Skocz do zawartości

[Przezutka,kaseta,łańcuch] łańcuch "przeskakuje" DEORE RD M592 + CS-HG50

flor3q

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam tak jak wyżej mam problem z "przeskakującym" łańcuchem 

łańcuch przeskakuje ;

-gdy jadę pod górkę

-gdy gdy jadę na stojącą

-gdy jadę po wybojach

Zaczyna mnie to denerwować ... Jadę sobie na marcinkę (taka górka) na stojąco i nagle bum jajami w ramę :(

kaseta CS-HG50

łańcuch CN-HG53

Przerzutka SHIMANO DEORE RD M592 SGS SHADOW PRZERZUTKA TYŁ

Łańcuch spięty spinką conex'a 

Jak się tego pozbyć?

Napisano

Ile przebiegu ma rower? Pewnie sporo do tego piszesz, że jeździsz siłowo...

Obstawiam, że zużyłeś napęd prozaicznie i kaseta z łańcuchem do wymiany, ale dla pewności możesz rzucić fotki kasety (tylko zdejmij koło i przeczyść zębatki) do specjalnego tematu i tam zderzą Cie z rzeczywistością.

Napisano

.

Ile przebiegu ma rower? Pewnie sporo do tego piszesz, że jeździsz siłowo...

Obstawiam, że zużyłeś napęd prozaicznie i kaseta z łańcuchem do wymiany, ale dla pewności możesz rzucić fotki kasety (tylko zdejmij koło i przeczyść zębatki) do specjalnego tematu i tam zderzą Cie z rzeczywistością.

Kaseta łańcuch i przezutka mają tak dużo przebiegu że są do wymiany :D a tak na serio to kaseta łańcuszek i przezutka nówki sztuki 4dni mają więc nie wiem dlaczego się tak dzieje :(

Przezutka nowa ponieważ poprzedniczka uległa 'uszkodzeniu' a i hak też

zmieniłem jak coś bo sie pokrzywił

Aha i na starych zuzytych częściach wszystko śmigało miód malina :/

Sory za irtografie itp pisze z smartfona :)

Napisano

Miałem, kiedyś to samo, łańcuch miał problem z ułożeniem się na kasecie, ale po koło 200km ułożyło się. Jednak to nie wszystko, kiedyś też myślałem, że przeskakuje na kasecie a okazało się, że to był środkowy blat korby, który nie wyglądał na zbytnio zużyty ale z nowym łańcuchem już nie chciał się dogadać, zaradziłem problem pogłębiając rowki między zębami okrągłym pilnikiem :).

Dodatkowo w tylnej przerzutce masz śrubkę, która reguluje odstęp wózka od kasety i warto ja rozkręcić aby łańcuch pracował "powrotnie na większej liczbie zębów kasety".

Napisano

Aaaa to się źle domyśliłem :sweat:

A dobrze założyłeś spinkę? Te od Connex'a są kierunkowe i jeśli jest odwrotnie to będzie "wyrzucała" łańcuch z zębatki.

Spineczka założona tak (zdjęcie w linku) http://fotoo.pl/show.php?img=801277_spinka.jpg.html

Miałem, kiedyś to samo, łańcuch miał problem z ułożeniem się na kasecie, ale po koło 200km ułożyło się. Jednak to nie wszystko, kiedyś też myślałem, że przeskakuje na kasecie a okazało się, że to był środkowy blat korby, który nie wyglądał na zbytnio zużyty ale z nowym łańcuchem już nie chciał się dogadać, zaradziłem problem pogłębiając rowki między zębami okrągłym pilnikiem :).

Dodatkowo w tylnej przerzutce masz śrubkę, która reguluje odstęp wózka od kasety i warto ja rozkręcić aby łańcuch pracował "powrotnie na większej liczbie zębów kasety".

Hmm pilnik :D Mój największy blat wygląda tak  http://fotoo.pl/show.php?img=801294_blacik.jpg.html 

Napisano

Ta spinka jest kierunkowa ?! Zawsze mi się wydawało że bez znaczenia w którą stronę ją się zatrzaśnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...