Skocz do zawartości

[2000-3000zł] rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na pewno Evado ma lepszy amortyzator (powietrze/olej vs stal/olej), w reszcie nie ma już aż tak wyraźnego skoku technologicznego. Jest jednak szansa, że Author ma lepszą ramę - jeśli podawana waga to prawda :)

Napisano

Wydając 3k na rower nie chcę szukać polsrodkow

A jednak szukasz. Kupisz rower na v-brekach a chcesz zmieniać na tarcze, Ile cię to wyniesie na pewno nie mniej niż znalezienie droższego bagażnika do Evado. 

Napisano

Tarcze mogę założyć za rok lub dwa albo wcale jeśli vbrakei mi wystarczą wiec nie uwazam, że to polsrodek, bo rower nie traci przez to swojej użyteczności. Bagażniki na sztycę czy też takie jaki zaproponowales na pewno maja mniejszą wytrzymałość i sztywność niz klasyczne. Takie moje zdanie:)

Napisano

Zgadza się. Chodź z drugiej strony ile ty chcesz wozić kg na tym rowerze? Sam myślałem nad tym authorem ale przesądziło brak tarczówek i słaby amor.

Napisano

Namiot, ciuchy, karimata, jakies buty, zestaw turystyczny to juz pewnie 10 kg bedzie.

A ten amor jest naprawdę taki słaby czy po prostu słabszy niz w evado 7.0? W crossach amortyzator chyba nie ma aż takiego znaczenia? Poza tym pewnie sporo będę jeździł po asfalcie na zblokowanym.

Napisano

Powietrzny jest sam z siebie dużo lżejszy, da się ustawić dokładniej pod wagę rowerzysty, lepiej tłumi, kultura pracy jest ogólnie lepsza, lepiej "klei" oponę do podłoża. Z wad - trudniej się go serwisuje. Ten olejowy w Authorze jest ok - jak na polskie warunki, to i tak wyższa półka.

A co do konieczności amortyzacji w crossie to już różnie. Niby jeździ się po mniejszych wybojach, niż w MTB, ale z drugiej strony cieńsze, mocniej nabite opony gorzej amortyzują niż w MTB.

Napisano

ale z drugiej strony cieńsze, mocniej nabite opony gorzej amortyzują niż w MTB.

oj tak :yucky: szczególnie jak ktoś ma przyzwyczajenia z MTB 

Ja tam się nie znam na tyle ale chyba na takie wyprawy z pełnym rynsztunkiem to wskazane ładunek podzielić na przód z 40% i tył 60% niż np. całe 15kg pchać na tył ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...