jo_jacek Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Siema, jak wiecie lub nie kupiłem chyba najbardziej pechową sztukę Krossa jaką się dało kupić. Rower ma już około 1000km przebiegu i ostatnio zaczął mocno strzykać suport, wyjąłem dziada, podczas obracania w ręku kręcił się w sali 1-10 na około 7, no i złożyłem wszystko do kupy, wszystko idealnie wyczyszczone szczoteczką do zębów, kupa smaru, strzyka dokładnie tak jak wcześniej. Jaka jest szansa, że rama strzyka? bez kręcenia korbą w tym samym położeniu korby jak docisnę rower ku.ewsko mocno do gleby ( podczas jazdy) to strzyka za każdym razem, natomiast przy naciskaniu na pedał stojąc obok roweru - poddając specjalnie ramę mocnemu gięciu jest cicho. Jak na moje niemałe doświadczenie poddaje się... sprawdziłem pedały, mocowanie korby do suportu.. A tak wyglądała miska po wykręceniu z ramy...
ishi Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Nie wiem ile ważysz ale ja przy swoich 100kg załatwiłem już ramę Author A-ray. Niby rower trzymał się kupy ale przy mocniejszym terenie rama pode mną kwiczała momentami z suportem włącznie (korba była sztywna hollowtech2). Skończyło się na pękniętej rurze podsiodłowej (mimo dużego insertu). Teraz jak na to patrze to ona chyba była po prostu za słaba jak na moje warunki.
jo_jacek Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Ja ważę teraz z 75kg Edit: to jak ma pęknąć to zrobię jej z dupy jesień średniowiecza póki na gwarancji
Kiciok Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 A strzyka jak usiądziesz na siodełko u zaczniesz "skakać" nie dotykając w ogóle pedałów? U mnie tak strzela w tylnym kole od nowości, raz ciszej, raz głośniej, nawet regulacja szprych nie pomogła. Ten typ tak ma i tyle. Może u Ciebie jest podobnie.
jo_jacek Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Nie no jest to dźwięk typowo z okolicy korby i nie, nie jest to siodełko bo na stojąco też Kupie jeszcze suport, no bo wyjścia nie ma a jak to nie pomoże to nie wiem.. nie wierze, że suport na octalink zużył się po 1000km..
ishi Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 nie wierze, że suport na octalink zużył się po 1000km.. A jak z reguły myjesz rower? Jeżeli myjką ciśnieniową to najprostszy sposób na zarżnięty/kwiczący suport.
jo_jacek Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Ewentualnie szlaufem ale to pod niziutkim ciśnieniem - tak jak bym lał wodę z kubka, czy konewki i zawsze z góry nigdy z boku, no ale rower miał trochę błotnistych i deszczowych przygód przez te tysiąc km no ale bez jaj : D W sumie sprawdziłem wszystko poza gwintem korba-pedał i jutro to zaatakuje ; )
Roonin Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 I to może być to. Przyjrzyj się dokładnie pedałom, miałem takie trzeszczenie z pedałów. Jeszcze jedna możliwość to jednak sztyca siodełka. Miałem tak ze byłem pewien że to w suporcie a wyszła ostatecznie sztyca.
jo_jacek Napisano 17 Maja 2014 Autor Napisano 17 Maja 2014 Wyszło na to, że był to gwint korba-pedał, nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem, mimo, że trochę pedałów już w życiu zajeździłem : ) No ale człowiek uczy się całe życie : )
kams Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Po wymianie pedałów jest ok, czy wystarczyło posmarować smarem? Wysłane za pomocą Tapatalk i SwiftKey.
jo_jacek Napisano 17 Maja 2014 Autor Napisano 17 Maja 2014 Zdjąłem pedały, wyczyściłem szczoteczką do zębów gwint w korbie i na pedałach, nałożyłem gęsty smar na gwint w korbie i na powierzchnie czołową korby, wkręciłem, wytarłem smar, działa : ) Edit: czyli wystarczyło wyczyścić i przesmarować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.