RAFI0386 Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Witam, jestem nowy. Mam dosyć dziwny problem. Kupiłem prawie nową ramę Canyon Nerve MR. Złożyłem napęd całkowicie z XT na 9. Jedynie korbę zakupiłem Race Face. Za nic w świecie nie jestem w stanie wyregulować tylnej przerzutki. Zakres idealnie, indeksowanie tragedia. Robię wszystko tak jak mnie uczono: Najpierw zakres, później baryłka na manetce 2-3 obroty odkręcona, skręcam linkę, ustawiam idealny przeskok między 2 a 3 zębatką za pomocą baryłki na manetce, na przerzutce nie ma baryłki, wychodzę na dalsze zębatki, strzela, nie wchodzi za każdym razem, a jak strącam żeby wróciło na najmniejszą zębatkę to zostaje na przed ostatniej. Hak wygląda na prosty, linki oraz pancerze nowe. Nie wiem już co robić.
seraph Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Podaj dokładny model przerzutki, bo może być tak, ze jest pod 10 rzędów tzn. Dyna Sys i wtedy za nic (chyba, ze dasz manetki SRAM) się to nie dogada a z manetką i nie będzie banglać.
llancer Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Mnie uczono tak.Wkręć wszystkie baryłki na maxa.Odkręć linke,ustaw zakres przerzutki luźnej na najmiejszej zębatce,wychyl ręką przerzutke na maxa do koła i ustaw jaj zakres na największej zębatce,puść ją,dokręć linke do przerzutki na najmiejszej zębatce.I powinno działać bez problemu,i jak nie to wtedy baryłką delikatnie regulujesz....
RAFI0386 Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Przerzutka tył XT RD-M771 GS a manetki XT SL-M770 3X9. Tak też próbowałem i nic:/
llancer Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 a jest taka śrubka która reguluje odległość między koronką kasety a kółkiem,z boku tak pionowo,kolega przez to ze bylo kółko za blisko nie mógł wyregulować.
seraph Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 A linkę na pewno dobrze zamocowałeś do przerzutki? Jeśli jest po złej stronie śruby to się ciąg zmienia i nie zadziała...
RAFI0386 Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Linkę zamocowałem z tyłu śruby, od strony przerzutki.
Mod Team michuuu Napisano 16 Maja 2014 Mod Team Napisano 16 Maja 2014 Przerzutka tył XT RD-M771 GS a manetki XT SL-M770 3X9. Mam ten zestaw w dwóch rowerach i po innych doświadczeniach uważam że jest jednym z najmniej problemowych. Pancerze sprawdzałeś czy po cięciu nie są zagniecione? Hak prosty? Wrzuć zdjęcie , uczeni w piśmie ocenią. Końcówka linki dobrze zamocowana w manetce?
Synergy Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Hmm. RD M771 to śruba B ma małe znaczenie, ale w m772 ona ma krytyczne w kwestii regulacji, Obwiniałbym pancerze, linki, luźną kasetę, zajechaną kasetę, krzywą przerzutkę.
RAFI0386 Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Robi mi się co chwile luz na kasecie (na boki) bo wiem że luz przód-tył to norma. Przerzutka nowa, jak wypnę linkę z przerzutki i trzymam ją w rece a manetką zmieniam to linka chodzi jak marzenie.
Mod Team michuuu Napisano 16 Maja 2014 Mod Team Napisano 16 Maja 2014 Robi mi się co chwile luz na kasecie (na boki) To masz kasetę niedokręconą?
RAFI0386 Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Właśnie tak ją ost mocno dokreciłem a i tak po parunastu km znowu zrobił się luz.
RAFI0386 Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Ale ten luz jest rzędu mm. Jak ją ściągnę, założę jeszcze raz i znowu dokrece, ustawiam przerzutke i znowu nic nie wyszło , przeskakuje po dwie zebatki, czasami w ogóle. Przejdę się troche i znowu robi się delikatny luz. A jak błoto napęd poczuje to przeskakuje łańcuch z tyłu aż można zęby sobie wybić.
RAFI0386 Napisano 17 Maja 2014 Autor Napisano 17 Maja 2014 Duże znaczenie ma ułożenie roweru?? Nie mam stojaka wiec ustawiam do góry kołami;)
seraph Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Niby nie powinno mieć znaczenia, ale to jednak nie jest naturalna pozycja. Nawet jeśli po regulacji "do góry kołami" dzieje się coś dziwnego to po odwróceniu roweru powinno być ok...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.