przebiegu ma rower? Pewnie sporo do tego piszesz, że jeździsz siłowo... Obstawiam, że zużyłeś napęd prozaicznie i kaseta z łańcuchem do wymiany, ale dla pewności możesz rzucić fotki kasety (tylko zdejmij koło i przeczyść zębatki) do specjalnego tematu i tam zderzą Cie z rzeczywistością.
flor3q Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 . Ile przebiegu ma rower? Pewnie sporo do tego piszesz, że jeździsz siłowo... Obstawiam, że zużyłeś napęd prozaicznie i kaseta z łańcuchem do wymiany, ale dla pewności możesz rzucić fotki kasety (tylko zdejmij koło i przeczyść zębatki) do specjalnego tematu i tam zderzą Cie z rzeczywistością. Kaseta łańcuch i przezutka mają tak dużo przebiegu że są do wymiany a tak na serio to kaseta łańcuszek i przezutka nówki sztuki 4dni mają więc nie wiem dlaczego się tak dzieje Przezutka nowa ponieważ poprzedniczka uległa 'uszkodzeniu' a i hak też zmieniłem jak coś bo sie pokrzywił Aha i na starych zuzytych częściach wszystko śmigało miód malina :/ Sory za irtografie itp pisze z smartfona
.PaVLo. Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Miałem, kiedyś to samo, łańcuch miał problem z ułożeniem się na kasecie, ale po koło 200km ułożyło się. Jednak to nie wszystko, kiedyś też myślałem, że przeskakuje na kasecie a okazało się, że to był środkowy blat korby, który nie wyglądał na zbytnio zużyty ale z nowym łańcuchem już nie chciał się dogadać, zaradziłem problem pogłębiając rowki między zębami okrągłym pilnikiem . Dodatkowo w tylnej przerzutce masz śrubkę, która reguluje odstęp wózka od kasety i warto ja rozkręcić aby łańcuch pracował "powrotnie na większej liczbie zębów kasety".
seraph Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Aaaa to się źle domyśliłem A dobrze założyłeś spinkę? Te od Connex'a są kierunkowe i jeśli jest odwrotnie to będzie "wyrzucała" łańcuch z zębatki.
flor3q Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Aaaa to się źle domyśliłem A dobrze założyłeś spinkę? Te od Connex'a są kierunkowe i jeśli jest odwrotnie to będzie "wyrzucała" łańcuch z zębatki. Spineczka założona tak (zdjęcie w linku) http://fotoo.pl/show.php?img=801277_spinka.jpg.html Miałem, kiedyś to samo, łańcuch miał problem z ułożeniem się na kasecie, ale po koło 200km ułożyło się. Jednak to nie wszystko, kiedyś też myślałem, że przeskakuje na kasecie a okazało się, że to był środkowy blat korby, który nie wyglądał na zbytnio zużyty ale z nowym łańcuchem już nie chciał się dogadać, zaradziłem problem pogłębiając rowki między zębami okrągłym pilnikiem . Dodatkowo w tylnej przerzutce masz śrubkę, która reguluje odstęp wózka od kasety i warto ja rozkręcić aby łańcuch pracował "powrotnie na większej liczbie zębów kasety". Hmm pilnik Mój największy blat wygląda tak http://fotoo.pl/show.php?img=801294_blacik.jpg.html
TheGie Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Ta spinka jest kierunkowa ?! Zawsze mi się wydawało że bez znaczenia w którą stronę ją się zatrzaśnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.