Skocz do zawartości

[rower] KANDS ENERGY 1300 czy jest dla mnie odpowiedni

Paxi96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Chcę zakupić rower który mamy tutaj http://allegro.pl/kands-energy-1300-mtb-shimano-alivio-tarcze-2014-i4214568001.html  , czy jest to wytrzymały rower ? Dotychczas jeździłem na Kross Evado 2.0 ale ze względu na wąskie koła nie mogę pokonywać trudnego terenu typu las czy jakieś kamieniste drogi . Jaki rozmiar jest dla mnie odpowiedni ??? Mam 183 cm wzrostu . I ostatnie pytanie czy można ten rower kupić gdzieś trochę taniej ? 

Napisano

Proszę, 100zł taniej:

http://allegro.pl/rower-mtb-26-kands-1300-alivio-disc-gratisy-i4218890790.html

Ta twoja droższa wersja ma masywniejszy mostek i kierownicę.

Ten nowy Kands 1300 z dyskami i blokadą amortyzatora (szukać z niebieską wajchą dla pewności) to już bardzo przyzwoity rower.

Edycja. A widzę, że ten model z niższą ceną to nie twój rozmiar. Moim zdaniem dobra będzie 19tka. Widzę jeszcze inne podobne za 1299 ale one chyba nie mają tych nowych lepszych amortyzatorów, więc ten twój link chyba najoptymalniejszy.

Napisano

No właśnie porównałem i wydaje mi się że ten co wybrałem będzie najpewniejszy . Rower zamówię w ciągu 2 tygodni bo czekam na przelew . Skontaktuje się jeszcze ze sprzedawcą i zapytam się czy coś da się utargować :)

Napisano

W Strefie Testów tego forum swoje opinie na temat tej marki opublikowały dziesiątki, jak nie setki osób :)

Te wersje 2013/2014 są trochę wymieszane i nie do końca należy wierzyć temu, co jest. Najlepsza wersja to ta, która ma podzespoły UNO, a nie Zoom, która ma oczkowane obręcze kół i amortyzator z blokadą (najlepiej niebieską, bo wtedy sprawa jest oczywista, że to najnowsza i najlepsza wersja).

Napisano

Kands jest porównywalny do Krossa Level A3 2013/2012, prawie taki sam jak Kross Level A2 (gorsza kiera, mostek, lepszy napęd) - świetny na górskie i leśne ścieżki, zdecydowanie bierz wersję z 2014 z XCM v3 HLO, jest kilka procent lepszy od poprzedniej wersji XCM v3 MLO. Ja mam 184 cm wzrostu i mam rozmiar 21' (Kands 2013), pasuje mi idealnie.

Napisano
ze względu na wąskie koła nie mogę pokonywać trudnego terenu typu las czy jakieś kamieniste drogi

Jeżeli poza tym rower jest OK, to może po prostu wystarczy wymienić opony na bardziej terenowe...?

Na las czy kamieniste drogi do jazdy rekreacyjnej a nie sportowo-wyczynowej powinny chyba w zupełności wystarczyć opony 45mm (1.75") z odpowiednim bieżnikiem...

Napisano

Tamten rower moja siostra chce odkupić ode mnie za taką samą cenę za ile go kupiłem więc nic nie tracę . 

Jeszcze chciał bym być pewny czy przy moim wzroście brać 19 czy 21 . Widzę że kolega przy 184 ma 21 i skoro Tb pasuje to mi przy różnicy 1/2 cm też będzie prawda ? 

Napisano

W decathlonie jest RR 5.3 za 1399 w promo ;) Jego możesz rozważyć, bo wprowadzają nowy model 520, za 1800 z Acerą, a tu masz na X5, więc też podnoszą ceny sprzętu. Mam go ponad rok, sporo go tyram i nie narzekam. Przejedź się do Deca w pobliżu i się przejedź.

Napisano

Tak, zdecydowanie RR 5.3 na Kandysku też jeździ się b.dobrze w terenie jak na RR 5.3, ale RR 5.3 jest lepszy, choć nie mówię, że Kands jest gorszy :P

Napisano

Nie mam nigdzie w okolicy tego sklepu . Ale już chyba postanowiłem że wezmę tego Kands na 21 . 

Od razu zapytam się was , jak dbać o ten rower , w jakie środki czyszczące i smary się zaopatrzyć ? Myślałem też na dokupieniu na tylny wahacz osłony w razie gdyby łańcuch spadł . 

Napisano

Na początek nic nie kupuj. Myjesz rower płynem do naczyń, a smarujesz (ale dopiero po jakichś 300km) olejem do łańcucha - nie ma co się spieszyć, wybierzesz sobie na spokojnie, bo jest duży wybór.

Co dłuższe odcinki wypada odtłuścić napęd, wtedy albo benzyna ekstrakcyjna albo droższe ale bardziej ekologiczne środki na bazie cytryny.

Póki co najbardziej się rowerowi przysłużysz dowiadując się jak go dobrze złożyć i wyregulować - w tym najlepiej pomoże ci youtube.

Na początek warto też przetrzeć łańcuch parę razy suchą szmatą, bo smar antykorozyjny, którym jest pokryty jest bardzo lepki i w czasie pierwszych jazd może się do niego przykleić pełno brudu.

Nie wiem, o jakiej osłonie mówisz, ale raczej nie warto. Jeśli to ten metalowy pręt, to można nim zepsuć sobie ramę, a jeśli plastikowy krążek to i tak nie założysz go bez specjalistycznych narzędzi.

Napisano

Ja mam neoprenową osłonę z Decathlona za 30 złoty, świetnie się sprawdza, polecam. Pasuje do tylniego widelca mojego Kandsa.

Napisano

Panowie od razu chciał bym was prosić o dobranie koszyczka na bidon , jeżeli jest możliwość montażu przy tym rowerze . I licznika prędkości . 

Napisano

A budżet na ten licznik? :) Ma być przewodowy, czy bezprzewodowy? Generalnie kup sobie jakąś Sigmę w budżecie na który cię stać i z funkcjami, które są ci potrzebne :)

Co do koszyka to kwestia gustu. Nie lepiej sobie samemu dopasować (wraz z bidonem) do roweru?

Napisano

Ja kupiłem sobie "Bicycle Computer", to taki spory licznik, większość funkcji niepotrzebnych, kosztuje 30zł, ładnie się prezentuje na Kandsie i działa po wielu wyjazdach na błoto i las :) Bidon? Zdecydowanie czarno-czerwony bidon Kellys'a 0.75l z koszykiem DeOne, po pierwsze - tanie, po drugie - nie śmierdzi po długim czasie użytkowania po 3 - kolorystycznie idealnie do czarno-czerwonego Kandsa.

http://allegro.pl/zestaw-bidon-kellys-karoo-4k-koszyk-alu-deone-2k-i4221232862.html

Napisano

Nie kupowałbym za takie pieniądze wynalazków typu Kross/ Kelly's i innych firm, które się elektroniką nie zajmują - to po prostu chińszczyzna z dodrukowanym logiem. Sigma zajmuje się narzędziami pomiarowymi w sporcie i jej bym się radził trzymać, szczególnie jeśli chcesz zainwestować więcej niż 50zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...