Skocz do zawartości

[suport] Jak to rozkręcić?

EzioAuditore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

mam problem z korbą i suportem w rowerze, który postanowiłem lekko odświeżyć. Rower to jakiś Ranger z Carrefour'a sprzed kilku lat. Nic specjalnego. Udało mi się odkręcić nakrętkę kontrującą na suporcie, sam suport odkręcić od mufy z jednej strony ale nie jestem w stanie zdjąć z tego korby. Ramiona są przykręcone do suportu z obu stron dwoma śrubami i kluczem typu "imbus" 5. Pod spodem nie jest to tradycyjny "kwadrat" ani nic co do tej pory widywałem. Za cholerę nie jestem w stanie zdjąć ramion korby z tego i pytanie czy pod spód nie powinienem mieć jeszcze jakiegoś klucza aby się tego pozbyć? Wybaczcie jakość zdjęć.

post-159965-0-86745700-1400152558_thumb.jpg

post-159965-0-51366900-1400152559_thumb.jpg

Napisano

Wybaczcie koledzy, ale nie macie racji.

Chłopak ma korbę z bardzo rzadkim gniazdem już nagwintowanym pod wewnętrzną śrubę ściągacza i wystarczy wkręcić tam śrubę z gwintem M8 i korba spadnie. Można też użyć ściągacza, ale wtedy bez tej "nakrętki". Korby takie są właśnie mocowane śrubami na mały imbus. Raz się tylko z  taką spotkałem.

Trzeba tylko uważać żeby śruba nie pokiereszowała gwintu osi suportu - ja kiedyś poradziłem sobie wkładając tam kawałek pręta tak aby śruba nie dotarła aż do gwintu przy wkręcaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...