Skocz do zawartości

[1000-1500zł] cross jaki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na początku chciałbym się przywitać gdyż jest to pierwszy mój post na tym forum:)

Otóż poszukuję budżetowego crossa na  asfalt czasem utwardzone ścieżki, na dojazdy do pracy (10 km w obie strony) oraz raz na tydzień-dwa małe wycieczki po 20-30 km.

Zastanawiałem się nad Kross Evado 1.0 2014 ale po lekturze forum wybór nie stał się już tak oczywisty gdyż trafiłem na temat Lazaro.

Proszę o pomoc co kupić Kross Evado 1.0 czy Lazaro Integral (jak już to v3)? Róznice w osprzęcie są ogromne ale jestem kompletnym laikiem jak je porównywać np suport w Krossie jest SR Suntour a w Lazaro DE ONE.

A może jest coś jeszcze ciekawego w w tej cenie  i oprócz Meridy v5?

Wzrost 181, waga 80kg.

Czy Lazaro można gdzieś na Śląsku fizyczne obejrzeć czy tylko wysyłka internetowa zostaje?

Pozdrawiam

Napisano

Evado 1.0 odpuść, to lipa, Merida 5v to też lipa.

W tej cenie chwilowo najlepsze oferty to Lazaro Integral v3, Kands Maestro i http://allegro.pl/rower-crossowy-eurobike-trail-0-1-28-alivio-gratis-i4234416510.html

Lazaro jest tylko w necie u tego jednego sprzedawcy, Kands bywa w stacjonarnych. Tu np:

http://allegro.pl/my_page.php?uid=4681898

Ale nie wiem, czy to blisko czy daleko od ciebie :)

Edycja: O, znalazłem ci nawet w Katowicach, chyba bliżej :)

http://allegro.pl/rower-kands-maestro-28-model-2014-shimano-alivio-i4221175552.html

Napisano

No to po to ci szukałem sklepu stacjonarnego u Ciebie żebyś w końcu wybrał tego, którego nie ma w sklepach stacjonarnych? FOCH :D

Normalnie koledzy do wzrostu koło 180cm radzą 19tkę. Ale nie wiem jak jest z długimi nogami. Pełno osób na forum na te rowery, więc pewnie zaraz ci ktoś pomoże.

Napisano

Spoko. Nirvana to to samo, tyle że ma nową ramę, której, w przeciwieństwie do starej, nie przetestowały setki użytkowników. Do tego napisane na niej jest DISC, mimo że rower nie ma hamulców dyskowych. Przypał jak nic, brałbym klasycznego :)

Napisano

Też tak wywnioskowałem że integral sprzedaje się w setkach sztuk więc będzie pewniejszy niż nirvana. Fajnie ze takie forum profesjonalne jest bo bym wziął tego Evado (strasznie mi się podoba te czarno-biało-zielone malowanie i zielone naklejki na felgach) no ale jak sie jedzie to sie patrzy na drogę a nie na malowanie hehe

Napisano

Evado są świetne. Ale od modeli 5.0 i 7.0 (najlepiej z promocji).

To nie jest tak, że dana firma zawsze jest słaba. Czasem po prostu nie ma nic korzystnego do zaoferowania w danym budżecie.

Napisano

ja się wypowiem odnośnie ramy....lazaro jest stosunkowo wysoki;

mam 174cm wzrostu i lazaro ramę 17" [też miałem dylemat czy 19-tka]- byłem pewien,że jak będę stał z rowerem to odległość rury od krocza będzie około 10cm, a tu niespodzianka-odległość rzędu 2-3 cm;

sprzedawca na aukcji ma tabelę[ w zakładce "o mnie"], gdzie proponuje rozmiar ramy do wzrostu- cieszę się, że się do tego dostosowałem- w moim przypadku 17" jest bardzo trafiona

....klasyfikujesz się na "19-tkę" :)

Napisano

a tak jeszcze w gwoli ścisłości czemu Evado 1.0 to lipa, przekonajcie mnie dlaczego...

Juz miałem zamawiać Integrala ale zawahałem sie w ostatnim momencie.

Poproszę o za i przeciw co do Kross Evado 1.0 2014 i Lazaro Integral V3

Każdy post jest na wagę zadowolonia mojego siedziska:)

Napisano

Ech, człowieku małej wiary... :)

Kands lepsze od Evado 1.0:

- dwie klasy lepszy amortyzator, a do tego z blokadą

- 3x8 zamiast 3x7

- kaseta zamiast wolnogiegu

- dwie klasy lepsza korba

- bardziej markowy łańcuch

- 3 klasy lepsze manetki

- 3 klasy lepsza przerzutka przednia

- 2 klasy tylna

Evado lepsze od Kandsa>

- lepsze opony i bardziej markowe siodło

Napisano

niestety małej wiary , masz rację... ale gdybym był znawcą tematu nie prosiłbym o pomoc, także proszę o wyrozumiałość dla mych dziwnych pytań:)

Poza tym myślę że po to jest ten temat aby rozwiać wszelkie wątpliwości; także dziekuję za wszelkie informacje

A taki Giant Roam 3, cena troszke wyższa ale namawiał mnie na niego sprzedawca w sklepie, czy jest to coś wart?

Napisano

Sprzedawca namawiał Cię jakimiś konkretami, czy po prostu tym, że Giant to porządna firma i w ogóle, a on tu przypadkiem ma coś co tylko odrobineczkę przekracza założony budżet, ale "Panie, jaka to maszyna! Pierze, sprząta, gotuje i skarpety poceruje!"? Bo rower jak najbardziej jest coś wart. Tak z 1100 zł, jeśli jako alternatywę masz Kandsa :P

Napisano

... 

sprzedawca na aukcji ma tabelę[ w zakładce "o mnie"], gdzie proponuje rozmiar ramy do wzrostu- cieszę się, że się do tego dostosowałem- w moim przypadku 17" jest bardzo trafiona

" :)

hyhyhy .. ja jestem w trochę gorszej sytuacji bo mam 185 cm a to jest na granicy 21" i 19" wiec bez przymiarki się nie obejdzie. Na szczęście koledzy wskazali w moim mieście gdzie można przymierzyć Kandsa maestro (ma być to samo). ... jechać przymierzyć i wybrać opcję lazaro V2 albo V3

Napisano

A co to za firma Hercules? Wogóle nie kojarzę:(

No to kolega mi dał teraz zagwozdkę....

Co lepsze Spyder czy Integral v3? Na którym komfort jazdy jest  większy?

Napisano

Jeśli ci potrzebne hydrauliki to Spider, jeśli potrzebna ci lepsza reszta roweru, to Integral :)

Hercules to stara niemiecka firma, obecnie chyba bardziej kojarzącą się z rowerami budżetowymi, ale i tak bardziej renomowana niż Lazaro :D

Napisano

hydraulika tzn że amortyzator jest olejowy tak a w lazaro sprężynowy, dobrze myślę?

Mnie tam amorek to w sumie nawet nie potrzebny, już chyba lepsze by było siodełko z amorkiem czy tam sztyca. 

No ale podjadę sobie obejrzeć tego Herculesa jutro, to rzut beretem

Napisano

Całkiem fajny ten Eurobike, jak się ma do Integrala?

Masakra z tymi rowerami, prosciej auto wybrać hehe

Napisano

znalazłem teraz taką brykę  Kands maestro cena 100 zł większa od integrala a specyfikacje mają takie same, więc w czym tkwi szkopuł?

Ze zdjęć wydaje mi się, że dolna rura ramy jest grubsza, ta pod kątem od kierownicy do suportu, czy to tylko złudzenie?

Napisano

Proponuję wyszukać na forum/zgooglować to zagadnienie. Na temat Lazaro vs Kands było pewnie z tysiąc tematów, to chyba najpopularniejsze zapytanie na forum :)

To ten sam producent, rower są niemal identyczne - kup se ten, który ci się bardziej podoba. Z klonów są jeszcze:

- Keller

-Spartacus

-SCUD

Wszystko to samo. Te inne są tańsze, Lazaro trochę droższy, a Kands zazwyczaj najdroższy. Kands i Lazaro są najintensywnie wypróbowane, te inne kupują tylko ci, których na nie nie stać.

Napisano

dzięki Tadeus za bezcenne informacje, na 99% biorę maestro.

Mam nadzieję że się nie zawiodę jakością

Mozesz mi jeszcze powiedzieć ile kosztuje rower o podobnej specyfikacji jakiejś markowej firmy, ew. możesz podać  modele?

Napisano

Jasne. Podobny jakościowo (średnia podzespołów, bo mają rzeczy lepsze i gorsze) jest ten:

http://www.unibike.pl/crossfiregts.html

Z wad, potencjalnie bardzo istotnych, nie ma blokady amortyzatora.

A na przykład ten:

http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2014/cross/cliff-60-lime-accent/lime#.U3ThYCgS7Jc

Jest już średnio klasę wyżej - choć wiele rzeczy ma nadal gorszych niż Kands

A dopiero ten:

http://www.unibike.pl/vipergts.html

Jest pod każdym względem o klasę lepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...