Romariux Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Witam, poszukuję dla siebie 29er-a do kwoty 3 tysięcy, jeśli by to było ok 2500 to również bym nie pogardził. Zasadniczo mam 196cm oraz 82kg. Rower do podpięcia sakw i weekendowych wycieczek poza miasto, w trakcie tygodnia po mieście i nad rzeką, górki ew. tak ale to bez jakiś hardcorowych szybkich zjazdów. Spodziewam się że przy moim nie częstym użytkowaniu sprzęt nie musi być najlepszej jakości bo i tak nie zajadę go w pierwszym sezonie więc w kolejnym najwyżej mogę któreś elementy wymienić. Mam jeszcze inne hobby które mnie pochłania i znaczną część mojego portwela niestety. W całym moim mieście jest problem z znalezieniem czegokolwiek do przymiarki w rozmiarze ramy 23'' a taką właśnie potrzebuję. Obecnie przymieżyłem się do Trek X-Caliber 7 23'' i wszystko mi pasuje rozmiarowo - w szczególności blokada skoku amortyzatora - gdyby nie ten element pewnie zdecydował bym się na Trek X-Caliber 5 który niestety tego elementu nie posiada. Zastanawiałem się czy nie dało by się dostać czegoś tańszego np. jakiegoś Kross-a czy może Romet-a w niższej cenie lub podobnym osprzęcie ale niestety nawet nie mam się gdzie do tego przymierzyć. Czy Trek X-Caliber 7 to dobry stosunek jakości do ceny? Może nie najlepszy ale w granicach rozsądku? Dzięki!
Tadeus Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Mieliśmy tę rozmowę dopiero co tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/160949-rower-trek/ Moim zdaniem to słaby rower za duże pieniądze i 70% konkurencji da ci lepszy. Ale jest też frakcja miłośników trekowych ram, którzy uważają, że będzie warty zakupu. Poczytaj, pokombinuj, jak będziesz miał jakieś wnioski to napisz tu i pokombinujemy
Romariux Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Z tego co przeglądałem najbardziej wg mnie podchodzi Level B4 gdzie dostaję minimalnie lepszy osprzęt lub Level B3 - różnica w cenie na tyle duża że nie będzie żal wymienić czegoś jak się wysypie a cała reszta wyposażenia jest bardzo podobna. Pytanie tylko jako że niestety nie mam możliwości przymiarki - czy jest duża różnica między geometrią Krossa a Treka? Co jest takiego super w tych ramach? Czy naprawdę to takie dobra podłoże do upgrade?
Tadeus Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Podobno mają ekstra, niedoścignioną, kultową geometrię. W życiu na żadnym nie siedziałem, więc z grzeczności się z tym nie kłócę i nie zadaje niewygodnych pytań w stylu "skoro geometria jest optymalna, to czemu nie oferuje takiej samej większość konkurentów na rynku? W końcu to tylko kąty i zapewne nie są chronione patentowo?". Ewentualnie dopuszczam myśl, że tylko oni posiadają sekret technologii optymalnego wyprodukowania ramy w takiej konkretnej, trudnej do wyprodukowania geometrii? Ale to już maksymalnie naginanie rzeczywistości z mojej strony Ogólnie Krossa bym nie brał. W tym roku są droższi od części zagranicznej konkurencji. B4 jest mocno średni Tu masz np trochę lepszego Cube'a: http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/rower-cube-attention-29-grey-black-blue-2014.html Ostatnio bardzo często polecany jest też ten: http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-3-0-19-014-gratis-i4165853795.html To już wyższej klasy rower na wielu z najnowszych technologii. Podobno w salonie można dostać 10% zniżki i wtedy mieści się w budżecie.
Romariux Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Nie pozostaje chyba nic innego jak zamówić któryś w ciemno bo w Poznaniu tej wielkości ram praktycznie żadnych w sklepach nie maja. Z tego co przeglądałem najbardziej wg mnie podchodzi Level B4 gdzie dostaję minimalnie lepszy osprzęt lub Level B3 - różnica w cenie na tyle duża że nie będzie żal wymienić czegoś jak się wysypie a cała reszta wyposażenia jest bardzo podobna. Pytanie tylko jako że niestety nie mam możliwości przymiarki - czy jest duża różnica między geometrią Krossa a Treka? Co jest takiego super w tych ramach? Czy naprawdę to takie dobra podłoże do upgrade?
Romariux Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 23'' - tylko Treka udało mi się takiego namierzyć niestety... Ew. wycieczka do innego miasta :/
Romariux Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 To znaczy, których w końcu? Czy jest wielka różnica między: Rock Shox XC 32 TK AIR 29 RL 100mm a SR Suntour XCR LO DS 29", 100mm? Zastanawia mnie czy 22'' Romet będzie ok czy może trochę za mały skoro 23'' Trek był ok. Też każdy rower ma innę geometrię :/
Tadeus Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Tak. Ten pierwszy to zupełnie inna (o wiele lepsza) klasa amortyzatora. No chyba, że za tym XCR też gdzieś kryje się dodatek "air".
Romariux Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Udało mi się na 23'' ramie Cube pojeździć przez chwilę - mam wrażenie że jednak geometria Trek-a bardziej mi podchodzi - odrobinę dłuższa jest ta rama.
Yacor Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Nie sugeruj się do końca osprzętem, najważniejsza jest rama a dokładniej to jak sie na niej czujesz i jaki odczuwasz komfort z jady. Ja dokładnie tak samo dopiero co szukałem roweru dla siebie i Trek był ostatni na liscie ze wzgledu na stosunek wysokiej ceny do oferowanego osprzętu. Za 3k mozna kupić rower troszkę lepiej doposażony, przetestowałem pięć różnych bików i jak wsiadłem na Xcalibra to wiedziałem od razu że to będzie TEN ROWER. Ale ciągle biłem się z myślami że za te pieniądze kupię coś lepiej doposażonego, do Treka podchodziłem jeszcze trzy razy żeby ochłonąć i na spokojnie podjąć decyzję co wybrać i za czwartym razem padło na niego, inie żałuję, każdy kolejny dzien jazdy na nim to coraz to większa radocha. Wcześniej celowałem w Ghosta i Scotta Scala. W Scottcie chociaż dobrze wyposażony to jednak czegoś mi brakowało podczas jazdy, więc został Ghost, ale po porównaniu z Xcalibrem przegrał chyba tylko wagą bo chociaz ich nie ważyłem to mam wrażenie że Trek jest lżejszy,i niby na obydwu jeździło się dynamicznie i zwrotnie to Trek pobił wszystke inne rowery na łeb. Ale to maja ocena i wiadomo każdy musi sobie spasować ramę pod siebie. Ja Kupiłem Xcaliber 7 ,rama 18,5, dla porównania jak wsiadłem na 19,5 to jak by mnie "ciagnęło do ziemi", nie szło jechać. więc najpierw wygodna rama!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.