palgal Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Na wstępie witam wszystkich użytkowników, jako żem nowy w tym miejscu. Zamierzam wrócić do aktywniejszego używania dwuśladu stąd planuję zakup nowego roweru. Kiedyś jeździłem sporo, ale typowo amatorsko na rowerze MTB no name, ale to było sporo lat temu. Co do przeznaczenia to głównie zabawy po lasach (raczej intensywne, niż turystyczne), czasem drogi asfaltowe - krótko mówiąc korzystanie z uroków okolic Wrocławia gdzie mieszkam. Z czasem planuję rozszerzyć ten katalog do trudniejszych tras, ale to w miarę budowania kondycji. Kwota okolic 4k to kwota jaką zamierzam wydać już po "negocjacji cen" czyli bardziej chodzi mi o cenę efektywną. Myślałem bardziej o rozmiarze 27,5 i osprzęcie SRAM, ale to tylko rozmyślania. Choć mam jakieś (być może nieuzasadnione) obiekcje co do rozmiaru 29. Zdaję sobie sprawę, że kwota którą podałem wymaga kompromisów, w razie czego co nieco mógłbym dorzucić jeśli propozycja byłaby tego warta. Co do mojej budowy to wzrost 194cm , waga około 80 kg. Celowo nie podaję na wstępie moich pierwszych typów żeby nie sugerować. Aha, warunek zakupu jako "nowy" rower podyktowany jest faktem tego że chciałbym państwu oddać nieco mniej złotówek. Oczywiście używki które można kupić na fakturę też wchodziły by w grę. Liczę na Waszą pomoc.
FoD Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Podzielisz się informacją jaką prowadzisz działalność, że wrzucasz rower w koszty? Co do roweru niestety nie pomogę, więc przepraszam za OT.
palgal Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Miedzy innymi rachunkowo - księgową i doradczą, ale powoli się rozwija też w inne. Natomiast to jakby nie rzutuje aż tak bardzo Jakbym się pytał o samochód to wątpliwości by pewnie nie było, a wszak i to i to środek transportu Ale wróćmy do tematu roweru
Qaroll Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Wystarczy dobre uzasadnienie, np. że dojeżdżasz rowerem do biura. Do autora tematu: nie wiem skąd Twoje obiekcje co do 29er, ale przy Twoim wzroście w ogóle bym się nie zastanawiał nad inną opcją niż duże koło. Tutaj masz "prawie w budżecie", bezkonkurencyjna maszyna jeśli chodzi o osprzęt: http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29-6-0-SRAM_id_25111_.htm#geo20
palgal Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Jak rozumiem, najsłabszym elementem osprzętu w tym wypadku są hamulce i one jako pierwsze kwalifikują się do zmiany? A czy ewentualnie jakieś inne propozycje ?? Niech będzie że nie będe się "bał" rozmiaru 29'. I jeszcze pytanie, czy w przypadku tego Radona kupowanego w Polsce będzie możliwość zejścia z ceny ?? Tzn. czy komuś się udało nieco zbić kwotę wyjściową ??
erzurum Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 tego radona lepiej kupić w niemieckim sklepie, u nas w tej cenie nie dostaniesz.
palgal Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Hmm, http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-zr-race-29-6.0-sram-19779 - 1 032 Eur + przes ~ 4 449 + przes To jeśli chodzi niemieckią opcje http://www.bikecenter.pl/p11170,radon-zr-race-29er-6-0-sram-green-black-2014.html 4 699 zł + przes Ok, ciut drożej, nie mówię że nie, natomiast kwestia faktury VAT w tym wypadku zdecydowanie przemawia za stroną polską. P.S. Kurs do przeliczenia wzięty ze strony banku...bodajże mBanku, ale przy tej kwocie różnice kursowe nie powinny być dramatyczne dla zbliżonych kursów
palgal Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Jeszcze jedno ostatnie pytanie, jak wypada w porównaniu z tym Radonem, Canyon AL 6.9 ?? Czy to tylko kwestia preferencji i drobnych różnic w osprzęcie, czy coś wyraźnie przemawia za jednym bądź drugim ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.