Skocz do zawartości

[do 1200zł] Kupno roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar kupić rower, cena jaką dysponuję to 1200zł (wiem, że mało ale nie jeżdzę bardzo dużo).

Jeżdzę głównie po górach, jakieś 30-40km tygodniowo, czasami zdarza się jakiś większy wypad. Mam jakieś 180cm ale wciąż rosnę (16 lat).

Znalazłem ten rower w Tesco.

http://www.tesco.pl/rowery-skutery/rowery-gorskie/rower-gorski-29--mtb-climber.php

Czy rowery z marketów się do czegoś nadają? W tej cenie na tarczówkach czy bez, a może na jednej?

A jaki rower wy polecacie?

Napisano

Zależy mi aby kupić rower gdzieś blisko domu (nie ma problemów z odsyłaniem na gwarancje itp.) ale jeśli będzie wiele taniej kupie na internecie. Bliskomnie jest sklep z Krossami. Może coś z tej marki. Ja znalazłem Hexagona x3. Jest coś lepszego czy on będzie ok? http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x3

Tarczówki mogę kiedyś dokupić i prosto zamontować więc tym się tak bardzo nie sugeruje przy kupnie a np. rama czy amortyzator przedni to raczej część niewymienialna.

Napisano

Jeśli chcesz naprawdę tanio to w realu i auchan są 29, jest też temat o nich na forum poszukaj. Jednak za tą cenę lepszy byłby kands, ale z kolei na tarczach jest trochę droższy.

Napisano

Brałbym Kandsa. Do 1200zł u Krossa nic ciekawego nie ma. Kands to już porządny rower na lata, do tego z możliwością rozbudowy, jakby cię jazda jeszcze bardziej wciągnęła.

Napisano

Raczej prościej wymienić amortyzator niż przejść na tarcze bo w tedy na pewno dodatkowo trzeba będzie wymienić piasty może amor( możenie mieć mocowania), albo w ogóle cała rama, a jak kupisz kandsa to jak cie wciągnie to wymieniasz tylko hamulce na hydrauliki i nie masz wiele dodatkowych kosztów. Te mechaniki jak pisałem wcześniej są spoko. Lepiej kupić na necie niż w tesco. A na gwarancje to zawsze można rower odesłać a czasami są takie zasady gwarancji że i tak prawie nic nie wchodzi w jej skład.

Napisano

Jeżeli wszyscy polecają Kandsa to chyba nie mam wyjścia ;) Kupie tego który zaproponował dodo2.

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz :)

Aha, mam jeszcze kilka pytań. Z tego co zrozumiałem to wymiana na hydrauliki to nic wielkiego, a jak przedstawia się siła hamowania w porównaniu do mechanicznych, i jak jest z konsrwacją tych hamulców? Gdzieś wyczytałem, że trzeba co rok jeździć do mechanika na wymienę płynów itp.

Napisano

Hydrauliki to obecnie w MTB podstawa, szczególnie jeśli mówimy o górach. Z nimi jest po prostu dużo bezpieczniej i na więcej można sobie pozwolić. Co do serwisowania to mogą być droższe w serwisowaniu, ale nie muszą - są ludzie, którzy jeżdżą kilka sezonów bez żadnych problemów. Jedyna wada to to, że V-braki to se wyserwisuje każdy w miarę początkujący, a do hydraulików musisz jednak być lepszy, albo zabulić za serwis. Główną zaletą hydraulików niekoniecznie jest siła, ale to że są dużo mniej wrażliwe na błoto i wilgoć i lepiej można dozować siłę hamowania, do tego co jest nam akurat potrzebne.

No i wymiana na hydrauliki to nic większego jeśli już w rowerze są jakieś tarcze. Jeśli nie ma, to jest to i droższe i bardziej skomplikowane.

Napisano

Czyli hydrauliki są bezpieczniejsze i dobrze działają w błocie i wodzie... to mi się może przydać bo akurat w takim terenie jeżdzę. Dzięki za odp :)

Napisano

Jeśli dasz radę to radził bym doskładać do tego co podał kolega powyżej. Tylko musisz się dobrze zastanowić na rozmiarem ramy ja nie pomogę bo się na tym za bardzo nie znam. Sam w moim accenicie mam ramę 21 i jest cit duża przy 185 cm wzrostu ale wydaje mi się że 19 było by za małe.

Napisano

Wydaje mi się, że zazwyczaj 178-180 jeszcze do 18 tki jest jeszcze okej. 19tka jest optymalna dla około 185cm. Ale wiadomo, wszystko zależy od geometrii ramy, długości nogi, no i od osobistych preferencji. Ciężko będzie tu zdalnie coś ostatecznie rozsądzić. Ale rower to niewątpliwie okazja.

Napisano

Mam jakieś 180cm ale wciąż rosnę (16 lat).

19tka jest optymalna dla około 185cm.

Moim zdaniem nie ma co myśleć o ramie mniejszej niż 19"

Napisano

Tak, jak napisał AdamF rama mniejsza niż 19 raczej odpada, no może jakbym przestał rosnąć to jeszcze jeszcze, ale ja na przekór wszystkiemu rosnę i to szybko ;)

Jakbym kupił ten rower który polecił dodo2 i okazało by się, że te hamulce zaczynają mi nie wystarczać, ile zapłacił bym za dobre hydrauliki i koszt zamontowania?

Napisano

Ja mam jakieś 182cm wzrostu i nie wyobrażam sobie jazdy na ramie 18 a 19 jest idealna. Jeśli chodzi o dobre hydrauliki to w cenie ok.450-500zł powinieneś znaleźć komplet na przód i tył z tarczami np .jakieś Avidy, czy Shimano, ja posiadam Avidy Elixiry 3 kupiłem cały komplet za 499zł były już testowane w błocie i deszczu i sprawują się wyśmienicie :thumbsup:. Jeśli chodzi o wymianę to jest to całkiem proste(w internecie znajdziesz pełno filmów instruktażowych) wszystko ogranicza się do przykręcenia paru śrub, chyba że przewody hamulcowe trzeba skrócić to jest już wyższa szkoła jazdy, ale najczęściej przewody mają już odpowiednią długość. :thumbsup:

Napisano

Dziękuje za odpowiedzi, kupiłem http://allegro.pl/rower-mtb-26-kands-1300-alivio-disc-gratisy-i4218995967.html na ramie 21. Sprawdziłem wszystko (długość nóg, geometrie ramy itp.) i okazało się, że 21 będzie najlepsza, a na dodatek jeszcze rosne. Pojeżdzę trochę i jak okaże się, że mechaniczne tarczówki przestają mi odpowiadać kupie hydrauliki. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi, dzisiaj miałęm jechać do Tesco po rower ale pomyślałem "co mi szkodzi zapytać" i zrobiłem dobrze bo jeździł bym na tamtym "hipermarketowym" rowerze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nom, trzeba trzeba. Na szczęście można zminimalizować stratę wrzucając klamkomanetki na allegro :) Alivio chyba schodzą za dość godziwie ceny, o ile nadal są w miarę przyzwoite :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...