Skocz do zawartości

[2999] Trek X-Caliber 7 - alternatywa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuję dla siebie 29er-a do kwoty 3 tysięcy, jeśli by to było ok 2500 to również bym nie pogardził.

Zasadniczo mam 196cm oraz 82kg. Rower do podpięcia sakw i weekendowych wycieczek poza miasto, w trakcie tygodnia po mieście i nad rzeką, górki ew. tak ale to bez jakiś hardcorowych szybkich zjazdów.

Spodziewam się że przy moim nie częstym użytkowaniu sprzęt nie musi być najlepszej jakości bo i tak nie zajadę go w pierwszym sezonie więc w kolejnym najwyżej mogę któreś elementy wymienić. Mam jeszcze inne hobby które mnie pochłania i znaczną część mojego portwela niestety.

W całym moim mieście jest problem z znalezieniem czegokolwiek do przymiarki w rozmiarze ramy 23'' a taką właśnie potrzebuję.

Obecnie przymieżyłem się do Trek X-Caliber 7 23'' i wszystko mi pasuje rozmiarowo - w szczególności blokada skoku amortyzatora - gdyby nie ten element pewnie zdecydował bym się na Trek X-Caliber 5 który niestety tego elementu nie posiada.

Zastanawiałem się czy nie dało by się dostać czegoś tańszego np. jakiegoś Kross-a czy może Romet-a w niższej cenie lub podobnym osprzęcie ale niestety nawet nie mam się gdzie do tego przymierzyć.

Czy Trek X-Caliber 7 to dobry stosunek jakości do ceny? Może nie najlepszy ale w granicach rozsądku? 

Dzięki!

Napisano

Z tego co przeglądałem najbardziej wg mnie podchodzi Level B4 gdzie dostaję minimalnie lepszy osprzęt lub Level B3 - różnica w cenie na tyle duża że nie będzie żal wymienić czegoś jak się wysypie a cała reszta wyposażenia jest bardzo podobna.

Pytanie tylko jako że niestety nie mam możliwości przymiarki - czy jest duża różnica między geometrią Krossa a Treka?

Co jest takiego super w tych ramach? Czy naprawdę to takie dobra podłoże do upgrade?

Napisano

Podobno mają ekstra, niedoścignioną, kultową geometrię. W życiu na żadnym nie siedziałem, więc z grzeczności się z tym nie kłócę i nie zadaje niewygodnych pytań w stylu "skoro geometria jest optymalna, to czemu nie oferuje takiej samej większość konkurentów na rynku? W końcu to tylko kąty i zapewne nie są chronione patentowo?". Ewentualnie dopuszczam myśl, że tylko oni posiadają sekret technologii optymalnego wyprodukowania ramy w takiej konkretnej, trudnej do wyprodukowania geometrii? Ale to już maksymalnie naginanie rzeczywistości z mojej strony :)

Ogólnie Krossa bym nie brał. W tym roku są droższi od części zagranicznej konkurencji. B4 jest mocno średni :)

Tu masz np trochę lepszego Cube'a:

http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/rower-cube-attention-29-grey-black-blue-2014.html

Ostatnio bardzo często polecany jest też ten:

http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-3-0-19-014-gratis-i4165853795.html

To już wyższej klasy rower na wielu z najnowszych technologii. Podobno w salonie można dostać 10% zniżki i wtedy mieści się w budżecie.

Napisano

Nie pozostaje chyba nic innego jak zamówić któryś w ciemno bo w Poznaniu tej wielkości ram praktycznie żadnych w sklepach nie maja.

Z tego co przeglądałem najbardziej wg mnie podchodzi Level B4 gdzie dostaję minimalnie lepszy osprzęt lub Level B3 - różnica w cenie na tyle duża że nie będzie żal wymienić czegoś jak się wysypie a cała reszta wyposażenia jest bardzo podobna.

Pytanie tylko jako że niestety nie mam możliwości przymiarki - czy jest duża różnica między geometrią Krossa a Treka?

Co jest takiego super w tych ramach? Czy naprawdę to takie dobra podłoże do upgrade?

Napisano

To znaczy, których w końcu? :D

Czy jest wielka różnica między: Rock Shox XC 32 TK AIR 29 RL 100mm a SR Suntour XCR LO DS 29", 100mm?

Zastanawia mnie czy 22'' Romet będzie ok czy może trochę za mały skoro 23'' Trek był ok. Też każdy rower ma innę geometrię :/

Napisano

Udało mi się na 23'' ramie Cube pojeździć przez chwilę - mam wrażenie że jednak geometria Trek-a bardziej mi podchodzi - odrobinę dłuższa jest ta rama.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie sugeruj się do końca osprzętem, najważniejsza jest rama a dokładniej to jak sie na niej czujesz i jaki odczuwasz komfort z jady.

Ja dokładnie tak samo dopiero co szukałem roweru dla siebie i Trek był ostatni na liscie ze wzgledu na stosunek wysokiej ceny do oferowanego osprzętu. Za 3k mozna kupić rower troszkę lepiej doposażony, przetestowałem pięć różnych bików i jak wsiadłem na Xcalibra to wiedziałem od razu że to będzie TEN ROWER.

Ale ciągle biłem się z myślami że za te pieniądze kupię coś lepiej doposażonego, do Treka podchodziłem jeszcze trzy razy żeby ochłonąć i na spokojnie podjąć decyzję co wybrać i za czwartym razem padło na niego, inie żałuję, każdy kolejny dzien jazdy na nim to coraz to większa radocha.

Wcześniej celowałem w Ghosta i Scotta Scala.

W Scottcie chociaż dobrze wyposażony to jednak czegoś mi brakowało podczas jazdy, więc został Ghost, ale po porównaniu z Xcalibrem przegrał chyba tylko wagą bo chociaz ich nie ważyłem to mam wrażenie że Trek jest lżejszy,i niby na obydwu jeździło się dynamicznie i zwrotnie to Trek pobił wszystke inne rowery na łeb.

Ale to maja ocena i wiadomo każdy musi sobie spasować ramę pod siebie.

Ja Kupiłem Xcaliber 7 ,rama 18,5, dla porównania jak wsiadłem na 19,5 to jak by mnie "ciagnęło do ziemi", nie szło jechać.

więc najpierw wygodna rama!!! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...