Skocz do zawartości

[Stery] - Prośba o pomoc w dopasowaniu

andrzejl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po dwóch latach zmieniłem ramę ale pojawił się problem. Mianowicie w nowej ramie główka ramy jest większa i moja rura sterowa jest za krótka kiedy założę górną podkładkę sterów ze starej ramy.... Zdjąłem już dwie podkładki dystansowe 5mm ale nadal w mostku mam za mało "mięsa" rury sterowej. Gdzieś czytałem, że rura sterowa musi być ok 1 do 2 mm poniżej górnej krawędzi mostka.  Teraz kilka pytań:

• Czy możecie mi potwierdzić, że te stery które widać na zdjęciu to półzintegrowane ?
  • Czy można kupić taką baaardzo małą tę górną podkładkę pod mostek ale tą taką która przykrywa stery ? Max 5 mm ?Jeżeli 
  • Jeżeli nie da się kupić to proszę o pomoc w doborze sterów ale właśnie z tą baaardzo niską górną nakrętka pokrywającą górny ster. Znalazłem sobie takie: http://allegro.pl/stery-neco-h148-1-1-8-cala-ahead-czarne-srebrne-i4244135974.html
  • Jak będę musiał wymienić całe stery bo nie niskiej tej górnej nakrętki  to jak wybić te które widać w ramie ?

Z góry dziękuję za pomoc.

post-157159-0-82167600-1400275510_thumb.jpg

post-157159-0-10444100-1400275511_thumb.jpg

Napisano

Tak, te stery ze zdjęcia są półzintegrowane.

Stare miski najlepiej wybić kołkiem drewnianym i młotkiem - wybijać od wnętrza główki ramy.

Ta górna podkładka jest częścią sterów i przeważnie jest zaprojektowana tak żeby pasowała do konkretnego modelu ( łożysko może wystawać nieco z miski lub nie, a ta część musi zapewnić jego uszczelnienie), można próbować znaleźć coś w serwisie ze starych zdemontowanych sterów, może któryś model podpasuje.

Napisano

Witam

Serdecznie dziękuje za informacje. Coś czuję, że raczej nie znajdę tej górnej nakrętki pasującej do tych które mam w nowej ramie.... to co z nich zostało w ramie nie ma żadnego oznaczenia więc nawet nie wiem do czego się dopasować ... Moje pytanie bo sobie szukałem właśnie takich z tą taką niską górną nakrętką, czy możecie się wypowiedzieć o tych sterach ?

http://allegro.pl/stery-polzintegrowane-maszynowe-vp-a41c-okazja-i4219477728.html

Nie założę tylko tej górnej zwężonej do góry tulejki z napisem IP i mam to czego chciałem :)

Co myślicie ?

Napisano

Nie wiem po co w tym komplecie stożkowa wysoka podkładka, bez nie też powinny dać się złożyć, wtedy było by ok.

Napisano

Sory za PPP, ale bardzo mi zależy. Do południa muszę się zdecydować na zakup. Znajomy ma do oddania po kosztach te stery za połowę wartości sklepowej, a mi pasują kolorystycznie  :thumbsup:  NIe umiem tylko ocenić, czy będa pasowały. Teoretycznie mam teraz stery półzintegrowane NECO H142, ale mam wątpliwości, czy te Qudos Q1 będą pasowały

Napisano

Witam

Moim zdaniem muszą pasować skoro masz półzintegrowane NECO H142. Problem polega tylko na tym, że jak sobie wbiłem w google ten Twój rowerek znalazłem takie ogłoszenie:

http://rowertak.pl/product-pol-56-Kross-Hexagon-V3-2010.html

I z tego co mi się wydaje po pooglądaniu sobie fotek  to te stery to nie są stery półzintegrowane. Ja mam inne bo moje wyglądają tak jak na zdjęciu w pierwszym poście....

Nie podejmę się oceny czy dobrze Ci radę. Musi ktoś się wypowiedzieć ze "szpeców" rowerowych. Kupuj jak za pół ceny najwyżej sprzedasz na allegro :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...